Теми статей
Обрати теми

Внесення на рахунок власних коштів: готівковий чи безготівковий дохід?

Мірошниченко Віталіна, податковий експерт
Уже дуже давно податківці переконують єдиноподатників у тому, що внесення ними власних коштів на поточний рахунок є підприємницьким доходом . Але як записати цей дохід до Книги обліку доходів: як готівку чи безготівку? І як вийти сухим з води в подібній ситуації в майбутньому? Розбираємося!

Якщо підприємець-єдиноподатник вносить готівку на рахунок з формулюванням «готівкові надходження власних коштів», «поповнення обігових коштів», «особисті заощадження» тощо, то податківці традиційно наполягають на тому, що в нього виник дохід. Зрозуміло, що логіки в цьому жодної немає img 1, але вже багато років фіскали непохитні.

До речі, нещодавно з категорії 104.07 ЗІР була виключена консультація про те, що поповнення власними грошима — це дохід єдиноподатника. Тож можна спробувати запросити індивідуальну консультацію. Раптом пощастить img 2.

А затівати судовий розгляд у цьому випадку нерентабельно img 3. Тому далекоглядні підприємці уникають проблем так:

— або вносять на рахунок готівку з формулюванням «готівкова виручка за такий-то період» (зрозуміло, якщо виручка дійсно надходила і відображена в Книзі обліку доходів/і витрат). При цьому повторно відображати дохід не потрібно (із цим згодні й податківці — УПК від 24.12.2012 р. № 1183, категорія 107.04 ЗІР);

— або оформляють від кого-небудь поворотну фіндопомогу на строк до 12 місяців (якщо повернете її вчасно, дохід не виникне — п.п. 3 п. 292.11 ПКУ)*;

* Деталі, у тому числі щодо подання ф. № 1ДФ, знайдете в статті «Як підприємцеві облікувати безвідсоткову позику від юрособи» (журнал «Бухгалтер 911», 2018, № 24).

Пам’ятайте, що підприємець не має права видати фіндопомогу сам собі, навіть якщо виступатиме як громадянин, з одного боку, і як підприємець — з іншого.

— або оплачують підприємницькі витрати готівкою чи відразу з особистої картки фізособи, минувши підприємницький рахунок.

Але в нашому випадку все вже сталося. Припустімо, підприємець не хоче сперечатися з податківцями і готовий відобразити дохід у Книзі обліку. Як його записати: як готівку чи безготівку (адже тепер у Книзі потрібно розбивати дохід на готівку і безготівку)?

Найчастіше такий дохід відображають саме як безготівковий. Що і вам радимо робити. Оскільки, на думку податківців, дохід виникає в той момент, коли кошти «крапнули» на поточний рахунок єдиноподатника. А накопичувати готівкові заощадження фізособа могла коли завгодно — фіскалів це не хвилює.

На користь цього підходу говорить той факт, що якщо ви визнаєте такий дохід готівкою, то ви:

— або колись оприбуткували/відобразили його в Книзі обліку. Але при внесенні цих коштів на рахунок ще раз збільшувати дохід немає потреби (див. вище);

— або не оприбуткували/не відобразили його в Книзі обліку, тому збільшуєте дохід тільки зараз. Але тоді виникає питання із санкціями за неоприбуткування готівки img 4.

Відповідно є сенс відображати такий дохід саме як безготівковий.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі