Теми статей
Обрати теми

Порушення готівкових обмежень — «двосічний меч»?

Шевчук Михайло, податковий експерт
Обмеження, встановлені для суб’єктів господарювання при розрахунках готівкою, небезпечні тим, що за їх порушення передбачені неабиякі адмінштрафи. До 05.01.2018 р. (дати набрання чинності Положення № 148*) ДФСУ в одному зі своїх роз’яснень (у категорії 109.21 ЗІР) зазначала, що покарані за таке порушення могли бути як одержувач, так і платник готівки. Із зазначеної дати це роз’яснення віднесене до недіючих. Що це може означати?

* Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління НБУ від 29.12.2017 р. № 148. Докладніше про основні новинки цього документа ви могли прочитати в статтях: «Касові операції «по-новому»: пробіжка по змінах» (журнал «Бухгалтер 911», 2018, № 3) та «Касові операції «по-новому»: заглиблюємося в подробиці» (журнал «Бухгалтер 911», 2018, № 5).

Надихнути може консультація із тієї-таки категорії 109.21 ЗІР, у якій податківці зазначають, що за перевищення граничної суми готівкових розрахунків до фізособи-підприємця і посадових осіб юрособи, які приймають (!) готівку, чинним законодавством передбачено тільки адмінштраф.

Але чи означає це, що платник готівки за операцією, сума якої перевищує дозволену, не може бути покараний (тобто що податківці відмовилися від ситуації з двома «жертвами» на користь однієї)?

Вважаємо, що ні. Будь-яких суттєвих змін, пов’язаних з повним переїздом правил регулювання готівкових розрахунків до Положення № 148, насправді не відбулося. Відповідно, законодавчих передумов для зміни думки податківців немає.

Переконує, на нашу думку, у цьому й те, що, на думку фіскалів (категорія 109.13 ЗІР), готівкове обмеження діє «в обидва боки». Тобто для визначення того, чи було порушення, вони вимагають підсумовувати приймання і видачу готівки.

Аналогічних висновків ДФСУ доходила і до 05.01.2015 р., причому та консультація мирно співіснувала з іншою, в якій вона веліла карати тих, хто як приймає, так і платить готівку.

Що стосується адмінштрафу, який «світить» у разі порушення готівкових обмежень, то його розміри визначені ст. 16315 КУпАП. Перше порушення «важить» від 100 до 200 нмдг (від 1700 до 3400 грн.), а повторне порушення, вчинене особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за таке ж порушення, — від 500 до 1000 нмдг (від 8500 до 17000 грн.).

Контролювати дотримання готівкових обмежень уповноважені податківці (згідно з пп. 191.1.4 і 20.1.10 ПКУ). У їх руках і влада накладати відповідні штрафи (ст. 2342 КУпАП).

Тому розслаблятися тим, хто є платником готівки, ми не радимо.

До звичайних фізосіб адмінштраф згідно зі ст. 16315 КУпАП не застосовується. Традиційно погоджуються із цим і податківці (категорія 109.21 ЗІР).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі