Теми статей
Обрати теми

Сільгоспбудівлі фізичної особи: чи буде «нерухомий» податок?

Децюра Сергій, податковий експерт
Чи є об’єктами обкладення податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки (далі — податок на нерухомість), будівлі, споруди, призначені для використання безпосередньо в сільськогосподарській діяльності, якщо вони на праві власності належать фізичній особі?

Нагадаємо, що фізичні особи є платниками податку на нерухомість (п.п. 266.1.1 ПКУ). Водночас у п.п. 266.2.2 ПКУ наведений перелік об’єктів, які звільнені від обкладення цим податком. До них віднесені будівлі, споруди сільгосптоваровиробників, призначені для використання безпосередньо в сільгоспдіяльності (п.п. «ж» п.п. 266.2.2 ПКУ). На перший погляд здається, що фізична особа, яка має сільгоспбудівлі (наприклад, корівники, стайні, свинарники, кошари, птахофабрики, зерносховища, теплиці тощо) і використовує їх у своїй діяльності (виробляє в них сільгосппродукцію), звільняється від сплати податку на нерухомість.

Проте раніше податківці наполягали на тому, що фізособа, що має у власності будівлі сільгосппризначення (тобто будівлі, які згідно з ДК 018-2000 віднесені до класу 1271), не має права на таке звільнення. Оскільки не є сільгосптоваровиробником (консультація в категорії 106.02 ЗІР, що діяла до 04.05.2018 р.). Пояснювали вони це тим, що у визначенні терміна «сільгоспвиробник», яке наведене в п.п. 14.1.235 ПКУ, згадуються лише юридичні особи.

Із цим важко було погодитися. Адже визначення, на яке посилаються податківці, стосується виключно платників єдиного податку групи 4. Його не можна було застосовувати при визначенні особи, що має право на звільнення від сплати податку на нерухомість. У широкому розумінні поняття «Сільськогосподарський товаровиробник» охоплює і фізосіб. На це вказує ст. 1 Закону України «Про стимулювання розвитку сільського господарства на період 2001 — 2004 років» від 18.01.2001 р. № 2238-III.

У ній передбачено, що сільгосптоваровиробником є як фізична, так і юридична особа, яка займається виробництвом сільгосппродукції, переробкою виробленої власними силами сільгосппродукції та її реалізацією.

І ось справедливість відновлено. Так, у «свіжій» консультації в 106.02 ЗІР (діє з 04.05.2018 р.) фіскали, пославшись на вищезгаданий Закон, зазначили, що сільгосптоваровиробниками можуть бути фізособи img 1. Проте є одне «але». Податок на нерухомість фізособам нараховують податківці. І не зрозуміло, як вони дізнаються про те, що фізособа використовує сільгоспбудівлі саме в сільгоспдіяльності. На наш погляд, повідомити про це їм повинна саме фізособа, якій надходить повідомлення-рішення з нарахованим податком. Зробити це можна заздалегідь, не чекаючи повідомлення-рішення.

Про те, що фізособи мають право звертатися до податківців з метою уточнення нарахування цього податку, прямо говориться в п.п. 266.7.3 ПКУ.

Ще один момент. Як підтвердити, що фізособа займається саме сільгоспдіяльністю? На наш погляд, фізособам, які є підприємцями, наприклад, платниками єдиного податку, зробити це буде просто. Отримайте в податківців витяг з реєстру платників єдиного податку, в якому зазначено, що ви займаєтеся сільгоспдіяльністю, передбаченою КВЕД, і звільнення у вас у кишені.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі