Теми статей
Обрати теми

Лікарняний і МСЕК*

Димитренко Світлана, начальник відділу нормативно-правового регулювання у сфері загальнообовіязкового соціального страхування Департаменту пенсійного і соціального страхування Міністерства соціальної політики України
Обговоримо два питання, що стосуються оплати лікарняних у випадках (1) відмови працівника від МСЕК і (2) встановлення працівникові інвалідності.

* Медико-соціальна експертна комісія.

1. Працівник надав листок непрацездатності із записом: «13.03.2018 р. від проходження МСЕК відмовився». Крім того, підкреслено, що він продовжує хворіти, тобто будуть ще лікарняні листи. Чи оплачувати цей і наступні лікарняні листи?

Для відповіді на це запитання звернемося до положень абз. 1 ч. 2 ст. 22 Закону № 1105**. Ними встановлено, що в загальному випадку Фонд соцстрахування виплачує допомогу по тимчасовій непрацездатності застрахованим особам починаючи із шостого дня непрацездатності за весь період до відновлення працездатності або до встановлення МСЕК інвалідності (встановлення іншої групи, підтвердження раніше встановленої групи інвалідності).

** Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105-XIV.

У цій ситуації працівник скористався своїм правом і відмовився від проходження МСЕК і встановлення йому інвалідності. При цьому серед підстав для відмови в наданні допомоги по тимчасовій непрацездатності, перелічених у ст. 23 Закону № 1105, добровільна відмова працівника від проходження МСЕК не названа.

Висновок. Листок непрацездатності, наданий працівником, якому не встановлена інвалідність у зв’язку з його особистою відмовою від проходження МСЕК, підлягає оплаті на загальних підставах.

2. Працівник надав лікарняний лист, який був відкритий 18.05.2018 р. і закритий 23.05.2018 р. Згідно із записом у лікарняному листі 18.05.2018 р. йому була встановлена інвалідність III групи. Огляд у МСЕК був здійснений 23.05.2018 р. Чи підлягає оплаті такий лікарняний лист?

У загальному випадку лікарняні нараховують і виплачують працівникам за весь період хвороби до відновлення працездатності або до встановлення МСЕК інвалідності.

Таким чином, у лікарняному листі з відміткою про встановлення інвалідності оплаті підлягає період тільки до дня встановлення інвалідності. Сам же день установлення інвалідності і всі подальші дні, зазначені в лікарняному листі як період розгляду документів у МСЕК, не оплачуються.

Повертаємося до запитання. Період, на який був відкритий лікарняний лист (з 18 по 23 травня 2018 року), повністю збігається з періодом, протягом якого документи працівника знаходилися в МСЕК (18 травня документи направлені в МСЕК, а 23 травня рішенням комісії встановлена інвалідність III групи з 18 травня 2018 року). Збіг дати відкриття лікарняного листа і дати встановлення інвалідності означає таке: лікарняний лист оплаті не підлягає. Водночас «дні МСЕК» вважаються днями, не відпрацьованими з поважної причини — «тимчасова непрацездатність» (за умови, звичайно, що в цей період працівник не працював). Тому надалі, при оплаті подальших лікарняних листів, такі календарні «дні МСЕК» підлягають виключенню з розрахункового періоду.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі