Теми статей
Обрати теми

Фіндопомога — частинами: скільки договорів?

Товстоп’ят Юрій, податковий експерт
Ситуація. «Ми — юрособа. Фізособа (не підприємець) надає нам поворотну фіндопомогу. Чи може він нам перераховувати її не відразу, а частинами? Наприклад, сьогодні 10 тис. грн., а завтра 8 тис. грн.? Чи потрібні окремі договори»?

Так, може. При цьому одного договору достатньо.

Нагадаємо, що поворотна фіндопомога за своєю суттю є різновидом позики. Значить, орієнтуватися необхідно на ст. 10461053 ЦКУ.

Їх аналіз і переконує нас у тому, що для надання суми фіндопомоги частинами в межах одного договору перешкод немає. Сторони вільні прописати умови позики, як їм зручно.

Якщо про факт надання поворотної фіндопомоги частинами стало відомо вже після укладення договору, ніщо не заважає сторонам, якщо вони вважають цю умову істотною, зафіксувати такий порядок надання в додатковій угоді до договору.

Можливо, причина питання криється в реальності договору позики (абз. 2 ч. 1 ст. 1046 ЦКУ).

Договір позики є укладеним з моменту передання грошей або інших речей, визначених родовими ознаками.

Це, зокрема, означає, що якщо позичальником отримана лише частина вказаної в договорі суми позики, договір вважається укладеним лише на цю фактично отриману частину. При отриманні інших частин ми ніби як знову маємо справу з укладенням договорів позики на такі частини — на старих умовах.

Але чи потрібні додаткові договори? Ні, оскільки сторони вже зафіксували свої наміри в первісному договорі і діють у його межах.

Тому вважаємо, така ситуація (один договір, виплата частинами) не повинна викликати абсолютно ніяких проблем.

Корисним «дроблення» платежу може стати для обходу тих же готівкових обмежень.

У нашому випадку маємо справу з 50-тисячним обмеженням (за розрахунками між суб’єктами господарювання і звичайними фізособами)*.

* Деталі знайдете в статті «Касові операції «по-новому»: пробіжка по змінах» (журнал «Бухгалтер 911», 2018, № 3).

До речі, з набранням чинності новим Положенням про ведення касових операцій у національній валюті в Україні**, в цьому питанні фактично нічого не змінилося.

** Затверджено постановою Правління НБУ від 29.12.2017 р. № 148. Ознайомленню із цим документом були присвячені статті «Касові операції «по-новому»: пробіжка по змінах» (журнал «Бухгалтер 911», 2018, № 3); «Касові операції у підприємця: що нового?» (журнал «Бухгалтер 911», 2018, № 4) і «Касові операції «по-новому»: заглиблюємося в подробиці» (журнал «Бухгалтер 911», 2018, № 5).

І раніше фіндопомога під указане обмеження, на думку головного податкового відомства, підпадала, і зараз причин для зміни позиції не вбачається. Поки що ДФСУ для вирішення цього питання радить платникам податків звертатись до НБУ як до розробника Положення.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі