Теми статей
Обрати теми

«Лікуємо» регліміт екс-спецрежимників: дубль 2

Бобро Анатолій, податковий експерт, buhgalter911@mail.ua
Листом від 26.02.2018 р. № 5715/7/99-99-15-03-02-17 (далі — лист № 5715) ДФСУ надала аграріям другий шанс урятувати реєстраційний ліміт (РЛ). Про те, як цього разу аграрії рятуватимуть РЛ, читайте далі.

У багатьох залишилася в пам’яті горезвісна зміна податківцями алгоритму розрахунку РЛ (порядок визначення показника ∑Перевищ), після чого в аграріїв зменшився розмір РЛ. Причина такого зменшення полягає в тому, що аграрії в період дії спецрежиму з ПДВ (до 31.12.2016 р.) неправильно нумерували податкові накладні (ПН) — неправильно визначали їх спецрежимний статус.

Щоб мінімізувати вплив таких помилок на розрахунок РЛ, ДФСУ дозволила виправити допущені помилки — листом від 28.11.2017 р. № 32659/7/99-99-15-03-02-17. Але тоді встигли далеко не всі. Тепер же аграріям дали «другий шанс».

Кого стосується. Сільгосптоваровиробників — колишніх суб’єктів спецрежиму обкладення ПДВ.

Що ревізувати. Щоб виявити, які податкові накладні (ПН) і розрахунки коригування (РК) до них вплинули на РЛ, аграріям необхідно проаналізувати ПН/РК, складені до 31.12.2016 р. А саме, чи правильно заповнили номер ПН/РК — указали (не вказали) в номері ПН/РК ознаки їх належності до спецрежиму.

Код «2» або код «3» після першого знаку дробу в номері ПН.

Як оформляти результати. Щоб урятувати РЛ, аграрій повинен виявити проблемну ПН/РК і потім її «вилікувати». А саме, він повинен зробити так, щоб номер такої ПН/РК відповідав її суті (адже номер ПН/РК повинен підтверджувати ознаку належності ПН/РК до спецрежиму або навпаки). Для цього аграрій повинен скласти і подати в ДФС (зареєструвати в ЄРПН) окремий документ.

Таким документом є Повідомлення у вигляді розрахунку коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної (далі — Повідомлення-РК).

Для складання Повідомлення-РК використовується діюча на сьогодні форма додатка 2 до податкової накладної — Розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної. Тобто, по суті, це звичайний РК, заповнений в особливому порядку.

Надання Повідомлень-РК у ДФС здійснюється із застосуванням механізму, який використовується для направлення РК на реєстрацію в ЄРПН.

Тобто в загальному порядку.

Сортуємо ПН/РК. Податківці зазначають, що складати Повідомлення-РК можна не за всіма ПН, у яких припустилися помилки в номері ПН/РК, а лише за тими, які відповідають таким критеріям:

1) дата складання ПН припадає на період з 01.07.2015 р. по 31.12.2016 р.;

2) дата реєстрації ПН у ЄРПН — не пізніше за 15.01.2017 р.;

3) сума ПДВ, указана в таких ПН, відображена в розділі I «Податкові зобов’язання» податкових декларацій з ПДВ, які були подані в межах спецрежиму (декларації за формами 0121 — 0123 і 0130) або за якими здійснювалися розрахунки з бюджетом (декларація за формою 0110);

4) сума податку, вказана в таких ПН, відображена в розділі I «Податкові зобов’язання» додатка 5 «Розшифровки податкових зобов’язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів (Д5)» до спецдекларації за формами 0121 — 0123 і 0130 або до загальної декларації за формою 0110;

5) ПН були включені до складу податкових зобов’язань того звітного періоду, на який припадає дата їх складання (незалежно від дати реєстрації таких ПН в ЄРПН).

Потрібно встигнути: час обмежений. Пам’ятайте! Надання Повідомлень-РК у ДФС здійснюється платниками податку лише в період з 27.02.2018 р. по 19.03.2018 р. включно. Інформація від ДФС про прийняття Повідомлень-РК буде надана платникам після закінчення строку їх прийняття — після 19.03.2018 р.

Квитанцію з інформацією про прийом Повідомлень-РК або про відмову в його прийомі із зазначенням причин відмови чекайте тільки після 19.03.2018 р.

Особливості складання Повідомлення-РК.

Ситуація 1. У зареєстрованій у ЄРПН ПН, складеній за операціями з постачання сільгосптоварів/послуг у межах спецрежиму (у частині, регламентованій ст. 209 ПКУ, окрім п. 209.18 ПКУ), не вказана ознака її належності до спецрежиму (код «2» після першого знака дробу в номері ПН) або такий код указаний після другого знака дробу в номері ПН, але така ПН відображена у складі ПЗ у спецдекларації за формою 0121 — 0123.

Виправлення ситуації 1. До ПН складається і подається в ДФС Повідомлення-РК, у якому:

1) у заголовній частині зазначаються реквізити ПН, до якої подається таке Повідомлення-РК (дата складання, номер ПН, указаний при її реєстрації в ЄРПН, ІПН постачальника (продавця), одержувача (покупця), їх найменування);

2) у другій частині порядкового номера Повідомлення-РК (після знаку дробу) проставляється умовний код «7»;

3) у полі «Дата складання» вказується дата «31.12.2016»;

Жодні інші цифри в цьому полі (інша дата) не мають бути вказані.

4) у графі 1 «№ з/п рядка коригованої податкової накладної» вказується «;

5) у графі 2 «Причина коригування» розділу Б табличної частини Повідомлення-РК зазначається текст такого змісту:

«Надання інформації про зареєстровану в ЄРПН ПН на операції з постачання сільськогосподарської продукції власного виробництва, в якій помилково не зазначено у другій частині порядкового номера після першого знака дробу — код «2».»;

Обов’язковою умовою є зазначення в графі 2 наведеного вище тексту з точністю до символу.

6) інші графи табличної частини розділів А і Б такого Повідомлення-РК не заповнюються (мають бути порожніми, нулі, прочерки в них не ставляться).

Ситуація 2. У зареєстрованій у ЄРПН ПН, складеній за операціями з постачання сільгосптоварів/послуг у межах спецрежиму (у частині, регламентованій п. 209.18 ПКУ), не вказана ознака її належності до спецрежиму (код «3» після першого знака дробу в номері ПН) або такий код зазначений після другого знака дробу в номері ПН і така ПН відображена у складі ПЗ у спецдекларації за формою 0130.

Виправлення ситуації 2. До ПН складається і подається в ДФС Повідомлення-РК, у якому:

1) у заголовній частині наводяться реквізити ПН, до якої подається таке Повідомлення-РК (дата складання, номер ПН, указаний при її реєстрації в ЄРПН, ІПН постачальника (продавця), одержувача (покупця), їх найменування);

2) у другій частині порядкового номера Повідомлення-РК (після знака дробу) проставляється умовний код «8»;

3) у полі «Дата складання» вказується дата «31.12.2016»;

4) у графі 1 «№ з/п рядка коригованої податкової накладної» вказується «;

5) у графі 2 «Причина коригування» розділу Б табличної частини Повідомлення-РК вказується текст такого змісту:

«Надання інформації про зареєстровану в ЄРПН ПН на операції з постачання сільськогосподарської продукції власного виробництва, в якій помилково не зазначено у другій частині порядкового номера після першого знака дробу — код «3».»;

6) інші графи табличної частини розділів А і Б такого Повідомлення-РК не заповнюються.

Мають бути порожніми, нулі, прочерки в них не вказуються.

Ситуація 3. У зареєстрованій у ЄРПН ПН, складеній за операціями, що не належать до операцій з постачання сільгосптоварів/послуг у межах спецрежиму (у частині, регламентованій як ст. 209 ПКУ, так і п. 209.18 ПКУ), зазначена ознака її належності до спецрежиму (код «2» або «3» після першого знака дробу в номері ПН), і така ПН відображена у складі ПЗ у декларації за формою 0110, за якою здійснювалися розрахунки з бюджетом.

Виправлення ситуації 3. До ПН складається і подається в ДФС Повідомлення-РК, в якому:

1) у заголовній частині Повідомлення-РК зазначаються реквізити ПН, до якої подається таке Повідомлення-РК (дата складання, номер ПН, указаний при її реєстрації в ЄРПН, ІПН постачальника (продавця), одержувача (покупця), їх найменування);

2) у другій частині порядкового номера Повідомлення-РК (після знаку дробу) проставляється умовний код «9»;

3) у полі «Дата складання» вказується дата «31.12.2016»;

4) у графі 1 «№ з/п рядка коригованої податкової накладної» вказується «;

5) у графі 2 «Причина коригування» розділу Б табличної частини Повідомлення-РК зазначається текст такого змісту:

«Надання інформації про зареєстровану в ЄРПН ПН на операції з постачання товарів/послуг, що не є сільськогосподарською продукцією власного виробництва, з помилковим зазначенням у другій частині порядкового номера ПН після першого знака дробу коду «2» або «3».»;

6) інші графи табличної частини розділів А і Б такого Повідомлення-РК не заповнюються.

Мають бути порожніми, нулі, прочерки не вказуються.

Як бачимо, все достатньо зрозуміло. Тож успіхів вам, шановні аграрії!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі