Теми статей
Обрати теми

Прийнята постанова про блокування податкових накладних

Казанова Марина, податковий експерт, CAP, m.kazanova@buhgalter 911.com
Постановою КМУ від 21.02.2018 р. № 117 були затверджені нові Порядки:
— зупинення реєстрації податкових накладних (ПН) / розрахунків коригування (РК);
— роботи комісій, що приймають рішення про реєстрацію ПН/РК, і
— розгляду скарг на рішення комісій.
Що нового передбачають ці Порядки і з коли відновиться блокування ПН/РК — давайте й обговоримо в сьогоднішній статті.

Коли відновиться блокувальний режим? У постанові № 117 зазначено, що воно набирає чинності через 15 днів з дня її публікації. Опублікована вона 07.03.2018 р. у газеті «Урядовий кур’єр» № 46, відповідно набирає чинності з 23.03.2018 р. Але що важливо? Саме блокування «запрацює» лише після того, як ДФСУ визначить і погодить із Мінфіном: 1) критерії ризиковості платника податку; 2) критерії ризиковості операцій; 3) перелік показників, за якими визначається позитивна податкова історія платника податку.

Як швидко фіскали визначать ці критерії/показники — невідомо. Але, вважаємо, зволікати із цим вони вже точно не стануть.

Тепер коротко зупинимося на найважливіших моментах, що стосуються нового механізму блокування ПН/РК.

Момент 1. Коли ПН/РК можуть потрапити під блокування? У Порядку зупинення реєстрації ПН названі дві підстави:

підстава 1 — якщо «ризиковим» є сам платник ПДВ, який складає ПН/РК (п. 6). Причому якщо платник є «ризиковим» — то блокувати будуть усі ПН/РК, які він складає;

підстава 2 — подана на реєстрацію ПН/РК підпадає під критерії ризиковості (п. 7).

Що важливо! Критерії ризиковості платника ПДВ і критерії ризиковості операцій визначатимуться ДФСУ (на сьогодні ще не визначені). Зверніть увагу! Саме визначатися, а не затверджуватися. Критерії будуть «оприлюднюватися» на сайті ДФСУ. І судячи з п. 10 Порядку зупинення реєстрації ПН, вони не будуть постійними. ДФСУ в будь-який момент може їх змінити img 1, щоправда, заздалегідь погодивши зміни з Мінфіном. На сайті ДФСУ публікуватимуться вже погоджені з Мінфіном критерії.

Також про встановлені нові критерії податківці повинні будуть проінформувати і Комітет ВРУ з питань податкової та митної політики.

Момент 2. Коли ПН/РК не блокуватимуть узагалі.

1. Не блокуватимуть ПН/РК платників, які мають позитивну податкову історію (п. 7 Порядку зупинення реєстрації ПН). Показники, за якими ця історія визначатиметься, будуть установлені ДФСУ за погодженням з Мінфіном та оприлюднені на офіційному сайті ДФСУ. Далі ці показники розраховуватимуться ДФСУ щомісячно до 10 числа місяця, що настає за звітним. З ними можна буде ознайомитися в Електронному кабінеті платника.

2. Не блокуватимуть (пп. 3 і 4 Порядку зупинення реєстрації ПН):

— ПН/РК, які не підлягають наданню покупцеві та/або складені на звільнені операції;

— ПН/РК платників, у яких обсяг постачання в ПН/РК поточного місяця менше 500 тис. грн. і директор керує не більше ніж трьома платниками ПДВ;

— ПН/РК платників, у яких дотримуються такі дві умови:

1) податкове навантаження перевищує 3 %. Показник податкового навантаження за останні 12 календарних місяців обчислюється ДФС станом на 1 число календарного місяця і кожного 10 числа місяця буде доступним для платника ПДВ в електронному кабінеті.

Визначається цей показник діленням суми всіх сплачених за останні 12 календарних місяців податків (окрім імпортного ПДВ) + ЄСВ за попередні 12 календарних місяців на загальний обсяг постачань товарів/послуг на митній території України за ставками 0 %, 7 % і 20 % за попередні 12 календарних місяців;

2) сума ПДВ у поданій на реєстрацію ПН/РК не повинна більш ніж на 1,4 (на 40 %) перевищити максимальну місячну суму ПДВ у зареєстрованих за попередні 12 календарних місяців ПН/РК.

Момент 3. Пояснення і документи для розблокування ПН/РК. Як і раніше, їх можна буде подавати протягом 365 к. дн., що настають за датою виникнення податкових зобов’язань, відображених у ПН/РК. Судячи з п. 15 Порядку зупинення реєстрації ПН, можна буде подати один комплект документів і пояснень відразу до декількох заблокованих ПН/РК, якщо вони складені на одного одержувача і за одним договором або якщо в таких ПН/РК відображені однотипні операції (з однаковими кодами УКТ ЗЕД або кодами послуг).

Документи подаються виключно в електронному вигляді засобами електронного зв’язку, визначеними ДФСУ.

Момент 4. Усі заблоковані ПН/РК вноситимуться до Реєстру заблокованих ПН. Реєстр буде щодня оприлюднюватися на сайті ДФСУ (п. 8 Порядку зупинення реєстрації ПН). У нього вноситимуться і прийняті рішення стосовно заблокованих ПН/РК.

Рішення за заблокованою ПН/РК набирає чинності після реєстрації його в Реєстрі. Водночас протягом місяця з дня набрання чинності постановою № 117 Реєстр працюватиме в тестовому режимі. Протягом цього періоду рішення за заблокованими ПН набиратимуть чинності з дня їх прийняття Комісією ДФСУ

А не з моменту внесення до Реєстру.

Момент 5. Рішення за заблокованими ПН/РК. Приймаються Комісіями ДФС регіонального рівня протягом 5 робочих днів, що настають за днем отримання пояснень і копій документів від платника (п. 23 Порядку зупинення реєстрації ПН).

При цьому для платників, у яких обсяг операцій за поточний місяць за даними зареєстрованих ПН/РК перевищив 30 млн грн., рішення Комісії регіонального рівня також направлятимуться ще і Центральній комісії ДФС, яка прийме остаточне рішення стосовно заблокованої ПН/РК. Остаточне рішення Центральна комісія ДФС повинна прийняти не пізніше 7 робочих днів, що настають за днем отримання пояснень і копій документів від платника, і внести до Реєстру заблокованих ПН/РК.

У цьому випадку рішення Комісії регіонального рівня вноситиметься до Реєстру заблокованих ПН/РК зі статусом «попередня реєстрація».

Момент 6. Автоматичне розблокування ПН/РК. Передбачене, якщо Комісія не прийме рішення за заблокованою ПН/РК (п. 28 Порядку зупинення реєстрації ПН):

— протягом 5 робочих днів, що настають за днем отримання пояснень і документів від платника, — для платників, у яких обсяг постачання товарів/послуг у поточному місяці менше 30 млн грн.;

— протягом 7 робочих днів, що настають за днем отримання пояснень і документів від платника, — для платників, у яких обсяг постачання товарів/послуг у поточному місяці більше 30 млн грн.

Момент 7. Таблиця даних платника податку. Як і раніше, для попередження можливих блокувань можна буде подавати Таблицю даних платника податку. Зазначимо такі моменти:

1. Таблиці розглядатимуться Комісіями ДФС регіонального рівня протягом 5 робочих днів після дня їх отримання (п. 32 Порядку зупинення реєстрації ПН).

Рішення Комісії про врахування/неврахування Таблиці буде доступне в Електронному кабінеті платника.

2. Як і раніше, передбачено прийняття Таблиці автоматом (тобто без перевірки її Комісією ДФС) для:

1) сільгоспників, якщо вони вписуються в такі умови (повинні одночасно виконуватися всі умови):

— внесені до Реєстру одержувачів бюджетної дотації або були на 31.12.2016 р. на спецрежимі ПДВ, установленому ст. 209 ПКУ;

— мають у власності/користуванні або орендують земельні ділянки загальною площею більше 200 га станом на 01.01.2018 р.;

— у Таблиці зазначені «пільгові» групи товарів, що постачаються (виготовляються), перелік яких названий у п. 35 Порядку зупинення реєстрації ПН;

2) інших платників, у яких одночасно (!): (1) показник податкового навантаження більше 2 %; (2) показник приросту нарахованого ПДВ за місяць порівняно з максимальною місячною сумою за останні 12 місяців менше 40 % і (3) обсяг постачань товарів/послуг, зазначених у поданій ними Таблиці за останні 12 місяців складає більше 25 % загального обсягу постачань.

3. Якщо Таблиця була врахована автоматично, а потім податківці отримують інформацію про те, що дані в ній недостовірні, то Комісія може прийняти рішення про неврахування Таблиці. Надалі Таблиця може розглядаються в «загальному» порядку.

4. «Старі» Таблиці (подані і прийняті ДФСУ після 1 липня 2017 року) — залишаються дійсними img 2.

5. Таблицю подаємо в електронному вигляді електронними формами зв’язку.

Якими саме — інформація про це постійно повинна розміщуватися на сайті ДФСУ.

Момент 8. ПН/РК, заблоковані до 01.12.2017 р. і за якими до цієї дати не були подані документи для розблокування. У п. 2 постанови № 117 передбачено, що такі ПН/РК можна буде розблоковувати. За ними дозволяється подати документи протягом 365 к. дн., що настають за датою виникнення податкових зобов’язань, але відповідно до нових правил. Очевидно, що можливість подати документи повинна з’явитися відразу після того, як постанова № 117 набере чинності (тобто з 23.03.2018 р.).

Момент 9. Оскарження відмови в реєстрації заблокованої ПН/РК. Скаргу можна буде подати протягом 10 календарних днів з дня набрання чинності рішенням Комісії ДФС про відмову в реєстрації ПН/РК (п. 3 Порядку розгляду скарг).Раніше було — з дня отримання рішення платником.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі