Теми статей
Обрати теми

Зарплата в інвалюті?

Тубелець Олексій, головний спеціаліст відділу з питань регулювання трудових відносин Юридичного департаменту Мінсоцполітики
Чи можна працівникам госпроз­рахункового підприємства — громадянам України встановити заробітну плату в іноземній валюті?

Зарплата працівників підприємств виплачується в грошових знаках, що мають законний обіг на території України (ст. 23 Закону про оплату праці). При цьому ст. 3 Декрету № 15-93* визначено, що єдиним законним засобом платежу на території України є валюта України (гривня), якщо інше не передбачене цим Декретом або іншими актами валютного законодавства України.

* Декрет КМУ «Про систему валютного регулювання і валютного контролю» від 19.02.93 р. № 15-93.

Ця вимога підлягає безумовному виконанню щодо працівників — резидентів України. Таким чином, підприємство не має права виплачувати працівникам — резидентам України зарплату в інвалюті. Вони можуть отримувати зарплату виключно в гривнях (якщо, звичайно, її виплата здійснюється не в натуральній формі).

При цьому чинне законодавство не містить положень, які прямо забороняють установлювати зарплату в інвалюті працівникам-резидентам.

Адже в наведених вище нормах ідеться саме про виплату зарплати.

Водночас ч. 2 ст. 97 КЗпП визначено, що форми і системи оплати праці, норми праці, розцінки, тарифні сітки, ставки, схеми окладів, умови введення і розміри надбавок, доплат, премій, винагород та інших трудових виплат установлюються підприємствами самостійно в колдоговорі з дотриманням норм і гарантій, передбачених законодавством, генеральною і галузевими (регіональними) угодами.

Таким чином, роботодавець може в колдоговорі встановити розміри зарплати працівників у прив’язці до інвалюти.

Проте виплачувати її працівникам-резидентам слід у гривнях.

Вимоги до порядку проведення перерахунку інвалюти в гривню також доцільно зафіксувати в колективному договорі. При цьому слід врахувати таке.

Зміна курсу гривні відносно інвалюти може призвести до погіршення умов оплати праці працівника. Так, наприклад, у разі зниження курсу інвалюти працівник-окладник отримає меншу суму зарплати за виконану норму праці. При цьому ст. 9 КЗпП установлено, що умови договорів про працю, які погіршують положення працівників порівняно із законодавством України про працю, є недійсними.

Отже, щоб не потрапити під дію ст. 9 КЗпП, сторонам колдоговору потрібно таким чином прописати його положення, які встановлюють розміри зарплати, щоб не допустити в односторонньому порядку зниження оплати праці у випадку зниження курсу інвалюти.

Наприклад, у колдоговорі можна вказати, що зарплата встановлюється в євро і виплачується в національній валюті України з перерахунком за курсом НБУ на останній день місяця, за який вона виплачується, але не нижче курсу, згідно з яким виплачувалася зарплата за попередній місяць.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі