Теми статей
Обрати теми

Дивіденди, авансовий внесок, єдиноподатник: завжди по-новому

Романова Ксенія, податковий експерт, buhgalter911@mail.ua
Традиційно початок року — це час виплати дивідендів. У деяких випадках «роздачу» дивідендів супроводжує сплата авансового внеску з податку на прибуток*. Загалом підхід до його стягнення після 01.01.2018 р. не змінився. Але для єдиноподатників зроб­лені значні послаблення. Як їх правильно розуміти?

* Про правила оподаткування дивідендів у 2018 році ви можете дізнатися зі статті «Виплачуємо дивіденди: податково-обліковий путівник» (журнал «Бухгалтер 911», 2018, № 6).

Нагадаємо, що порядок оподаткування дивідендів залежить від того, кому і хто виплачує дивіденди. У загальному випадку якщо дивіденди виплачуються:

— учасникам-юрособам — в емітента-резидента виникає обов’язок сплатити дивідендний авансовий внесок (ДАВ) при виплаті дивідендів. Якщо дивіденди виплачуються засновникові-юрособі-нерезиденту — також потрібно буде утримати податок на репатріацію**;

** Нюанси знайдете в статті «Виплачуємо дивіденди нерезиденту» (журнал «Бухгалтер 911», 2018, № 7).

— учасникам-фізособам — із суми дивідендів емітент-резидент повинен утримати ПДФО і військовий збір. ДАВ у такому разі не сплачується!

Так ось, далі нас цікавитиме випадок, коли ДАВ, у принципі, може сплачуватися.

Тобто випадок, коли дивіденди виплачуються платником єдиного податку-юрособою учасникам-юрособам.

До 01.01.2018 р. платники єдиного податку при виплаті дивідендів юрособам повинні були сплачувати ДАВ і подавати «прибуткову» декларацію із заповненими рядками 20 АВ — 22 разом з додатком АВ. ДАВ єдиноподатники сплачували за ставкою 18 % до або одночасно з виплатою дивідендів. З усієї суми виплачуваних дивідендів і без можливості зарахувати сплачений авансовий внесок у зменшення податкового зобов’язання з єдиного податку img 1.

Після 01.01.2018 р. ситуація змінилася. Законом № 2245*** внесені зміни в п.п. 57.11.2 ПКУ. Завдяки цим змінам платники єдиного податку виключені з числа емітентів корпоративних прав, які зобов’язані при виплаті дивідендів платити ДАВ. Відповідно, виплачуючи дивіденди після 01.01.2018 р., єдиноподатники не повинні ні сплачувати ДАВ, ні подавати декларацію з податку на прибуток із заповненим додатком АВ.

*** Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році» від 07.12.2017 р. № 2245-VIII.

Але чи має значення, за який рік виплачуються дивіденди? Відповідь: ні, не має значення! Якщо виплата дивідендів (у тому числі за минулі роки) відбувається після 01.01.2018 р., діє звільнення від сплати ДАВ. Це підтверджують і податківці.

Див., зокрема, лист ДФСУ від 07.02.2018 р. № 517/6/99-99-15-02-02-15/ІПК.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі