Теми статей
Обрати теми

«Податкове навантаження» та 50 відтінків перевірки

Голенко Олександр, податковий експерт, buhgalter911@mail.ua
Який відсоток податкового навантаження в деклараціях з податку на прибуток і ПДВ рятує підприємство від планової перевірки?

З одного боку, термін «податкове навантаження» цілком «легальний». З іншого — від податківців ви його почути начебто не повинні. В усякому разі великі податківці його давно не вимовляють. А ось маленькі його озвучують. Іноді. Не голосно…

Річ у тому, що прямо вимагати у платника, щоб той забезпечував хоча б якийсь мінімальний рівень «податкової віддачі/навантаження» з того чи іншого податку, податківцям прямо забороняє п. 49.10 ПКУ. Проте ця заборона формально стосується конкретно тієї ситуації, коли платник подає контролюючому органу податкову декларацію. Подібна заборона продубльована в категорії 135.02 ЗІР.

Але! «Усе так, та трішечки не так»…

Дивіться. Згідно з п.п. 29 п. 4 Положення про ДФСУ* на фіскалів покладено завдання аналізувати та керувати ризиками з метою визначення форм та обсягів, зокрема, податкового контролю. Говорячи людською мовою, оскільки контролери не в силах перевірити всіх і відразу, їм доводиться аналізувати податкову звітність, щоб обрати «найвідчайдушніших» платників.

* Затверджено постановою КМУ від 21.05.2014 р. № 236.

Якщо з кількох платників приблизно одного калібру й однієї сфери діяльності більшість годує бюджет приблизно на одному рівні, а дехто «тиграм не докладає м’яса»… — останніх логічно перевірити передусім img 1.

Ідеться про так званий план-графік документальних планових перевірок, прерогативу створення якого покладено на ДФСУ (абз. 3 п. 77.2 ПКУ). Формувати такий план-графік фіскали повинні, керуючись Порядком, затвердженим наказом Мінфіну від 02.06.2015 р. № 524 (ср. ). Так от, у жодному з більше ніж 50 (!) критеріїв відбору юросіб цей Порядок не використовує конкретних (процентних) показників так званого «податкового навантаження», але там є такі критерії, як «рівень сплати» податку на прибуток і ПДВ у розмірі нижчому, ніж половина такого рівня по відповідній галузі. При цьому подібний «галузевий рівень сплати» після 2013 року податківцями не афішується.

Зверніть увагу: «мінус» у річній декларації з податку на прибуток (або «мінуси» у двох квартальних поспіль) — це теж критерій високого ступеня ризику.

Тому той «1 %», який на слуху, нічого не гарантує. До речі, настійно рекомендуємо вам уважно ознайомитися з усіма критеріями Порядку — там є дуже своєрідні (причому не лише вартісні!), на які цілком може зреагувати (автоматично) інформаційна система ДФСУ...

Але все це зовсім не означає, що перевірка обов’язково виявить заниження! Хоча, як ви розумієте, контролери докладуть для цього всіх мислимих і немислимих зусиль.

На закінчення зазначимо, що в новому Порядку зупинення реєстрації ПН/РК у ЄРПН** міститься «показник D», який за своєю суттю відображає величину податкового навантаження платника ПДВ (зі сплати ЄСВ і всіх інших податків, окрім «імпортного» ПДВ).

** Затверджено постановою КМУ від 21.02.2018 р. № 117.

Для несільгоспплатників він установлений у розмірі 3 %, а для сільгоспників — у розмірі 2 %.

Забезпечите цей рівень — уникнете проблем.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі