Теми статей
Обрати теми

Чи варто підприємцеві боятися штрафів за затримку ЄСВ-звіту?

Бала Людмила, податковий експерт, buhgalter911@mail.ua
Єдиноподатник групи 2 подав звіт з ЄСВ за працівників (форма № Д4) 15.02.2018 р., а 17.02.2018 р. отримав другу квитанцію про те, що звіт не прийнятий. Він повторно сформував звіт і надіслав його вже 22.02.2018 р. Податківці сказали, що за прострочення в поданні звіту потрібно сплатити два штрафи: 170 і 510 грн. Але підприємець сумнівається щодо другого штрафу. Розбираємося!

Чи була затримка звіту? Так, була. Коли ми подаємо електронний звіт, то він вважається поданим, тільки якщо нам у відповідь надійшла друга квитанція з підтвердженням його прийняття (п. 12 Порядку № 557*). Якщо в другій квитанції говориться про те, що звіт прийнятий, то датою його подання є дата, зазначена в першій квитанції (п. 14 Порядку № 557). Якщо ж друга квитанція надійшла з відмовою, то звіт — узагалі неприйнятий.

* Порядок обміну електронними документами з контролюючими органами, затверджений наказом Мінфіну від 06.06.2017 р. № 557.

У нашому випадку щодо звіту, відправленого 15.02.2018 р., друга квитанція надійшла з відмовою, тобто цей звіт вважається неприйнятим.

А наступний звіт, за яким друга квитанція була вже позитивною, підприємець надіслав із запізненням (22-го числа замість 20-го). Отже, затримка при поданні звіту була. Відповідно, може бути і штраф.

Сума штрафу. За несвоєчасне подання форми № Д4, дійсно, передбачено два штрафи: 1) 170 грн. за п. 7 ч. 11 ст. 25 Закону про ЄСВ (при повторному порушенні розмір штрафу значно збільшується); 2) 510 — 680 грн. за ст. 1651 КпАП. На сьогодні обидва штрафи застосовуються і до юросіб, і до підприємців, на жаль img 1.

Можна говорити про те, що у випадку з фізособою-підприємцем накладення обох штрафів має деякі протиріччя. Адже на відміну від юрособи, де, по суті, відповідають два суб’єкти: юрособа (фінсанкція) і винна посадова особа (адмінштаф); щодо підприємця відповідальність фактично задвоюється. Але довести це навіть у суді буде проблематично img 2.

Сумніви підприємця, очевидно, пов’язані з тим, що раніше (до 01.01.2015 р.) за несвоєчасне подання ЄСВ-звіту: сума адмінштрафу була менше (340 — 510 грн.) і сам адмінштраф застосовувався тільки до «посадових осіб», тобто до працівників. Тому у фізосіб-підприємців був шанс адмінштрафу уникнути.

Утім, за наявності в підприємця найманих працівників навіть тоді відбитися від цього штрафу було практично нереально, у тому числі й у судах.

Проте з 01.01.2015 р. редакція ст. 1651 КУпАП змінилася. Тепер у ній чітко сказано, що адмінштраф застосовується і до підприємців також. Та й сума його зросла img 3.

На розраду можемо лише зазначити: щодо адмінштрафу (не плутати зі штрафом згідно із Законом про ЄСВ) діє строк давності. У цьому випадку 2 місяці з моменту несвоєчасного подання звіту (ст. 38 КУпАП, категорія 301.09 ЗІР).

Закінчення цього строку є обставиною, що унеможливлює провадження у справі про адмінпорушення (ст. 247 КпАП).

Ну і найголовніше, поки у вас немає «штрафо-паперів» (повідомлення-рішення, постанова про накладення адміністративного стягнення), платити, по суті, нічого.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі