Теми статей
Обрати теми

Нова форма ПДВ-декларації: короткий огляд змін

Сумцова Ольга, податковий експерт
Наказом Мінфіну від 23.03.2018 р. № 381 внесені чергові зміни до форм ПДВ-звітності. Цього разу зміни торкнулися трьох додатків: Д1, Д5 і ДС9. З якого періоду звітувати за новими формами і що змінилося — про це тезово в сьогоднішній статті.

Чим викликані зміни? Загалом було очікуваним оновлення «сільгоспного» додатка ДС9 (під нові вимоги п. 51 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ, що набрали чинності з 01.01.2018 р.). Однак оновленням тільки цього додатка Мінфін не обмежився. Зміни були внесені і до додатків Д1 і Д5, причому нововведення зачіпають не лише сільськогосподарських товаровиробників, але й усіх платників ПДВ. Для того щоб нарешті втілити в життя повноцінну можливість реєструвати податкові накладні (ПН) за рахунок ∑Перевищ (таке право нагадаємо, передбачено п. 2001.9 ПКУ), Мінфін запровадив для платників новий вид «розшифровок» — розшифровувати незареєстровані ПН/«збільшуючі» розрахунки коригування (РК), зобов’язання за якими включені до декларації. Про ці новинки розповімо далі.

З «коли» звітуємо за новою формою? Як зазначено в тексті наказу № 381, він набирає чинності з першого числа місяця, що настає за місяцем його офіційного опублікування. Офіційне його опублікування припало на 04.05.2018 р. (опублікований у журналі «Офіційний вісник України» від 04.05.2018 р. № 35). Відповідно, наказ набирає чинності з 1 червня 2018 року.

А за правилами п. 46.6 ПКУ нові форми звітності подають за період, що настає за періодом їх опублікування.

Тому вперше ПДВ-звітність за новою формою подаватимемо починаючи зі звітності за червень 2018 року (яка подаватиметься в липні 2018 року) або III квартал 2018 року (для квартальників). Тож час ознайомитися з усіма «новинками» ще є.

Не можна виключати, що квартальникам податківці «порадять» використати нову форму для звітності за II квартал.

Що змінилося? Сама форма декларації з ПДВ не змінилася img 1. Зміни торкнулися тільки форм додатків Д1, Д5 і ДС9.

Додаток Д5. У цьому додатку до таблиці 1, у якій ми розшифровуємо податкові зобов’язання в розрізі контрагентів, додалися дві нові таблиці 1.1 і 1.2:

— таблиця 1.1 — заповнюється, якщо в нас у звітному періоді є задекларовані податкові зобов’язання за незареєстрованими ПН. У цій таблиці слід розшифрувати відомості про незареєстровані на дату подання поточної декларації ПН поточного періоду (зобов’язання за якими відображені в таблиці 1 поточного додатка Д5 і в поточній декларації). Причому причина нереєстрації ПН неважлива — нестача ліміту, прострочення реєстрації чи блокування ПН.

У разі формування податкових зобов’язань за звітний період на підставі незареєстрованих на дату подання поточної декларації ПН, відомості про такі ПН зазначаються в новій таблиці 1.1 додатка Д5.

Зверніть увагу! Розшифрувати доведеться кожну незареєстровану ПН поточного періоду (оскільки в таблиці 1.1 потрібно зазначити дату і номер ПН). Тобто на кожну ПН доведеться заповнити окремий рядок (навіть якщо такі ПН виписані на одного й того ж покупця). Складнощів із заповненням цієї таблиці виникнути не повинно, але роботи в бухгалтера явно додасться img 2.

Ще раз підкреслимо, що в таблиці 1.1 розшифровуються саме «свіжі» незареєстровані ПН, зобов’язання за якими відображені в поточній декларації;

— таблиця 1.2 — заповнюватиметься всього лише один раз (одноразово) — за той період, за який уперше подаватиметься декларації з ПДВ з урахуванням оновлень, унесених наказом № 381 (тобто у складі декларації за червень 2018 року у «місячників»). Про це сказано у виносці до цієї таблиці. В усіх подальших деклараціях цю таблицю заповнювати не потрібно. У таблиці 1.2 слід розшифрувати «старі» незареєстровані ПН — ті, які були складені після 01.07.2015 р., зобов’язання за якими були відображені в минулих звітних періодах (окрім поточного періоду), та які на дату подання декларації (за червень 2018 року в «місячників») так і залишилися незареєстрованими.

До таблиці 1.2 не включаємо незареєстровані ПН поточного періоду!

Також звернемо увагу на ще одне уточнююче «нововведення» в самій таблиці 1 додатка Д5. Рядок з «умовним» ІПН «6000000000» розбили на два рядки: для відображення податкових зобов’язань за ставкою 20 % (з ряд. 4.1 декларації) і для відображення податкових зобов’язань за ставкою 7 % (з ряд. 4.2 декларації).

Додаток Д1. Тут зміни аналогічні змінам у додатку Д5. Таблиця 1, у якій ми розшифровуємо збільшення податкових зобов’язань (при зростанні суми компенсації), доповнилася двома новими таблицями:

таблиця 1.1 — у якій ми розшифровуємо незареєстровані (на момент подання поточної декларації) «збільшуючі» РК поточного періоду, збільшення зобов’язань на підставі яких показано в декларації поточного звітного періоду;

таблиця 1.2 — призначена для розшифровки «старих» незареєстрованих РК — які збільшили податкові зобов’язання попередніх звітних періодів, складені після 01.07.2015 р. і так на дату подання першої звітності за «оновленою» формою (звітності за червень 2018 року у «місячників») залишаються незареєстрованими.

Таблиця 1.2 додатка Д1, так само як і таблиця 1.2 додатка Д5, заповнюється одноразово — за звітний період, за який вперше подається оновлена ПДВ-декларація.

Додаток ДС9. Тут такі зміни:

1. У «шапці» додано поле 06 — для проставляння дати включення до Реєстру одержувачів бюджетної дотації.

2. Під вимоги п. 51 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ підкоригували таблицю 1. У ній тепер зазначаються обсяг «дотаційних» поставок і сума ПДВ-зобов’язань за ними.

Дані беруться з «дотаційних» ПН, зареєстрованих у ЄРПН (з кодом «2» в другій частині порядкового номера).

3. У таблиці 2 з’явився окремий рядок «ПВН» — для розрахунку сільгоспчастки новоствореним платником.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі