Теми статей
Обрати теми

Помилка в сумі індексації: штрафні питання

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Величина приросту індексу споживчих цін, «базовий» місяць, індексація-різниця… Ці слова до болю знайомі тим, хто проводить індексацію заробітної плати. Доволі «каламутний» механізм визначення цих показників, який до того ж час від часу намагається «покращити» КМУ, попсував нерви не одному бухгалтерові. Масла у вогонь додає те, що Порядок № 1078* виписаний під ідеальні ситуації. А практика іноді підкидає такі «індексаційні» задачки, відповіді на які доводиться шукати хіба що в листах Мінсоцполітики.

* Порядок проведення індексації грошових доходів населення, затверджений постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078.

Які фінансові санкції загрожують підприємству, якщо при обчисленні суми індексації допустили помилку (занижена сума індексації)? Це запитання доволі часто звучить на «гарячій лінії». На наш погляд, таке порушення слід кваліфікувати як недотримання інших вимог трудового законодавства (абзац восьмий ч. 2 ст. 265 КЗпП), за яке передбачений штраф у розмірі мінімальної зарплати (сьогодні — 3723 грн.).

Але, насторожував лист Держпраці від 24.01.2018 р. № 503/4/4.3-дп-18, у якому безапеляційне порушення Порядку № 1078 було підтягнуто під недотримання мінгарантій в оплаті праці (абзац четвертий ч. 2 ст. 265 КЗпП). А це «коштує» аж 10 мінзарплат за кожного працівника, щодо якого вчинено порушення!

Ми вирішили розставити всі крапки над «і» і звернулися в Держпраці з офіційним запитом, попросивши надати роз’яснення щодо такої ситуації: бухгалтер неправильно застосував окремі положення Порядку № 1078. У результаті цього була занижена сума індексації працівникові. Які штрафні санкції загрожують роботодавцеві за таке порушення, якщо воно виявлене інспектором праці під час інспекційного відвідування?

Держпраці в листі від 07.05.2018 р. № 3570/4.1/4.1-ДП із цього приводу дійшов таких висновків:

ненарахування індексації зарплати за наявності підстав є порушенням ст. 95 КЗпП і відповідно мінімальних державних гарантій в оплаті праці;

порушення правил обчислення індексу споживчих цін для проведення індексації і сум індексації є порушенням Порядку № 1078, не підпадає під визначення мінімальних державних гарантій в оплаті праці, наведене в ст. 12 Закону про оплату праці, і належить до категорії інших порушень.

Як бачимо, Держпраці розділило такі порушення як: (1) ненарахування індексації заробітної плати і (2) заниження суми індексації у зв’язку з допущеною помилкою.

Ненарахування індексації

Ненарахування індексації зарплати «трударі» кваліфікують як недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці. Такого висновку вони доходять на підставі ст. 12 Закону про оплату праці (у ній зазначено, що норми і гарантії в оплаті праці, передбачені ч. 1 цієї статті і КЗпП, є мінімальними державними гарантіями) і ст. 95 КЗпП (нею встановлений обов’язок проведення індексації).

За таке порушення роботодавцеві загрожує штраф у розмірі 10 мінзарплат (сьогодні — 37230 грн.) за кожного працівника, щодо якого воно вчинене (див. абзац четвертий ч. 2 ст. 265 КЗпП), а його посадовим особам (фізособі-підприємцеві) — адмінштраф у загальному випадку в розмірі від 510 до 1700 грн. (ст. 41 КпАП).

Фінсанкції + адмінштраф (див. вище) будуть завжди, незалежно від виконання роботодавцем припису інспектора праці за результатами інспекційного відвідування (невиїзного інспектування) img 1.

Пункт 29 Порядку № 295**.

** Порядок здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю, затверджений постановою КМУ від 26.04.2017 р. № 295.

Заниження суми індексації

Якщо при розрахунку суми індексації допущена помилка, внаслідок чого працівникові була нарахована індексація в меншій сумі, таке порушення слід кваліфікувати як порушення інших вимог трудового законодавства.

Так, виявивши факт порушення роботодавцем правил обчислення індексу споживчих цін для проведення індексації і сум індексації, інспектор праці фіксує їх в акті інспекційного відвідування (акті невиїзного інспектування).

Далі, після розгляду зауважень роботодавця (за наявності), він відповідно до п. 27 Порядку № 295 зобов’язаний буде провести аналіз матеріалів інспекційного відвідування (невиїзного інспектування), за результатами якого винесе припис та/або вживе заходів до притягнення винної в допущених порушеннях посадової особи до встановленої законом відповідальності.

Якщо припис буде виконаний у встановлений строк (роботодавець донарахує і виплатить працівникам недоотриману суму індексації заробітної плати), то фінансові санкції (штраф у розмірі 1 мінзарплати за порушення інших вимог трудового законодавства, передбачений абзацом восьмим ч. 2 ст. 265 КЗпП) до нього застосовуватися не повинні! Це прямо зазначено в п. 28 Порядку № 295.

Що стосується адмінвідповідальності з ст. 41 КУпАП (штраф на посадових осіб підприємств (ФОП) у розмірі від 510 до 1700 грн.), то протокол про адміністративне правопорушення буде складений інспектором праці і переданий до суду.

Див. лист Держпраці від 11.01.2018 р. № 183/3/4.3-3В-18.

Далі вже суд прийматиме рішення, накладати штраф на посадову особу (ФОП), що провинилася, чи ні***.

*** Детальніше цей момент ми розглядали в статті «Перевірки Держпраці: припис виконали, чи буде адмінштраф?», у «Бухгалтер 911», 2018, № 18-19.

Як показує судова практика, якщо припис буде виконаний (усунені порушення), а винна посадова особа підприємства (ФОП-роботодавець) визнає свою провину, то суд може обмежитися усним зауваженням і на підставі ст. 22 КУпАП звільнити її від адмінштрафу.

А якщо винесений припис на усунення порушення роботодавець проігнорує (індексацію не донарахує), то до фінансових санкцій за ст. 265 КЗпП і адмінштрафу за ст. 41 КпАП його посадові особи отримають ще й адмінштраф за ст. 1886 КУпАП (від 850 до 1700 грн.) за невиконання законних вимог інспектора праці.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі