№22

Бухгалтер 911, травень, 2018/№22 Інші номери журналу ›
  • Ситуації щодо складання РК до ПН: до старих ПН (не було № з/п, коду УКТ ЗЕД), «округлення» тощо Сьогодні продовжуємо обговорювати питання, пов’язані зі складанням і реєстрацією розрахунків коригування (РК) до податкових накладних (ПН). Розглянемо дещо доволі поширені ситуації.
  • Відшкодовуємо добові: відповіді на актуальні запитання Прогрес говорить — сиди на місці. І роби все «віддалено» . Водночас навряд чи знайдеться підприємство, яке жодного разу не стикалося з необхідністю «фізичного» направлення працівників у відрядження. У цій публікації ми відповімо на найпоширеніші запитання, пов’язані з відшкодуванням добових відрядженому працівникові.
  • Як коливання курсів валют позначається на єдиноподатниках? Курсові різниці і доходи юросіб-єдиноподатників — болюча (для останніх) тема. У межах цієї статті пропонуємо поглянути на неї станом на сьогодні. Зазначимо, що апетити податківців досі не зменшилися: вони голосують «за» включення додатних курсових різниць у доходи єдиноподатника, відхрещуючись при цьому від від’ємних. Але чи відповідає це букві Закону? Давайте розберемося разом!
  • Працівник купив за свої: далі буде Не так давно в матеріалі «Якщо працівник придбав за свої: чи буде дохід?»* ми розбирали ситуацію: працівник придбав товари для потреб роботодавця за рахунок власних коштів (гроші під звіт йому не видавалися), а потім підприємство відшкодовує ці кошти працівникові. ДФСУ в листі від 23.02.2018 р. № 765/6/99-99-12-02-03-15/ІПК (далі — лист № 765) стверджувало, що сума відшкодування вартості таких товарів повинна ввійти до доходу працівника у складі інших оподатковуваних доходів (п.п. 164.2.20 ПКУ). Ми сперечалися. І ось продовження.
  • Строк давності за «трудовими» штрафами: бути чи не бути? Штрафи за порушення трудового законодавства зараз доволі болючі. У зв’язку із цим у роботодавців цілком закономірно виникає запитання: чи є строки давності для застосування «трудових» фінсанкцій? Як виявилося, однозначної думки із цього приводу в профільних держорганів немає. Розбираємося.
  • Помилка в сумі індексації: штрафні питання Величина приросту індексу споживчих цін, «базовий» місяць, індексація-різниця… Ці слова до болю знайомі тим, хто проводить індексацію заробітної плати. Доволі «каламутний» механізм визначення цих показників, який до того ж час від часу намагається «покращити» КМУ, попсував нерви не одному бухгалтерові. Масла у вогонь додає те, що Порядок № 1078* виписаний під ідеальні ситуації. А практика іноді підкидає такі «індексаційні» задачки, відповіді на які доводиться шукати хіба що в листах Мінсоцполітики.
  • Якщо ПН на аванс заблокували, а постачання скасовується Ситуація. Отримали аванс від покупця. Склали податкову накладну (ПН), але її реєстрацію заблокували. Покупець відмовився від постачання, і йому був повернений аванс. Як бути з розблокуванням ПН — під аванс ще не був отриманий товар і на нього немає документів. Чи можна просто проігнорувати таку заблоковану ПН (вважати її «помилковою»)?
  • Гарний працівник — ситий працівник, або Облік та оподаткування безкоштовного харчування Трудовим законодавством передбачена перерва для відпочинку і харчування. Окрім самої перерви, підприємство також може надавати своїм працівникам можливість відпочити і підкріпитися, «не відходячи від верстата», організувавши доставку безкоштовних обідів прямо на робочі місця або до спеціальних кімнат для харчування. Це полегшує життя і надає сили всім співробітникам, окрім відділу бухгалтерії, адже такі блага бухгалтер повинен якось обліковувати й оподатковувати. Як це правильно зробити, ми розповімо в цій статті.
  • Підступні товарно-транспортні… помилки: виправляємо! Перевізник доставив наш товар замовникові. У ТТН вантажного авто вписав одну машину, а в податковій накладній зареєстрував іншу. Чи можна зараз у ТТН виправити номер машини? Таке запитання змусило нас підняти тему виправлення помилок ТТН. Тим паче що бувають вони різного характеру. Ви з нами? Тоді — уперед!
  • Гарячі запитання про відпустку в підприємця Відпочивати завжди добре, але влітку — найкраще. Тому розібратися з відпусткою в підприємця ми пропонуємо прямо зараз. Адже коли «за бортом» вище + 20 °С, думки про блакитне море серед зелених гір приємніші, ніж море роботи і гори роботи… Отже: кому, коли, чи надовго належна відпустка, чи обов’язкова вона, від чого вона звільняє і що потрібно зробити, щоб її отримати?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі