Теми статей
Обрати теми

Якщо ПН на аванс заблокували, а постачання скасовується

Сумцова Ольга, податковий експерт
Ситуація. Отримали аванс від покупця. Склали податкову накладну (ПН), але її реєстрацію заблокували. Покупець відмовився від постачання, і йому був повернений аванс. Як бути з розблокуванням ПН — під аванс ще не був отриманий товар і на нього немає документів. Чи можна просто проігнорувати таку заблоковану ПН (вважати її «помилковою»)?

Проблема

Потрібно постаратися розблокувати таку ПН. Інакше наслідки будуть дуже не райдужні.

По-перше, незважаючи на те, що покупець відмовився згодом від постачання і повернув аванс, сама підстава для складання ПН уже виникла — є факт отримання авансу (є подія, яка тягне за собою нарахування податкових зобов’язань, — п. 187.1 ПКУ). У п. 201.10 ПКУ прямо обумовлено: відсутність факту реєстрації продавцем ПН не звільняє продавця від обов’язку включити суми ПДВ у податкові зобов’язання відповідного звітного періоду (тобто декларування податкових зобов’язань).

Та й самі фіскали неодноразово підкреслювали, що факт призупинення реєстрації ПН/РК у ЄРПН не спростовує здійснення платником госпоперації і відповідно дати виникнення першої події, що підтверджується первинними документами, на підставі яких складається ПН (лист ГУ ДФС у Дніпропетровській обл. від 16.08.2017 р. № 1616 /ІПК/04-36-12-01-16; лист ДФСУ від 11.10.2017 р. № 2213/6/99-99-15-03-02-15/ІПК).

А може, якщо аванс повернений покупцеві практично відразу, просто визнати платіж «помилковим» та заодно із ним вважати «помилковою» і ПН? Це буде доволі складно. Фіскали, зокрема, в категорії 101.06 визнають платіж помилковим, якщо одночасно дотримуються дві умови:

(1) у вас немає договірних відносин із контрагентом;

Якщо договірні відносини щодо постачання товарів/послуг наявні, то на дату надходження коштів на банківський рахунок у платника податку виникають податкові зобов’язання з ПДВ (категорія 101.06 ЗІР).

(2) помилкові кошти повернені в п’ятиденний строк. Хоча із цією умовою можна сперечатися. Адже якщо немає договірних відносин, то навіть якщо пройшло більше 5 днів, то все одно платіж можна вважати помилковим.

Враховуючи, що (1) в платіжці зазначається призначення платежу (оплата товарів/послуг) та номер договору і (2) те, що ви виписали вже по суті на цей товар/послугу ПН, — навряд чи вдасться довести «помилковість» платежу, а отже й уникнути нарахування податкових зобов’язань.

По-друге, оскільки аванс повернений, то продавцеві потрібно ще якось зняти нараховані податкові зобов’язання. Але зменшити податкові зобов’язання можна тільки після реєстрації РК покупцем (ст. 192 ПКУ). А його реєстрація можлива лише після того, як ПН буде розблокована. Не буде зареєстрованого РК — не буде й можливості зменшити податкові зобов’язання.

Направляти такий РК для реєстрації покупця слід після того, як ПН буде розблокована.

По-третє, штраф за нереєстрацію ПН. Безпосередньо до «покинутої» заблокованої ПН штраф за її нереєстрацію/несвоєчасну реєстрацію не застосують. Адже, як зазначено в самому п. 1201.2 ПКУ, штрафи, передбачені цим пунктом, «не застосовуються до прийняття відповідного рішення щодо відновлення реєстрації таких податкових накладних/розрахунків коригування». Тобто доки немає рішення про реєстрацію такої ПН — немає місця і штрафам.

Попутно зазначимо, що розблоковані ПН реєструють датою первісного відправлення їх на реєстрацію. Несвоєчасно зареєстрованою вона буде в тому випадку, якщо її від початку подали на реєстрацію із запізненням.

Шляхи вирішення

Але як нам розблокувати ПН, якщо вона складена на передоплату за товари, постачання й отримання яких ще не відбулися?

Первинних документів на постачання та придбання товару/послуг і документів, що підтверджують якість продукції, у платника податків просто ще немає.

У цьому випадку нічого не залишається, як подавати ті документи, які є: договір з усіма додатками, листування з покупцем (за наявності), виставлений рахунок на оплату, банківську виписку, що підтверджує отримання авансу. Можливо, у вас укладений договір з вашим постачальником на купівлю цього товару, є рахунки на оплату від нього — тоді додайте й ці документи.

Звичайно, вищеназваних документів фіскалам може здатися замало для прийняття позитивного рішення щодо заблокованої ПН. У цьому випадку в поясненнях, які подають для розблокування ПН, потрібно навести інформацію про вашу госпдіяльність, на підставі якої можна судити про те, наскільки «реальна» у вас діяльність.

Зокрема, про наявність приміщень (власних, орендованих); виробничих потужностей (власних, орендованих); земельних ділянок (власних, орендованих); найманого персоналу (власного, за сумісництвом); джерела і строки придбання товарів.

Можна ще до цього і подати Таблицю даних платника ПДВ (якщо, наприклад, товари, зазначені в заблокованій ПН, ви постійно купуєте і поставляєте, але, наприклад, ви часто працюєте за передоплатою і на дату реєстрації ПН у вас не вистачає потрібної їх кількості в залишку).

Слід зазначити, що сама Таблиця не розблоковує вже заблоковану ПН. Вона може попередити тільки подальші блокування ПН на постачання товарів/послуг з кодами, зазначеними в Таблиці.

До речі, свого часу фіскали зазначали, що отримання передоплати за товари, постачання яких ще не відбулося, не позбавляє платника ПДВ права навести в Таблиці інформацію щодо товарів, відносно яких отримана попередня оплата (журнал «Вісник. Офіційно про податки», 2017, № 31-32, с. 10).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі