Теми статей
Обрати теми

Інвентаризуємо дебіторську та кредиторську заборгованість

Товстоп’ят Юрій, податковий експерт
Непомітно підкралося закінчення року, а з ним і необхідність проведення річної інвентаризації. У цій статті поговоримо про те, як інвентаризувати дебіторську та кредиторську заборгованість. Отже, готові до занурення в тонкощі процесу?

Коли проводити інвентаризацію? Раз уже говоримо, що вже час, то обґрунтуємо свої рекомендації. Згідно з п. 10 розд. І Положення № 8791 інвентаризація дебіторської та кредиторської заборгованостей проводиться перед складанням річної фінзвітності в період трьох місяців до дати балансу. Тобто «час» вже давно img 1.

1 Положення про інвентаризацію активів та зобов’язань, затверджене наказом Мінфіну від 02.09.2014 р. № 879.

Правилам інвентаризації дебіторської та кредиторської заборгованості присвячений підрозд. 7 розд. ІІІ Положення № 879.

Алгоритм проведення. Інвентаризація дебіторки та кредиторки полягає у звірці документів і записів у реєстрах обліку і перевірці обґрунтованості сум, відображених на відповідних рахунках. При цьому дебіторську та кредиторську заборгованості перевіряють щодо: (1) дотримання строку позовної давності; (2) обґрунтованості сум, які обліковуються на рахунках обліку розрахунків з покупцями, замовниками, постачальниками, підрядниками, одержаних і виданих векселів, одержаних позикових коштів, наданих кредитів (позик), з підзвітними особами, депонентами, іншими дебіторами та кредиторами.

У ході інвентаризації розрахунків шляхом документальної перевірки встановлюють:

— правильність розрахунків з банками, контролюючими органами, іншими підприємствами, а також зі структурними підрозділами підприємства, виділеними на окремі баланси;

— заборгованість підзвітних осіб. При інвентаризації такої заборгованості вам потрібно перевірити відповідність даних бухгалтерського обліку виданим авансам та відповідним звітам підзвітних осіб;

— правильність і обґрунтованість сум заборгованості за нестачами та крадіжками. Інвентаризація заборгованості за нестачами та втратами від псування цінностей полягає в перевірці причин, через які затримується розгляд матеріалів щодо виявленої нестачею та віднесення її на винних осіб або списання в установленому порядку;

— правильність і обґрунтованість сум дебіторської, кредиторської та депонентської заборгованостей, у тому числі суми кредиторської та депонентської заборгованостей, щодо яких строк позовної давності минув;

— реальність заборгованості працівникам з оплати праці.

Також вам потрібно встановити реальність заборгованості громадянам за соціальними виплатами, а також із безготівкових розрахунків за цими виплатами.

Першим кроком при проведенні інвентаризації дебіторської заборгованості є передання виписок з аналітичних рахунків усім дебіторам про їх заборгованість. Найчастіше такі виписки мають форму актів звіряння розрахунків.

Уніфікована форма таких актів відсутня, у зв’язку з чим потрібно самим її «створити» img 2. При цьому в такому документі обов’язково мають бути наявними: (1) найменування документа; (2) дата його складання; (3) найменування підприємства, від імені якого складено документ; (4) найменування контрагента, з яким проводиться звіряння розрахунків; (5) найменування, дата складання і номер документа, який слугує підставою для виникнення (погашення) заборгованості; (6) сума заборгованості за даними кредитора/дебітора; (7) сума заборгованості за даними іншої сторони; (8) розбіжності в сумі заборгованості між даними контрагентів.

Як приклад можете використовувати форму акта, затверджену додатком 1 до наказу Мінекономіки, Мінфіну, Держкомстату «Про інвентаризацію заборгованості за станом на 1 листопада 1998 року» від 10.11.98 р. № 148/234/383.

Дебітори, отримавши від вас виписку з аналітичних рахунків, повинні підтвердити заборгованість або заявити свої заперечення. Повернені ними виписки пред’являють інвентаризаційній комісії (або робочій інвентаризаційній комісії) для підтвердження реальності заборгованості.

Положення № 879 чомусь говорить тільки про підприємства-дебіторів2, але ми переконані, що звіряти потрібно й заборгованість тих же підприємців-боржників.

2 До підприємств воно відносить і представництва нерезидентів.

У результаті проведення звіряння розрахунків на рахунках бухобліку повинні відображатися лише підтверджені (погоджені з дебіторами) суми.

Тільки в тому випадку, якщо до кінця звітного періоду розбіжності між кредитором і дебітором не вдалося усунути або вони так і залишилися невиявленими, розрахунки з дебіторами і кредиторами кожної зі сторін потрібно відображати в сумах, що випливають із записів у бухобліку, які визнаються нею правильними.

«Зворотний бік медалі» (адже якщо для когось заборгованість є дебіторською, то для іншої сторони вона — кредиторська): приводом для інвентаризації кредиторської заборгованості слугують отримані від кредиторів виписки з аналітичних рахунків із заборгованості.

З огляду на те, що в різних контрагентів можуть бути встановлені різні строки проведення інвентаризації дебіторської заборгованості, фактично отримувати такі виписки (акти звіряння) ви можете протягом тих-таки 3 місяців до дати балансу. Не дуже практично, погодьтеся…

Але є вихід із цієї ситуації. Необхідно встановити конкретну дату, до якої мають бути отримані виписки (акти звіряння) від кредиторів. Якщо станом на цю дату відповідний документ так і не був вами отриманий, має сенс брати «бика за роги» img 3 і самим направляти кредиторам виписки з аналітичних рахунків кредиторської заборгованості. Знову-таки, отриманий назад документ слугуватиме підтвердженням (або спростуванням) відображеної заборгованості.

Контрагент являє собою в одній особі img 4 і кредитора, і дебітора? У такому разі в направленій йому виписці відобразіть окремо суму кредиторської, а окремо дебіторської заборгованості. Якщо, звичайно, такий контрагент не випередить вас.

Згортання статей активів (яким є дебіторська заборгованість) і зобов’язань (кредиторська заборгованість) не припустимо3 згідно з п. 3 розд. ІV НП(С)БО 1.

3 Окрім випадків, передбачених відповідними П(С)БО.

Оформляємо результати інвентаризації. Згідно з п. 7.1 розд. ІІІ Положення № 879 інвентаризацію дебіторської та кредиторської заборгованостей ви повинні оформити актом інвентаризації.

У такому акті на виконання п. 7.5 розд. ІІІ цього Положення ви повинні зазначити:

— найменування проінвентаризованих субрахунків;

— суми виявленої неузгодженої дебіторської та кредиторської заборгованостей;

— суми безнадійних боргів і кредиторської та дебіторської заборгованостей, щодо яких минув строк позовної давності.

І знову-таки, універсальної форми акта в природі img 5 не існує. Тому ви можете як розробити її самостійно (включивши туди всі обов’язкові реквізити первинних документів і дані, розкриття яких вимагає Положення № 879), так і скористатися однією з таких форм:

— затвердженим наказом № 5724 актом інвентаризації розрахунків з дебіторами і кредиторами (незважаючи на те, що цей наказ затверджений для бюджетників, він може використовуватися й іншими юридичними особами).

4 Наказ Мінфіну «Про затвердження типових форм для відображення бюджетними установами результатів інвентаризації» від 17.06.2015 р. № 572.

До цього акта повинна додаватися довідка про дебіторську і кредиторську заборгованість, щодо яких строк позовної давності минув. При цьому підійде форма, затверджена тим-таки наказом № 572 (що є додатком до акта інвентаризації розрахунків з дебіторами і кредиторами);

У такій довідці мають бути зазначені найменування та місцезнаходження таких дебіторів або кредиторів, суми, причини, дати й підстави виникнення заборгованості.

— затвердженим постановою № 2415 актом розрахунків з покупцями, постачальниками та іншими дебіторами та кредиторами (форма № инв-17). Якщо зробили вибір на користь цього акта, то й довідку до акта потрібно брати затверджену додатком до форми № инв-17.

5 Постанова Держкомстату СРСР «Про затвердження форм первинної облікової документації для підприємств та організацій» від 28.12.89 р. № 241.

Окрім зазначених «основних» актів (і довідок до них) у разі потреби вам можуть знадобитися також:

акт інвентаризації кредиторської заборгованості, строк позовної давності якої минув і яка планується до списання. Форму такого документа також можна запозичити в «бюджетному» наказі № 572;

акт інвентаризації розрахунків щодо відшкодування матеріальних збитків. У такому акті п. 7.5 розд. ІІІ Положення № 879 зобов’язує зазначати:

— прізвище боржника;

— за що і коли виник борг;

— дату прийняття судового рішення або рішення іншого органу (чи добровільної згоди боржника) про відшкодування суми матеріальної шкоди.

Якщо ж таке рішення ще не прийняте, то в акті зазначають (а) дату пред’явленого підприємством позову і (б) суму заборгованості на дату інвентаризації.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі