Теми статей
Обрати теми

Нові типи об’єктів для форми № 20-ОПП

Біляєва Олена, експерт з питань оплати праці
Нещодавно ДФСУ на своєму сайті оприлюднила оновлений (станом на 26.10.2018 р.) Довідник типів об’єктів оподаткування, який потрібен для заповнення форми № 20-ОПП. Що робити, якщо ваш об’єкт тепер відповідає іншому коду з Довідника?

Нагадаємо, що основна мета повідомлення за формою № 20-ОПП — отримати від платників інформацію про всі об’єкти оподаткування, які в них є, їх місцезнаходження, переміщення і стан, у якому вони перебувають. Заповнюється форма № 20-ОПП у розрізі об’єктів оподаткування. Зокрема, у графі 3 табличної частини форми № 20-ОПП (розділ 3 «Відомості про об’єкти оподаткування платника податків») необхідно зазначати тип об’єкта оподаткування. Його ми беремо з відповідного Довідника, який можна знайти за посиланням sfs.gov.ua/dovidniki--reestri--perelik/dovidniki-/127294.html або на інформаційних стендах контролюючих органів. Саме цей Довідник нещодавно оновила ДФСУ.

Так, Довідник доповнено новими кодами: 705 — свердловина, 706 — кабельна ЛЕП, 707 — вимірювальний прилад, 708 — газопровід, 709 — гусенична техніка для всіх видів робіт, 710 — колісна техніка для всіх видів робіт.

Хоча Довідник достатньо великий, але все-таки він не є вичерпним. Деяких з об’єктів у Довіднику не знайти. У цьому випадку податківці рекомендують обирати з Довідника той тип об’єкта оподаткування, який за своїм функціональним призначенням найбільш відповідає поняттю, визначеному ПКУ (див. категорію 119.11 ЗІР). Наприклад, до 26.10.2018 р. сільгосппідприємство могло показувати сільгосптехніку (культиватори, комбайни тощо) з кодом типу об’єкта оподаткування 627 — машинно-тракторна станція.

Тепер же для цих об’єктів з’явився новий, більш відповідний код 710. Як бути? У цій ситуації ми ніби маємо справу зі зміною типу об’єкта оподаткування. А отже, необхідно подати форму № 20-ОПП з оновленою інформацією за такими об’єктами (п. 8.5 Порядку № 1588*).

* Порядок обліку платників податків і зборів, затверджений наказом Мінфіну від 09.12.2011 р. № 1588.

Важливо! У формі № 20-ОПП зазначаємо відразу оновлену інформацію за об’єктом одним рядком. При цьому поряд із реквізитом, що змінився, у дужках зазначаємо його попереднє значення (див. категорію 119.11 ЗІР).

У графі 2 розділу 3 повідомлення за формою № 20-ОПП ставимо код ознаки надання інформації «3» (надання інформації про зміну відомостей про об’єкт оподаткування).

Також разом з повідомленням можна подати супровідний лист, у якому пояснити, у зв’язку з чим змінюються відомості про об’єкти оподаткування.

А якщо залишити все, як є, і не подавати оновлену інформацію у формі № 20-ОПП? Ми вважаємо, що жодних штрафів у цьому випадку бути не повинно. Річ у тому, що п. 8.4 Порядку № 1588 зобов’язує подавати форму № 20-ОПП протягом 10 робочих днів після реєстрації, створення або відкриття об’єкта оподаткування. У нашому випадку жодна із цих подій не відбувається. Ідеться лише про уточнення типу об’єкта. Конкретного строку для внесення змін до відомостей про об’єкт оподаткування Порядок № 1588 не встановлює.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі