Теми статей
Обрати теми

Як заповнити «неправильну» ф. № Д5 з ЄСВ?

Бала Людмила, податковий експерт
Ви вже знаєте, що в підприємницькій ф. № Д5 з ЄСВ допущено ряд помилок*. Податківці розповіли, як ці помилки «правильно ігнорувати» . Загалом, поки що вашій увазі — одна з версій…

* Про це ми попереджали в статті «Форма № Д5: на що звернути увагу підприємцям?» (журнал «Бухгалтер 911», 2018, № 40).

Днями з’явилася ІПК ГУ ДФС в Одеській області від 24.10.2018 р. № 4530/ІПК/15-32-13-01-10. Саме в ній податківці виклали своє бачення того, як зараз слід заповнювати новий бланк форми № Д5.

Наразі форму № Д5 на новому бланку здають тільки ті підприємці, які знімаються з держреєстрації або виходять на пенсію. А після нового року вже почнеться масове здавання.

Помилка 1: розрахунок суми ЄСВ. Перша помилка в новому бланку — суто технічна — вкралася в графу 6 таблиці 1, а саме: у формулу для розрахунку цієї графи. Оскільки в графі 6 ми визначаємо щомісячну суму ЄСВ, то графа 6 = графа 4 х графа 5/100 (щомісячний дохід х ставка ЄСВ/100 %). Але у бланку зазначено, що графа 6 = графа 3 х графа 4 img 1. Звичайно, це неправильно. І в ІПК № 4530/ІПК/15-32-13-01-10 податківці радять помилкову формулу просто ігнорувати «як невідповідну вимогам Закону № 2464». І з цим питань немає.

Помилка 2: період перебування на загальній системі і на єдиному податку. А ось друга помилка — уже складніше. Якщо протягом року підприємець не змінював систему оподаткування або змінював її тільки один раз — у нього все гаразд img 2.

Але якщо він спочатку був на загальній системі, потім перейшов на єдиний податок, а потім знову повернувся на загальну систему, можуть виникнути проблеми із заповненням титулки. Адже в титулці і для загальної системи, і для єдиного податку передбачено тільки по 1 рядку із зазначенням дат перебування на кожній із систем оподаткування.

А якщо підприємець у I і II кварталі був на загальній системі, у III — на єдиному податку, а в IV — знову на загальній системі, як заповнити титулку? Податківці пропонують заповнювати так:

х

ФО — на загальній системі оподаткування

з

01.01.2018

по

31.12.2018

х

ФО — на спрощеній системі оподаткування

з

01.07.2018

по

30.09.2018

При цьому вони підкреслюють, що в таблиці 1 форми № Д5 усе одно буде видно, на якій системі оподаткування підприємець працював у кожному конкретному місяці. Адже в графі 2 таблиці 1 навпроти кожного місяця стоятиме код: «5» — якщо ви були на загальній системі, «6» — на спрощенці.

Утім, поки ще не відомо, чи вийде здати електронну форму № Д5, заповнену таким чином. І чи підтримають цей варіант заповнення інші податківці img 3.

До речі, програма зараз «збоїть» і при прийманні «ліквідаційної» форми № Д5. Так, останнім днем перебування на загальній системі/єдиному податку, який ми зазначаємо на титулці форми № Д5, має бути день зняття з держреєстрації (п. 8 ст. 9 Закону про ЄСВ). А програма часто вимагає, щоб було зазначено останнє число місяця, в якому відбулося зняття з держреєстрації img 4. Чекаємо виправлень.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі