Теми статей
Обрати теми

Форма № Д5: на що звернути увагу підприємцям?

Мірошниченко Віталіна, податковий експерт
Ви вже в курсі, що зміни наздогнали бланки ЄСВ-звітів: форми № Д4 і Д5. І якщо форму № Д4 бухгалтери вже «переварили», то форма № Д5 поки що чекає своєї «зоряної години». Строки її масового подання настануть тільки наступного року. Водночас форма № Д5 деяким підприємцям знадобиться вже зараз. Її «автори» допустили в ній ряд помилок. Тому немає приводу не… поговорити про неї прямо зараз.

Нюанс № 1: загальна система + єдиний податок (ЄП) у 2018 році

Якщо підприємець протягом 2018 року встиг побувати і на загальній системі, і на єдиному податку, є нюанс. У титульці потрібно обрати систему оподаткування і зазначити період, протягом якого ви її застосовували. Причому і для загальної системи, і для єдиного податку передбачено тільки по 1 рядку.

Якщо ви протягом року на загальній системі оподаткування були лише раз (на ЄП більше одного разу навіть за бажання не вийде) — no problem img 1.

Наприклад, якщо із січня по червень ви були на ЄП, а з липня по жовтень — на загальній системі і 25 жовтня ліквідувалися, титулка виглядатиме так:

х

ФО — на загальній системі оподаткування

з

01.07.2018

по

25.10.2018

х

ФО — на спрощеній системі оподаткування

з

01.01.2018

по

30.06.2018

Але якщо на загальній системі ви були більше одного разу (наприклад, після реєстрації заходили на ЄП групи 2, внаслідок чого «перед» ЄП «затесався» «загальний» шматочок, а потім з ЄП перейшли на загальну), з титулкою виникнуть проблеми.

Можливо, податківці дозволять «домальовувати» потрібний рядок вручну. А як бути тим, хто подає форму № Д5 в електронному вигляді? Складно сказати… Сподіваємося, що в електронному бланку впровадять можливість додати новий рядок для таких підприємців, але поки що такої можливості, на жаль, немає img 2. Якщо до кінця року нічого не придумають, доведеться щось вигадувати самим.

Зазначимо також, що в таблиці 1 форми № Д5 буде видно, на якій системі оподаткування підприємець працював у кожному конкретному місяці. Адже в графі 2 таблиці 1 навпроти кожного місяця стоятиме код застрахованої особи: «5» — якщо ви були на загальній системі, «6» — на спрощенці.

І ще раз звертаємо увагу для випадку з ліквідаційною формою № Д5 (яку на новому бланку подають уже зараз) — останній день перебування на загальній системі або єдиному податку, який ми зазначаємо на титульці форми № Д5, — це день зняття з держреєстрації (п. 8 ст. 9 Закону про ЄСВ).

Нюанс № 2: будьте уважні при розрахунку суми ЄСВ

Наступний нюанс менш принциповий, але все-таки сказати про нього варто. При заповненні головної таблиці 1 форми № Д5 у графі 6 ми визначаємо суму ЄСВ. При цьому в бланку зазначена помилкова формула img 3. Насправді графа 6 = графа 4 х графа 5 (а не «графа 3 х графа 4», як зазначено на бланку).

На щастя, в електронній формі звіту помилка нівельована тим, що розрахунок здійснюється автоматично і правильно img 4. Але якщо ви звітуватимете на папері, будьте уважні.

Також нагадаємо, що графа 3 у загальносистемників — це річний чистий дохід, що ділиться на кількість місяців роботи на загальній системі (навіть якщо в якомусь місяці підприємець простоював або отримав збиток).

Причому «відрізки» місяців («урізані» за рахунок реєстрації/розреєстрації не в перший/останній день місяця) йдуть у нас як цілі одиниці.

При цьому якщо середньомісячний чистий дохід за 2018 рік вийде < 3723,00 грн. (мінзарплата), то в графі 4 таблиці 1 форми № Д5 потрібно зазначити 3723,00 грн.

Нюанс № 3: про виправлення помилок

Виправити помилки у формі № Д5 після того, як минув граничний строк її подання, як і раніше, практично нереально img 5.

Якщо ви недоплатили ЄСВ, то можна попросити податківців провести перевірку і виписати акт з донарахованою сумою ЄСВ. На підставі цього акта підприємець повинен доплатити ЄСВ і протягом місяця після цього заповнити і подати податківцям звіт № Д6 (таблицю 3).

Так само чинимо й у разі, якщо підприємець-загальносистемник переплатив ЄСВ і бажає повернути (або зарахувати) надміру сплачені суми.

Що ж до єдиноподатників, то вони мають право встановлювати ЄСВ-базу на власний розсуд і платити ЄСВ добровільно навіть за ті місяці, коли обов’язкова його сплата не потрібна (наприклад, після виходу на пенсію). А коли так, то шанси повернути надміру сплачений ЄСВ у них наближаються до нуля img 6.

Але бувають і інші помилки: наприклад, підприємець правильно сплатив ЄСВ, але у формі № Д5 зазначив помилкові суми (або взагалі не заповнив дані за якісь місяці). У цьому випадку виправитися взагалі неможливо. Як нам уявляється, єдине, що можна спробувати зробити в цьому випадку, — подати правильну форму № Д5 з типом «початкова» і додати до неї копії квитанцій про оплату ЄСВ і пояснювальний лист з проханням вважати попередній звіт (помилковий) неподаним.

За помилки у формі № Д5 може загрожувати не лише 170-гривневий штраф згідно із Законом про ЄСВ, але й адмінштраф 510 — 680 грн. за ст. 1651 КпАП img 7.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі