Теми статей
Обрати теми

Податкова знижка — 2017: хто не встиг, той запізнився

Александрова Олеся, експерт з кадрових і податкових питань
У певних випадках «зарплатний» дохід за бажання можна зменшити на суму податкової знижки і повернути собі ПДФО-переплату, що виникла. Про те, як це зробити, чому це питання може бути актуальне наприкінці року, а також про те, чи можна включити цього року до суми податкової знижки оплату за дошкільне, шкільне та позашкільне навчання — поговоримо далі.

Механізм застосування податкової знижки надає право фізособі — платникові ПДФО зменшити свій річний оподатковуваний дохід у вигляді зарплати на суму передбачених ст. 166 ПКУ витрат. Різниця, що виникла за рахунок цього, між фактично утриманою (сплаченою) роботодавцями із зарплати сумою ПДФО і тією сумою ПДФО, яка розраховується з урахуванням податкової знижки, повертається платникові ПДФО з бюджету.

Чому грудень? Припустимо, ви той щасливчик, який має право на податкову знижку. Але при цьому у вас не було обов’язку подавати податкову декларацію про майновий стан і доходи за 2017 рік у встановлений для фізосіб строк*.

* Детальніше про це ми писали в статті «Громадянська» декларація про доходи за 2017 рік: хто у справі?» (журнал «Бухгалтер 911», 2018, № 10).

Так ось, якщо ви цю декларацію не подавали, але при цьому хочете скористатися податковою знижкою з ПДФО, потрібно встигнути відзвітувати (виключно через податкову знижку) по 31.12.2018 р. включно (п.п. 166.1.2 ПКУ).

З урахуванням перенесення — до 29.12.2018 р. включно.

Право на знижку є, якщо… Для того щоб скористатися правом на податкову знижку, повинні виконуватися одночасно три умови. Особа, яка претендує на податкову знижку, (1) є резидентом; (2) у неї є реєстраційний номер облікової картки платника податку (ІПН) або відмітка в паспорті про наявність права здійснювати будь-які платежі за серією і номером паспорта; (3) протягом року вона отримувала доходи у вигляді заробітної плати (пп. 166.4.1 та 166.4.2 ПКУ). Відповідно, якщо, наприклад, фізособа протягом року отримувала тільки підприємницькі доходи і не працювала за трудовим договором (не отримувала зарплату), скористатися податковою знижкою не вийде — оскільки зменшувати нічого (немає «зарплатних» доходів).

Знижка на навчання. З 28.07.2018 р. набрав чинності Закон № 2477**, який суттєво розширив можливості податкової знижки на навчання. Тепер з урахуванням змін до податкової знижки потрапляє і сума коштів, сплачених платником податків на користь вітчизняних установ дошкільної, позашкільної, загальної середньої, а також, як і раніше, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти.

** Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України» від 03.07.2018 р. № 2477-VIII.

Але тут є нюанс. Закон № 2477 набрав чинності у 2018 році, а ми до кінця цього року декларуємо податкову знижку за доходами за 2017 року. Тобто сума коштів, сплачених за навчання дошкільним, позашкільним, загальним середнім установам цього року, потрапить до податкової знижки за звітний 2018 рік. Нею ми скористаємося при поданні декларації про доходи за 2018 рік у строки по 31.12.2019 р.

Підтверджують це й податківці в розділі 103.06.03 ЗІР.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі