Теми статей
Обрати теми

«Інвалідний» норматив: готуй сани влітку, а віз узимку

Біляєва Олена, експерт з питань оплати праці
Хоча звітувати про праце­влаштування осіб з інвалідністю потрібно буде лише наступного року, багато хто з наших читачів уже зараз турбується про виконання «інвалідного» нормативу. Відповіді на найчастіші запитання ви знайдете у статті.

Запитання

Відповідь

На підприємстві зараз налічується 7 осіб (як за основним місцем роботи), одна з яких перебуває у відпустці по догляду за дитиною до 3 років. На період такої відпустки прийняли на роботу ще одного працівника (як за основним місцем роботи). Чи потрібно реєструватися у Фонді інвалідів, якщо до кінця року кількість працівників не змінюватиметься?

Для відповіді на це запитання зазирнемо до Закону № 8751. Ним установлено (ч. 9 ст. 19): у разі якщо кількість основних працівників досягла 8 і більше осіб, суб’єкти господарювання зобов’язані (1) зареєструватися у відділенні Фонду соцзахисту інвалідів до 1 лютого року, що настає за роком збільшення кількості таких працівників, і (2) подати Звіт про зайнятість і працевлаштування осіб з інвалідністю.

Виходить, що реєстрація у Фонді соцзахисту інвалідів безпосередньо пов’язана з необхідністю подання звітності до цього Фонду.

А такий Звіт слід подавати, якщо показник середньооблікової кількості штатних працівників (далі — СКШП) облікового складу за рік становить 8 і більше осіб2.

Таким чином, для того щоб зрозуміти, чи потрібно вам реєструватися у Фонді соцзахисту інвалідів, слід порахувати СКШП облікового складу за 2018 рік. Якщо цей показник не перевищить 7 осіб, то реєструватися не потрібно.

Далі. Працівники, які перебувають у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами, а також у відпустці для догляду за дитиною до 3 (6) років, не включаються до розрахунку СКШП облікового складу (п.п. 3.2.2 Інструкції № 2863).

Тобто у вашому випадку показник СКШП облікового складу за 2018 рік не перевищить 7осіб і обов’язок реєструватися у Фонді соцзахисту інвалідів у вас не виникне

Підприємство у 2018 році прийняло на роботу 8-го працівника. Виконувати «інвалідний» норматив потрібно зараз чи з 2019 року?

У цьому випадку необхідно пам’ятати про те, що одне тільки збільшення чисельності працівників у будь-якому місяці календарного року до 8 осіб ще не означає, що підприємство «потрапило на норматив».

Щоб визначити, потрібно виконувати «інвалідний» норматив чи ні, вам доведеться розрахувати СКШП облікового складу за рік2. Якщо цей показник становитиме 8 і більше осіб, то виконувати норматив однозначно потрібно.

Порахувати СКШП за 2018 рік ви можете вже зараз виходячи з планових цифр і «прикинути», чи потрібно виконувати норматив. Наприклад, у 2018 році на підприємстві СКШП облікового складу становило: у січні — серпні — по 7 осіб, у вересні — жовтні по 8 осіб, у листопаді — грудні

також планується СКШП по 8 осіб. Планове СКШП облікового складу за 2018 рік становитиме: (7 ос. х 8 міс. + 8 ос. х 4 міс.) : 12 міс. = 7,33 ≈ 7 ос.

Як бачите, якщо підприємство дотримуватиметься плану з працевлаштування, СКШП облікового складу за 2018 рік становитиме менше 8 осіб і про норматив можна буде забути.

Проте можлива й інша ситуація, коли за підсумками 2018 року показник СКШП облікового складу дорівнюватиме 8 або більше осіб. Тоді виникає запитання: «з коли» починати виконувати норматив?

Роботодавці, у яких кількість працюючих за основним місцем роботи збільшилася до 8 і більше осіб, реєструються у Фонді до 1 лютого року, що настає за роком збільшення кількості працюючих. Це прописано в п. 3 Порядку реєстрації4.

За цей же рік подається перший Звіт про зайнятість і працевлаштування осіб з інвалідністю (форма № 10-ПІ).

Тобто виконувати норматив із працевлаштування осіб з інвалідністю потрібно вже в тому році, в якому СКШП облікового складу становило 8 і більше осіб. Нагадаємо, що для роботодавців, у яких за основним місцем роботи працює від 8 до 25 осіб (СКШП облікового складу), «інвалідний» норматив установлений у кількості 1 робочого місця (якщо 25 осіб і більше — 4 % СКШП облікового складу за рік).

Важливо! Недостатньо прийняти одну особу (само собою, на основне місце роботи) з інвалідністю наприкінці року, оскільки кількість працевлаштованих осіб з інвалідністю також потрібно «рахувати» через СКШП облікового складу.

Наприклад, якщо працівник з інвалідністю був працевлаштований у серпні 2018 року (припустимо, з 1 серпня), навіть за умови, що він пропрацює в цього роботодавця до кінця звітного року, СКШП з інвалідністю за 2018 рік становитиме: (1 ос. х 5 міс.) : 12 міс. = 0,4 ≈ 0 ос. Щоб виконати «інвалідний» норматив, підприємству потрібно буде прийняти найближчим часом ще одну особу з інвалідністю так, щоб така особа відпрацювала хоча б 1 місяць повністю. Тоді СКШП з інвалідністю за 2018 рік становитиме:

(1 ос. х 5 міс. + 1 ос) : 12 міс. = 0,5 ≈ 1 ос.

Чи повинен ФОП виконувати «інвалідний» норматив, адже за працівників з інвалідністю він платить ЄСВ за ставкою 22 %, як і за звичайних працівників?

Законодавець не ставить виконання «інвалідного» нормативу в залежність від ставки сплачуваного ЄСВ. У ст. 19 Закону № 875 чітко зазначено, що створювати робочі місця для працевлаштування осіб з інвалідністю в межах нормативу зобов’язані всі роботодавці, у тому числі фізособи, які використовують найману працю. Тому якщо у ФОП кількість найманих працівників становить 8 і більше осіб (СКШП облікового складу за рік), він повинен виконувати «інвалідний» норматив, як і будь-який інший роботодавець.

Єдиний «бонус» — підприємець, який сам є особою з інвалідністю, може зарахувати себе в рахунок виконання «інвалідного» нормативу, встановленого йому як роботодавцеві (може збільшити значення в рядку 02 Звіту за ф. № 10-ПІ на одиницю)

Як правильно порахувати СКШП для Звіту з працевлаштування інвалідів?

Тим роботодавцям, у кого СКШП облікового складу за рік не перевищує 7 осіб, не потрібно реєструватися у Фонді соцзахисту інвалідів, подавати «інвалідний» Звіт і працевлаштовувати осіб з інвалідністю. Тому так важливо правильно порахувати показник СКШП. Тим більше, що тут є свої нюанси. Визначитися з тим, кого включати, а кого не включати до розрахунку, вам допоможе Інструкція № 286. Далі:

1) визначаємо кількість штатних працівників облікового складу за кожен день кожного місяця звітного року, включаючи вихідні, святкові та неробочі дні;

2) визначаємо СКШП за кожен місяць звітного року;

3) розраховуємо СКШП за звітний рік5

У 2016 — 2017 роках чисельність працівників підприємства перевищувала 8 осіб. Відповідно підприємство зареєструвалося у Фонді і подавало Звіт. У 2018 році підприємство призупинило діяльність. Найманих працівників немає. Чи потрібно буде подавати «порожній» Звіт до Фонду інвалідів за 2018 рік?

У п. 1.1 Інструкції № 426 сказано, що Звіт за формою № 10-ПІ поширюється на роботодавців, у яких працює за основним місцем роботи 8 і більше осіб. Якщо у вас СКШП облікового складу за рік 7 і менше осіб, то, за логікою, «інвалідний» Звіт подавати не потрібно. Проте деякі відділення Фонду на місцях усе ж вимагають подавати Звіт від усіх роботодавців, які зареєстровані у Фонді, незалежно від кількості працівників у звітному році. На наш погляд, підприємство до 01.03.2019 р. має право повідомити відділення Фонду про те, що у 2018 році кількість працівників зменшилася, у зв’язку з чим СКШП облікового складу за 2018 рік становило менше 8 осіб і Звіт не подається. Щоб уникнути непорозумінь, рекомендуємо отримати консультацію із цього питання у своєму відділенні Фонду

На підприємстві 6 найманих працівників. Двоє з них — особи з інвалідністю. Чи потрібно реєструватися у Фонді і подавати «інвалідний» Звіт?

Ні, не потрібно. Той факт, що на підприємстві працюють особи з інвалідністю, ще не означає, що воно повинне реєструватися у Фонді соцзахисту інвалідів і подавати «інвалідний» Звіт. Ці обов’язки в роботодавця виникають у тому випадку, якщо СКШП облікового складу за рік становить 8 і більше осіб. У вашій ситуації працівників усього 6, а отже, реєструватися у Фонді і подавати Звіт за ф. № 10-ПІ ви не зобов’язані

Якщо роботодавець проінформував центр зайнятості про створені ним робочі місця для працевлаштування осіб з інвалідністю (надав форму № 3-ПН, у якій зазначив, що хоче прийняти на роботу осіб з інвалідністю), а центр зайнятості так нікого йому і не направив, то чи будуть санкції за непрацевлаштування?

Вважаємо, що роботодавець вжив усіх залежних від нього заходів із працевлаштування осіб з інвалідністю на створені ним робочі місця. Відповідно, вини немає. Не повинно бути і санкцій.

Такої ж думки дотримуються й суди. Підтвердження тому — свіженька постанова ВС від 26.06.2018 р. у справі № 806/1368/177. У ній суд зазначив: обов’язок підприємства зі створення робочих місць для осіб з інвалідністю не супроводжується його обов’язком займатися пошуком цих осіб для працевлаштування. Крім цього, ВС нагадав, що на сьогодні не встановлено періодичності подання звітності за формою № 3-ПН. Є лише вимога, що така звітність подається за наявності в роботодавця попиту на робочу силу (вакансії) не пізніше ніж через 3 робочі дні з дати відкриття вакансії. Тобто передбачено одноразове інформування про кожну вакансію. Щомісячно направляти такі звіти до центру зайнятості, якщо на початок місяця місце, виділене для особи з інвалідністю, залишилося незайнятим, не потрібно!

1 Закон України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» від 21.03.91 р. № 875-XII.

2 Підказку з підрахунку СКШП облікового складу знайдете в статті «Інвалідний» Звіт: хто спить спокійно» (журнал «Бухгалтер 911», 2017, № 8).

3 Інструкція зі статистики кількості працівників, затверджена наказом Держкомстату від 28.09.2005 р. № 286.

4 Порядок реєстрації підприємств, установ, організацій та фізичних осіб, що використовують найману працю, затверджений постановою КМУ від 31.01.2007 р. № 70.

5 Підказку щодо підрахунку СКШП облікового складу знайдете в статті «Інвалідний» Звіт: хто спить спокійно» (журнал «Бухгалтер 911», 2017, № 8).

6 Інструкція щодо заповнення форми № 10-ПІ (річна) «Звіт про зайнятість і працевлаштування інвалідів», затверджена наказом Мінпраці від 10.02.2007 р. № 42.

7 http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/74992116.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі