Теми статей
Обрати теми

ФОП використовує нефіскальний РРО: чи потрібен POS-термінал?

Романова Ксенія, податковий експерт
ФОП-єдиноподатник, у якого обсяг річного доходу не перевищує 1 млн грн., використовує нефіскальний РРО. Чи зобов’язаний він установлювати платіжний термінал?

Нагадаємо, «РРО-імунітет» мають ФОП, які не реалізують технічно складні побутові товари і є платниками ЄП (п. 296.10 ПКУ): групи 1; групи 2 або 3 за умови, що обсяг їх доходу протягом календарного року не перевищує 1 млн грн.

Водночас на бажання такі ФОП мають право завести нефіскальний РРО для ведення обліку і роздрукування чеків (ч. 4 ст. 13 Закону про РРО). Чи знадобиться тоді платіжний термінал (ПТ)?

Зараз (за відсутністю інших актів) орієнтуватися ми повинні на постанову № 878*. З неї випливає, що встановлювати ПТ повинні: «суб’єкти господарювання… які відповідно до закону використовують реєстратори розрахункових операцій».

* Постанова КМУ «Про здійснення розрахунків за продані товари (надані послуги) з використанням спеціальних платіжних засобів» від 29.09.2010 р. № 878.

Формулювання не зовсім чітке, що й послужило приводом для запитання img 1. Але якщо ми звернемося до тієї редакції п. 14.7 ст. 14 Закону № 2346**, на виконання якої писалася ця постанова, то все відразу проясниться: «14.7. Торгівці, які здійснюють підприємницьку діяльність у сфері продажу товарів, громадського харчування та послуг та які відповідно до закону повинні використовувати реєстратори розрахункових операцій, зобов’язані…». Відповідно й у постанові йдеться про суб’єктів, які саме повинні застосовувати РРО.

** Закон України «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні» від 05.04.2001 р. № 2346-III.

Так, пізніше редакція п. 14.7 ст. 14 Закону № 2346 зазнала змін. Але «автоматом» постанова КМУ змінитися не могла.

Знову ж таки свого часу в консультації податківців, опублікованій у журналі «Вісник Міністерства доходів і зборів України», 2014, № 41, с. 32, говорилося, що законодавством передбачено використання ПТ тими госпсуб’єктами, які відповідно до Закону про РРО зобов’язані (!) використовувати РРО.

Але не все так просто img 2. Ті ж податківці в листі Міндоходів від 26.02.2014 р. № 3737/6/99-99-18-03-01-15 зазначали, що ПТ потрібно встановлювати навіть з нефіскальним РРО. І на практиці непоодинокі випадки застосування в таких випадках штрафних санкцій.

Тож, враховуючи чималий розмір штрафу, який можуть застосувати податківці (загалом — від 1700 до 3400 грн. — ст. 16315 КпАП) перш ніж установлювати нефіскальний РРО, рекомендуємо отримати в податківців письмову індивідуальну податкову консультацію щодо обов’язковості застосування в такому разі ПТ. І діяти згідно із цією індивідуальною консультацією.

І пам’ятайте: у будь-якому разі від обов’язку застосовувати ПТ звільнені госпсуб’єкти, перелічені в п. 2 постанови № 878.

Це, зокрема, суб’єкти, які здійснюють госпдіяльність у населених пунктах з чисельністю населення до 25 тис. ос.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі