Теми статей
Обрати теми

Нові ознаки доходів у формі № 1ДФ

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Хто, як не бухгалтер, знає, наскільки часто змінюється наше податкове законодавство! ПКУ доповнюють новими нормами, вносять зміни до діючих, викладають такі норми в новій редакції, виключають їх… І в цьому кругообігу змін Порядок № 4*, що регламентує подання форми № 1ДФ, залишався непохитним статичним документом з 2015 року. Але «добралися» і до нього…

* Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, затверджений наказом Мінфіну від 13.01.2015 р. № 4.

Ідеться про наказ Мінфіну від 31.10.2018 р. № 863 (яким унесено зміни до Порядку № 4). Важливо! Сама форма звіту за формою № 1ДФ не змінилася img 1. Оновили лише Довідник ознак доходів. Зміни набрали чинності з 01.01.2019 р. Застосовувати їх уперше ми з вами будемо у формі № 1ДФ за 1 квартал 2019 року. Тепер деталі.

По-перше, очікувано в Довіднику уточнено найменування (і, відповідно, умови для оподаткування/неоподаткування) окремих видів доходів. Наприклад, уточнено формулювання «навчальних» (п.п. 165.1.21 ПКУ), «путівкових» (п.п. 165.1.35 ПКУ), «дарункових» (п.п. 165.1.39 ПКУ) доходів тощо. Самі розумієте, що такі уточнення на податкових агентах ніяк не позначаться. Тому йдемо далі.

По-друге, для окремих доходів присвоєно нові ознаки доходів. Але й через нові ознаки доходу, повірте, панікувати не варто! Якщо говорити про звичайних роботодавців, то тут такі нововведення.

Ознака доходу «187». Із цією ознакою доходу відображаємо суми благодійної допомоги, наданої відповідно до п.п. 165.1.54 ПКУ учасникам бойових дій та іншим особам, зазначеним у цьому підпункті.

Ознака доходу «188». Її застосовуємо для відображення доходів, виплачених фізособам-волонтерам з дотриманням вимог п.п. 165.1.54 ПКУ.

Ознака доходу «189». Під цією ознакою у формі № 1ДФ відображаємо дохід у вигляді основної суми боргу (кредиту) платника податків, прощеного (анульованого) кредитором за його самостійним рішенням, не пов’язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності в сумі, що не перевищує 25 % однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на рік), установленої на 1 січня звітного податкового року (у 2019 році — 1043,25 грн.).

Зверніть увагу: раніше такий неоподатковуваний дохід ми з вами відображали з «іншою» ознакою доходу «127». Тепер же використовуємо нову ознаку «189».

Важливо! Якщо сума боргу, прощеного до закінчення строку позовної давності, перевищує озвучену вище неоподатковувану межу, то вона включається в оподатковуваний дохід фізособи на підставі п.п. «д» п.п. 164.2.17 ПКУ і відображається, як і раніше, з ознакою доходу «126».

Про анулювання (прощення) боргу податковий агент повинен проінформувати фізособу-боржника. Зробити це можна одним з таких способів: надіслати рекомендований лист з повідомленням про вручення; укласти відповідний договір; надати повідомлення боржникові особисто під підпис.

У свою чергу, фізична особа, яку податковий агент належним чином повідомив про прощення боргу, зобов’язана за підсумками року подати податкову декларацію про майновий стан і доходи та самостійно сплатити з оподатковуваної суми ПДФО і ВЗ.

Ознака доходу «194». Під цією ознакою доходу тепер відображатимемо доходи, які прямо не названі серед неоподатковуваних у ст. 165 ПКУ, але які проте згідно з ПКУ не включаються до складу загального оподатковуваного доходу фізособи (див. п.п. 165.1.49 ПКУ). Цікаво, що раніше такі інші неоподатковувані доходи (п.п. 165.1.49 ПКУ) відображали у формі № 1ДФ у загальній купі з іншими оподатковуваними доходами (п.п. 164.2.20 ПКУ) під ознакою доходу «127». Тепер же Мінфін вирішив узяти все і розділити. У результаті доходи, які потрапили до складу:

— інших оподатковуваних на підставі п.п. 164.2.20 ПКУ, як і раніше, відображаємо з ознакою «127»;

— інших неоподатковуваних згідно з п.п. 165.1.49 ПКУ — під новою ознакою доходу «194».

Нові ознаки доходу слід застосовувати починаючи зі звіту за формою № 1ДФ за 1 квартал 2019 року.

А якщо роботодавець забув і відобразив дохід під старою ознакою? Невже штраф?!

Пунктом 119.2 ПКУ передбачено штраф у розмірі 510 грн. (а за повторне порушення протягом року — 1020 грн.) за цілу низку порушень, пов’язаних з Податковим розрахунком за формою № 1ДФ. Що це за порушення? Перелічимо їх: неподання форми № 1ДФ; подання форми № 1ДФ з порушенням установлених строків; подання форми № 1ДФ не в повному обсязі; подання форми № 1ДФ з недостовірними відомостями або з помилками за умови, що такі недостовірні відомості або помилки призвели до зменшення та/або збільшення податкових зобов’язань платника податку, та/або зміни платника податку.

Крім того, штрафи за п. 119.2 ПКУ не повинні застосовуватися податківцями, якщо недостовірні відомості або помилки в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ були виявлені податковим агентом при проведенні перерахунку за п. 169.4 ПКУ і виправлені відповідно до вимог ст. 50 ПКУ.

З наведеного доходимо такого висновку: якщо податковий агент здійснив оподаткування доходу згідно з ПКУ (ПДФО утримано в правильному розмірі (за необхідності) і графи 4 і 4а розд. I форми № 1ДФ заповнені правильно), за помилку в ознаці доходу штрафу бути не повинно навіть у разі, якщо її не виправляти! Адже така помилка в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ не спричинила:

— зменшення та/або збільшення податкових зобов’язань фізособи — платника податку;

— зміну платника податку.

Але якщо ви відобразили дохід не під тією ознакою у формі № 1ДФ за 1 квартал 2019 року і хочете усунути неточність, зробити це простіше простого. Подайте Податковий розрахунок з типом «Звітний новий» не пізніше 10 травня 2019 року. У ньому продублюйте з раніше поданої форми рядки з помилками/неточностями, проставивши в графі 9 розд. I Податкового розрахунку значення «1». Потім введіть рядки з правильною інформацією, зазначивши в графі 9 — «0». Рядки з правильною інформацією з раніше поданої форми № 1ДФ дублювати в новому звітному Податковому розрахунку не потрібно! Інакше зобов’язання за ними можуть почати двоїтися.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі