Теми статей
Обрати теми

Анулюємо «помилкові» ПН: запитання «з полів»

Сумцова Ольга, податковий експерт
Нещодавно ми з вами розбиралися з тим, як після прийняття «грудневих» змін до Порядку № 1307* анулюють «помилкові» («зайві») податкові накладні (ПН)**. Але в наших читачів з’явилися додаткові запитання щодо цієї теми. Обговоримо їх у цій статті.

* Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом Мінфіну від 31.12.2015 р. № 1307.

** Стаття «Анулюємо помилкові податкові накладні» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 7).

У декларації за лютий відображені податкові зобов’язання, як за правильною, так і за «помилковою» ПН. Обидві ці ПН ми показали в декларації з ПДВ, керуючись тим, що в березні, коли зареєструється «анулюючий» РК, зніметься ця «зайва» ПН. Як тепер бути: подавати УР за лютий чи достатньо показати РК в Д1 у декларації за березень. Як бути контрагентові, у якого двічі відображений податковий кредит?

Ситуація доволі типова. Узагалі, за правилами, ані «помилковій» («зайвій») ПН, ані «анулюючому» РК до такої ПН не місце в декларації з ПДВ. Уся річ у тому, що податкові зобов’язання виникають за операціями постачання товарів/послуг (пп. 185.1 і 187.1 ПКУ). У нас операція постачання була тільки одна, відповідно і в декларації з ПДВ зобов’язання мають бути відображені за одною ПН. На це неодноразово звертали увагу й самі фіскали (див. лист ДФСУ від 29.01.2018 р. № 313/6/99-99-15-03-02-15/ІПК; 101.23 ЗІР ДФСУ).

Але іноді є вагомі причини піти й іншим шляхом — включати до декларації з ПДВ і «зайву» ПН, і «анулюючий» РК.

Отже, у нашій ситуації може бути два варіанти дій.

Варіант 1. «По-хорошому», якщо платник помилково включив «зайву» ПН до декларації з ПДВ, то йому потрібно подати уточнюючий розрахунок (УР) до ПДВ-декларації того періоду, у якому допущена помилка (у нашому випадку — лютий 2019 року) і зменшити суму податкових зобов’язань (у ряд. 1 ПДВ-декларації та додатку Д5).

При цьому:

1) потрібно оцінити для себе ризики щодо ліміту реєстрації, а точніше, чи будуть при такому варіанті проблеми з ∑Перевищ. Адже «метання» між варіантом 1 (розглядаємо зараз) і варіантом 2 (розглянемо пізніше) пов’язані саме з прагненням уникнути урізування ліміту реєстрації за рахунок ∑Перевищ;

2) пам’ятати про те, що «зменшені» зобов’язання за УР не можна зарахувати в рахунок сплати зобов’язань за поточною декларацією. Якщо зобов’язання за декларацією, до якої складається такий УР, уже сплачені, «зменшені» податкові зобов’язання сформують тільки переплату на особовому рахунку***.

*** Детальніше можна дізнатися в статті «Уточнюємо ПДВ-декларацію: розбір «класичних» помилок» сьогоднішнього номера.

Тепер детальніше про оцінку ризиків для регліміту. Якщо ви:

ситуація 1 — склали «анулюючий» РК тим же періодом (!), що й «помилкова» ПН, і ваш покупець зареєстрував його у строк — то проблеми з реглімітом у вигляді «спрацьовування» ∑Перевищ не загрожують. У такому разі можете сміливо подавати УР до декларації за лютий img 1. Але тут звернемо увагу на такий момент. Так, своєчасною реєстрацією «зменшуючого» РК, який складено до ПН на покупця-платника ПДВ, вважається його реєстрація протягом 15 днів з дня його отримання покупцем.

Про це зараз прямо сказано в абз. 17 п. 201.10 ПКУ.

Але нам важливо, щоб його реєстрація вписалася в «старі» строки реєстрації. А саме — до кінця поточного місяця, якщо РК був складений у першій половині місяця, і не пізніше 15 числа місяця (включно), якщо РК був складений у другій половині місяця. Це важливо, оскільки поки що для розрахунку ∑Перевищ система налаштована під старі строки реєстрації РК img 2;

ситуація 2 зареєстрували «анулюючий» РК до «помилкової» ПН з типом причини «20» у шапці такого РК (причому незалежно від того, коли ми його склали і зареєстрували). У такому разі теж проблем з реглімітом бути не повинно;

ситуація 3 — а ось якщо склали «звичайний» РК (без типу причини «20») і зареєстрували його із запізненням / або датували його не тим місяцем, що «помилкову» ПН, тут уже можуть виникнути проблеми img 3. Адже якщо ми «помилковий» РК не показуємо в декларації з ПДВ (а «помилковому» РК не місце в декларації з ПДВ), то в нас за даними декларації за березень сума податкових зобов’язань виявиться більшою, ніж за даними ЄРПН за березень. А це загроза ∑Перевищ. У такому разі — платники намагаються йти за варіантом 2 (див. нижче).

Адже за даними ЄРПН пройде зменшення ПЗ за таким РК, а за даними декларації — ні.

Варіант 2. Не подавати УР. Тобто залишити зобов’язання за «помилковою» ПН у декларації за лютий, а «зменшуючий» РК показати в декларації за березень і в додатку Д1. Формально такий варіант неправильний. Та, проте, він допоможе уникнути втрати регліміту (якщо у вас склалася ситуація 3 — див. вище).

Чи є тут ризики? Так. Наприклад, при перевірці фіскали можуть не визнати зменшення податкових зобов’язань у декларації за таким РК і, відповідно, «донарахувати» ПЗ за відповідний період (тобто березень 2019 року). Але не факт, що вони це побачать img 4.

А що стосується покупця — то він повинен був показати в декларації податковий кредит тільки на підставі однієї ПН. Тому якщо податковий кредит в нього почав «двоїтися», йому однозначно потрібно буде подати УР до декларації за лютий 2019 року.

ПН складена помилково в одному періоді, а «анулюючий» РК до неї — в іншому. Складений був такий РК без типу причини «20». Регліміт зменшився і не відновлюється. Що робити?

Система налаштована таким чином, що якщо дата виписки «помилкових» ПН і РК, що виправляє її (якщо він не був складений з типом причини «20»), припадають на різні періоди, то після подання декларації за період складання РК неминуче вискочить ∑Перевищ.

Як виправити ситуацію? РК був зареєстрований без типу причини «20». Важливо визначити: а коли саме був зареєстрований такий РК. Якщо до 01.12.2018 р. — то можна скласти ще до «помилкової» ПН «порожній» РК з типом причини «20», який повинен допомогти позбутися від ∑Перевищ.

Якщо вже після 01.12.2018 р. — то, на жаль, скласти порожній РК з типом «20» фіскали не дозволяють. У цьому випадку, щоб урятувати ліміт, платники вдаються до такого варіанта: через УР показують «помилкову» ПН і «зменшуючий» РК до неї. При цьому доведеться подавати два УР: перший — до періоду, яким датована ПН (і це призведе до заниження зобов’язань у цьому періоді та до «самоштрафу»), другий — до періоду, у якому має бути відображено РК.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі