Теми статей
Обрати теми

Направлення на «трудову» перевірку: просити не можна помилувати?

Товстоп’ят Юрій, податковий експерт
Які документи повинен мати із собою трудовий інспектор, що прийшов до вас із інспекційним відвідуванням або перевіркою? По-перше, службове посвідчення, а по-друге, направлення на перевірку. Але з останнім не все так однозначно… Хоча сама Держпраці неодноразово висловлювалася на користь того, що направлення на перевірку інспекторові все-таки необхідне. Розберемося в подробицях!

Порядок здійснення «трудового» нагляду № 295*, який шокував свого часу всіх, про направлення на перевірку якраз-таки нічого й не говорить. Надздібності та надпрохідність трудовим інспекторам згідно з його положеннями надає службове посвідчення.

* Порядок здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю, затверджений постановою КМУ від 26.04.2017 р. № 295. Знайомству з ним був присвячений матеріал «На травневі КМУ явив світу порядки трудових перевірок» (журнал «Бухгалтер 911», 2017, № 20).

При розробленні цього Порядку було проігноровано img 1 цілу низку норм Закону № 877**, але від цього Закон № 877 та його вимоги нікуди не поділися img 2.

** Закон України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» від 05.04.2007 р. № 877-V.

Так ось, перед початком здійснення перевірочного заходу згідно з ч. 5 ст. 7 Закону № 877 посадові особи органу державного нагляду (контролю) зобов’язані пред’явити керівнику суб’єкта господарювання — юрособи, його відокремленого підрозділу або уповноваженій ним особі*** направлення та службове посвідчення, що засвідчує посадову особу органу державного нагляду (контролю), і надати суб’єкту господарювання копію направлення.

*** Фізичній особі — підприємцю або уповноваженій ним особі.

Але біда в тому, що зазначені норми згідно з ч. 5 ст. 2 Закону № 877 для Держпраці не є обов’язковими. На відміну від наведених нижче.

Направлення на проведення заходу державного нагляду (контролю) оформляють на підставі відповідного наказу (рішення, розпорядження). Таке направлення має бути підписане керівником органу державного нагляду (контролю) (головою державного колегіального органу) або його заступником (членом державного колегіального органу) із зазначенням П. І. Б. і згідно з ч. 2 ст. 7 Закону № 877 засвідчене печаткою. Направлення є чинним лише протягом зазначеного в ньому строку здійснення заходу.

Виходить дещо парадоксальна ситуація, коли вимоги щодо оформлення направлення на проведення перевірочного заходу Держпраці формально повинна дотримуватися, у той час як головне — пред’явити цей документ перед проведенням перевірки — вона робити не зобов’язана img 3.

Водночас самі трудовики говорять про обов’язковість такого документа.

Дивіться інформаційні повідомлення на їх сайті: dsp.gov.ua/u-cherkasakh-vidbuvsia-kruhlyi-stil-z-pytan-provedennia-kompleksnykh-zakhodiv-spriamovanykh-na-detinizatsiiu-zainiatosti-naselennia/ та dsp.gov.ua/kerivnytstvo-hu-derzhpratsi-u-zaporizkii-oblasti-za-konstruktyv-u-vzaiemovidnosynakh-mizh-pidpryiemtsiamy-i-kontrolno-nahliadovymy-derzhavnymy-orhanamy/

Тому вимагати його перед початком перевірочного заходу той, хто перевіряється, може, посилаючись при цьому на роз’яснення самої Держпраці.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі