Теми статей
Обрати теми

ФОП закривається: що робити з невідображеним податковим кредитом

Сумцова Ольга, податковий експерт
Ситуація. ФОП на загальній системі. Діяльності не веде. Оплачує оренду приміщення, тому є вхідні податкові накладні, які надають право на податковий кредит. Декларацію з ПДВ подавали порожню. Зараз ФОП планує припинити свою діяльність. Запитання: щось потрібно робити з податковими накладними, які не відображалися в декларації?

Право на податковий кредит зберігається за платником протягом 1095 днів з дати складання податкової накладної (ПН) (п. 198.6 ПКУ). Формально всі ПН, які відповідають за строками цим вимогам і які ви раніше не показали в декларації, ви можете показати в поточній декларації з ПДВ або в останній декларації з ПДВ.

А можете і не показувати податкового кредиту зовсім. Адже на відміну від податкових зобов’язань, показувати податковий кредит у декларації чи ні — це ваше право.

Щоправда, варто врахувати, що оскільки ви плануєте припиняти свою діяльність, а відповідно відбуватиметься анулювання ПДВ-реєстрації, то не пізніше дати анулювання потрібно буде нарахувати «компенсуючі» податкові зобов’язання за тими товарами/послугами, необоротними активами, податковий кредит за якими був відображений, але які не були використані в оподатковуваних операціях у межах госпдіяльності (п. 184.7 ПКУ). Такі зобов’язання потрібно показати в декларації останнього звітного періоду.

Якщо такі залишки є, то нараховані податкові зобов’язання за п. 184.7 ПКУ можна буде перекрити раніше не відображеним податковим кредитом.

Судячи з усього, у вас таких залишків немає.

Якщо ви захочете показати раніше «відкладені» ПН у поточній декларації/декларації останнього звітного періоду, у такому разі, якщо інших показників у вашій декларації немає, — з’явиться від’ємне значення (ВЗ) з ПДВ.

Що з ним робити?

— або нічого — просто задекларувати ВЗ. Його можна «пустити» на погашення податкового боргу з ПДВ, якщо він є (ряд. 20.1 декларації). А якщо такого немає — далі цю суму перенести до ряд. 20.3 та ряд. 21 декларації і розшифрувати її в додатку Д2. Але якщо ви припиняєте свою діяльність/знімаєтеся з ПДВ-реєстрації — це ВЗ просто пропадає (той же результат, коли ми взагалі не показуватимемо податкового кредиту в декларації). Тому в такому разі взагалі недоцільно займатися декларуванням ВЗ;

— або заявити ВЗ до бюджетного відшкодування (БВ) ПДВ і пройти процедуру відшкодування ПДВ. Заявити до БВ, нагадаємо, можна відразу за результатами того звітного періоду, у якому виникло ВЗ, якщо виконуються одночасно такі умови:

(1) ВЗ є «оплаченим» (тобто ви розрахувалися з контрагентом за придбані товари/послуги/необоротні активи);

(2) ВЗ не виходить за межі «ліміту реєстрації».

Надається БВ протягом строків, визначених розд. V ПКУ (п. 200.12 ПКУ), незалежно від того, будете ви залишатися платником ПДВ на дату отримання такого БВ чи ні (п. 184.9 ПКУ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі