Теми статей
Обрати теми

Допомога з ФСС запізнилася: що робити?

Савченко Олена, налоговый эксперт
Сьогодні склалася невтішна ситуація з допомогою по тимчасовій непрацездатності з Фонду соціального страхування (ФСС). Фонд «пристойно» затримує її виплату. А що робити роботодавцеві? Чи виплачувати допомогу працівникові за рахунок своїх коштів? Як бути з ПДФО, ВЗ і ЄСВ, заповненням форми № 1ДФ? А якщо працівник звільняється й на час його звільнення допомога з Фонду так і не надійшла? Давайте розбиратися.

Робочим органам ФСС відведено 10 робочих днів після надходження від роботодавця-страхувальника Заяви-розрахунку на те, щоб перевірити Заяву-розрахунок і перерахувати страхувальникові фінансування або надати обґрунтовану відмову в прийнятті Заяви-розрахунку (п. 8 Порядку № 12*).

* Затверджений постановою правління ФСС від 19.07.2018 р. № 12.

Виплатити допомогу роботодавець зобов’язаний після надходження коштів, зазначених у Заяві-розрахунку, на спецрахунок, але не пізніше ніж у строки, визначені в ч. 2 ст. 32 Закону № 1105** (див. п. 9 Порядку № 12). Тобто роботодавець зобов’язаний виплатити лікарняні/декретні в найближчий після дня їх призначення строк, установлений для виплати заробітної плати (п. 1 ч. 2 ст. 32 Закону № 1105).

** Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105-XIV.

Припустимо, граничний строк їх виплати, визначений Законом № 1105, настав, а фінансування немає? Чи можна (чи потрібно) роботодавцеві платити лікарняні/декретні зі своєї кишені?

Роботодавець зобов’язаний виплатити працівникові тільки суму оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів підприємства у строки, встановлені для виплати зарплати. Що стосується допомоги від ФСС, то ніде в законодавстві не прописаний обов’язок роботодавця виплачувати допомогу зі своєї кишені до отримання фінансування з ФСС.

І навіть якщо роботодавець зробить це з власної ініціативи, у нього можуть виникнути проблеми з компенсацією понесених витрат: коли кошти з ФСС надійдуть на спеціальний рахунок страхувальника, з перекиданням їх на свій поточний рахунок виникнуть труднощі. Адже страхові кошти, зараховані на окремий спеціальний рахунок страхувальника, можуть бути використані ним виключно на надання матеріального забезпечення застрахованим особам (п. 2 ст. 34 Закону № 1105). Навіть якщо банк і пропустить операцію з перекидання (а такі випадки траплялися на практиці), то потім виникнуть проблеми з ФСС, який може розглядати цю операцію як нецільове використання коштів ФСС img 1.

Виходить, єдине, що слід робити в разі затримки допомоги з Фонду, — чекати, поки ФСС їх перерахує.

ЄСВ. Суми допомоги по тимчасовій непрацездатності, що виплачується за рахунок ФСС, та оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок роботодавця, а також суми допомоги по вагітності та пологах включаються до бази нарахування ЄСВ (ч. 1 ст. 7 Закону № 2464***).

*** Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI.

Сплатити ЄСВ слід при виплаті лікарняних/декретних, але не пізніше 20 числа (а у випадку з гірничими підприємством — 28 числа) місяця, що настає за місяцем нарахування допомоги (абзац перший ч. 8 ст. 9 Закону № 2464). Зазначимо, що ЄСВ у будь-якому разі сплачують із поточного рахунку. Тож із цим проблем бути не повинно.

Лікарняні та декретні відображаємо у Звіті з ЄСВ, сформованому за той місяць, у якому ці виплати були нараховані.

ПДФО, ВЗ, форма № 1ДФ. Суму допомоги по вагітності та пологах не оподатковуємо ані ПДФО, ані ВЗ (див. п.п. 165.1.1 ПКУ). Проте таку виплату відображаємо у формі № 1ДФ за той звітний період (а якщо нарахування і виплата припадають на різні квартали — за ті звітні періоди), у якому (у яких) сума була фактично нарахована і виплачена. Ознака доходу — «128».

Суми оплати перших п’яти днів за рахунок коштів роботодавця і допомоги по тимчасовій непрацездатності ПКУ відносить до заробітної плати (п.п. 169.4.1 ПКУ). Відповідно їх оподатковують ПДФО і ВЗ. Граничний строк сплати з нарахованих, але не виплачених лікарняних — 30-й календарний день, що настає за останнім днем місяця, у якому сума допомоги нарахована (п.п. 168.1.5 ПКУ). І ось тут якраз і виникає основна проблема.

За звичайних обставин ПДФО і ВЗ із суми допомоги по тимчасовій непрацездатності роботодавець утримує та перераховує до бюджету зі спеціального рахунку страхувальника одночасно з виплатою працівникові допомоги. У нашому випадку зробити це неможливо: на спецрахунку грошей немає. Але строків сплати ПДФО (30 календарних днів після місяця нарахування) ви дотриматися зобов’язані, інакше — штрафи.

Залишається єдиний вихід: якщо на граничну дату сплати ПДФО і ВЗ допомога не надійшла, то перераховуйте їх з поточного рахунку підприємства.

Після надходження на спецрахунок фінансування з ФСС виплачуйте працівникові допомогу й повторно сплачуйте ПДФО і ВЗ, але вже зі спецрахунку.

У результаті виникне переплата з ПДФО і ВЗ, яку можна буде зарахувати в рахунок майбутніх платежів з ПДФО і ВЗ.

Суму лікарняних у формі № 1ДФ показуємо в загальній сумі зарплати, нарахованої/виплаченої у відповідному звітному кварталі/кварталах. Ознака доходу — «101».

Якщо працівник уже звільнився. Роботодавець у день звільнення працівника повинен провести з ним остаточний розрахунок (ст. 116 КЗпП). Але фінансування з ФСС так і не надійшло. Чи є небезпека, що в разі невиплати належної працівникові допомоги з ФСС доведеться сплатити суму в розмірі середнього заробітку працівника за весь період затримки по день фактичного розрахунку (ст. 117 КЗпП)?

Відразу поспішаємо заспокоїти: виплачуючи допомогу після звільнення, роботодавець не порушить норми ст. 116 КЗпП. Пояснення тут одне: суми матеріального забезпечення застрахована особа отримує від Фонду і за рахунок коштів Фонду (це не кошти підприємства), а отже, у цьому випадку порушення ст. 116 КЗпП відсутнє img 2.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі