Теми статей
Обрати теми

Попередження у квитанціях податківців: у чому проблема?

Сумцова Ольга, податковий експерт
Багато платників при відправленні електронних документів фіскалам (поданні декларації/відправленні ПН на реєстрацію) починаючи із 16 квітня 2019 року стали отримувати квитанції з інформацією про те, що їх електронний документ прийнято «із зауваженням». Причина — ЕЦП розміщений не на захищеному носії інформації. Що це означає і як на це реагувати?

Квитанції містять таке повідомлення:

«Особистий ключ електронного підпису розміщено на незахищеному носії інформації, при цьому відповідно до вимог Закону України «Про електронні довірчі послуги» — особистий ключ кваліфікованого електронного підпису повинен зберігатись у захищеному носії інформації (у кваліфікованому засобі електронного підпису)».

Лякатися такого повідомлення поки що не варто. На прийняття звітності/реєстрацію ПН/РК це ніяк не впливає. Що підтверджують і самі податківці img 1.

Просто фіскали попереджають усіх платників про вимоги Закону № 2155*. Цей Закон набув чинності 7 листопада 2018 року, але має перехідні положення (про них трохи нижче), завдяки яким поки що на інформацію фіскалів можна не звертати увагу.

* Закон України «Про електронні довірчі послуги» від 05.10.2017 р. № 2155-VIII.

Виходячи з ч. 2 ст. 17 цього Закону, електронна взаємодія фізичних та юридичних осіб, яка потребує відправлення, отримання, використання електронних даних, аналоги яких на паперових носіях повинні містити власноручний підпис, а також автентифікація в складових частинах інформаційних систем, володільцями інформації в яких є органи державної влади, повинні здійснюватися з використанням кваліфікованих електронних довірчих послуг.

Тобто підписання електронних документів, вхід до особистих кабінетів електронних сервісів фіскалів та інших органів державної влади повинні здійснюватися за допомогою кваліфікованого електронного підпису (замість ЕЦП) чи печатки, яка базується на кваліфікованому сертифікаті відкритого ключа. При цьому особистий ключ кваліфікованого сертифіката ключа повинен зберігатися в засобі кваліфікованого електронного підпису (ст. 18, ст. 23 Закону № 2155). До такого засобу висуваються певні вимоги (ст. 19 Закону).

Відповідність засобів цим вимогам підтверджується документами про відповідність або експертними висновками за результатами їх державної експертизи у сфері криптографічного захисту інформації.

Але найголовніше!

Згідно з п. 5 перехідних положень Закону № 2155, ЕЦП і посилений сертифікат відкритого ключа, видані до набрання чинності Законом, прирівнюються до кваліфікованого електронного підпису та кваліфікованого сертифіката електронного підпису (!) до закінчення строку дії посиленого сертифіката відкритого ключа, але не пізніше за два роки з дня набрання чинності Законом (тобто до 7 листопада 2020 року). Тобто можна продовжувати успішно користуватися чинними ключами img 2.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі