Теми статей
Обрати теми

Банківська комісія в підприємця: розбираємося на прикладах (ч. 2)

Мірошниченко Віталіна, податковий експерт
У попередньому номері ми з’ясували, коли можна і коли не можна облікувати банківську комісію. Сьогодні продовжимо цю тему і розберемося, зокрема, з тим, як відобразити дохід, якщо він «крапнув» на рахунок за вирахуванням комісії банку.

Приклад 1: переказуємо гроші з особистого рахунку на підприємницький.

Часто підприємці запитують, чи можна переказати гроші зі свого особистого рахунку на підприємницький? Звичайно, можна img 1.

Про це прямо сказано в ст. 320 ЦКУ: фізособа має право використовувати своє майно для бізнесу. Причому для загальносистемників таке поповнення підприємницького рахунку не є доходом (із цим погоджуються й податківці — категорія 104.04 ЗІР).

А ось від єдиноподатників фіскали часто вимагають включати в дохід кошти, «перекинуті» з особистої картки на підприємницький рахунок img 2.

Що ж до комісії банку, яка утримується при «перекиданні» грошей, то, як нам уявляється, раз платіж проходить із карткового рахунку фізособи — податківці заперечуватимуть зв’язок таких витрат з госпдіяльністю (і відповідно, заперечують можливість облікувати їх при підрахунку чистого доходу).

Приклад 2: знімаємо з підприємницького рахунку кошти для надання позики/матдопомоги працівникові.

Ключовий момент у цій ситуації: є надання позики/матдопомоги працівникові госпдіяльністю підприємця чи ні? У прикладі 1 ми з’ясували, що основна мета госпдіяльності — це отримання прибутку.

У цьому світлі надання працівникові безвідсоткової позики (позика під відсотки — це справа банків) або матдопомоги — навряд чи можна вважати діяльністю, спрямованою на отримання прибутку. Тож краще розрахунково-касове обслуговування за такими операціями у витрати не ставити.

Приклад 3: технічне і сервісне обслуговування РРО. Якщо підприємці на загальній системі торгують за готівку або приймають платіжні картки, у них має бути РРО.

І тут виникає запитання: а чи можна включити у витрати вартість РРО і витрати на його технічне та сервісне обслуговування? Податківці говорять «так» img 3 (ІПК ДФСУ від 29.08.2018 р. № 3763/С/99-99-13-01-02-14/ІПК).

І хоча в згаданій ІПК витрати на обслуговування РРО податківці назвали розрахунково-касовим обслуговуванням, воно не має жодного відношення до розрахунково-касового обслуговування банку (див. Перелік № 73*). Таке обслуговування здійснює сервісний центр, а не банк.

* Перелік операцій з розрахунково-касового обслуговування, які відповідно до підпункту 196.1.5 пункту 196.1 статей 196 розділу V Податкового кодексу України не є об’єктом оподаткування, затверджений постановою Правління НБУ від 01.08.2017 р. № 73.

Утім, оскільки РРО — не основний засіб подвійного призначення, його цілком можна амортизувати і цілком можна облікувати витрати на його технічне та сервісне обслуговування (на підставі п.п. 177.4.4 ПКУ як «витрати на ремонт та експлуатацію майна, що використовується в господарській діяльності»).

Приклад 4: виписка банку — підтвердний документ. Витрати на розрахунково-касове обслуговування відображаються в банківській виписці. Чи достатньо її для підтвердження таких витрат?

Податківці вважають, що достатньо img 4 (категорія 104.05 ЗІР, лист ДФСУ від 10.02.2016 р. № 2673/6/99-99-19-02-02-15).

При цьому вони нагадують, що у виписці має бути зазначена інформація про надання банком таких послуг, сума операцій і заповнені всі обов’язкові реквізити первинного документа.

Приклад 5: комісія банку при отриманні інвалюти.

Якщо на валютний рахунок підприємця надійшла не вся сума, а — за вирахуванням банківської комісії, яку утримав банк нерезидента, то:

єдиноподатник зобов’язаний записати до Книги всю інвалюту (включаючи комісію, утриману банком), яка повинна була надійти на його валютний рахунок. Причому інвалюту перераховуємо в гривні за курсом НБУ на дату її отримання (ІПК ДФС у Львівській області від 05.05.2017 р. № 67/ІПК/13-01-13-01-17);

загальносистемник записує до Книги інвалютний дохід так само, як і єдиноподатник, але утриману банком комісію він може поставити у витрати як розрахунково-касове обслуговування.

При цьому підтвердним документом за такими витратами буде не звичайна банківська виписка, а виписка SWIFT (її ваш банк може запитати в банку-кореспондента), а також посилання на ваш ЗЕД-контракт, у якому зазначено, що комісію сплачуєте саме ви.

До речі, з червня цього року НБУ скасував обов’язковий продаж інвалюти. Тому зараз уся валютна виручка залишається в розпорядженні підприємця.

Нагадаємо, класичні курсові різниці ФОП за валютою на рахунку не визначають. Що стосується різниці курсів (між фактичним кусом продажу і курсом НБУ, за яким був відображений дохід) при продажу валюти, то на сьогодні податківці:

— погоджуються з тим, що єдиноподатник не зобов’язаний включати в доходи цю додатну різницю між курсами img 5 (категорія 107.04 ЗІР, ІПК від 22.03.2019 р. № 1197 ІПК/02-32-13-02, від 19.04.2019 р. № 1711/6/99-99-13-02-03-15/ІПК);

— щодо загальносистемників нічого не говорять. Але раніше вимагали включати в дохід. Так і радимо чинити.

Приклад 6: комісія банку в податковій накладній з ПДВ.

Якщо підприємець отримує на поточний рахунок оплату послуг від клієнтів за вирахуванням банківської комісії, то в ПН з ПДВ повинна фігурувати вся вартість послуг, зазначена в договорі із замовником / у рахунку. Адже ПЗ з ПДВ нараховується на договірну вартість товарів/послуг (п. 188.1 ПКУ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі