№32

Бухгалтер 911, серпень, 2019/№32 Інші номери журналу ›
  • Запити від фіскалів про незбіг ПДВшних і «прибуткових» показників Ситуація. Отримали запит від фіскалів, у якому зазначено, що податківцями встановлені факти, що свідчать про недостовірність даних декларації з ПДВ і декларації з податку на прибуток. Про недостовірність даних свідчать розбіжнос­ті між показниками декларації з ПДВ і декларації з податку на прибуток. Як реагувати на такі запити?
  • ПЗ на період раніше: як виправити? Помилково вхідну податкову накладну (ПН), зареєстровану несвоєчасно, включили в податковий кредит (ПК) місяцем складання — квітнем (а не місяцем реєстрації — травнем) і в тому ж квітні за нею нарахували компенсуючі податкові зобов’язання (ПЗ). Помилку виявили в липні. Чи потрібно виправляти помилку, адже зрештою через неї не виникне ПДВ-недоплати за квітень і травень?
  • Компенсація додаткової відпустки на дітей після звільнення: бути чи не бути? Ситуація. Жінка пропрацювала на підприємстві з 01.10.2018 р. по 11.01.2019 р., звільнена за власним бажанням. Зараз вона вимагає компенсувати їй невикористану додаткову відпустку на дітей за 2018 і 2019 роки як матері двох дітей віком до 15 років (у 2018 році жінка працювала тільки на нашому підприємстві). Чи зобов’язане підприємство через півроку після звільнення виплачувати працівниці «відпуск­ну» компенсацію, якщо під час роботи вона не подавала ні заяви на цю відпустку, ні копії свідоцтв про народження дітей?
  • Інструкцію з бухобліку ПДВ скасовано: як бути далі? Мінфін наказом від 18.06.2019 р. № 247* скасував знайому кожному бухгалтерові Інструкцію з бухгалтерського обліку ПДВ, затверджену наказом Мінфіну від 01.07.97 р. № 141 (далі — Інструкція № 141). Нової Інструкції на заміну скасованої немає і, швидше за все, не передбачається. Що це означає — розберемося в статті.
  • Стосуватиметься кожного! Масштабне оновлення поточних рахунків З 05.08.2019 р. НБУ почне оновлювати поточні рахунки всіх своїх клієнтів. Тобто номер кожного українського поточного рахунку автоматично змінять на міжнародний номер банківського рахунку (IBAN). Як правильно у зв’язку із цим заповнювати платіжки? На які рахунки сплачувати податки? Чи потрібно змінювати платіжні картки? Чи потрібно переоформляти договір з банком на відкриття поточного рахунку? Відповідаємо на «найгарячіші запитання». Не пропустіть!
  • Створили підприємство: як повідомити про прийняття на роботу директора? Ситуація. Зареєстровано нове підприємство. Директор працює вже тиждень, але податкову про прийняття його на роботу не повідомили. Як краще діяти: подати повідомлення із запізненням чи взагалі не повідомляти?
  • Експорт без обов’язкового продажу валюти: на що слід звернути увагу Після скасування обов’язкового продажу валюти багато експортерів ставлять запитання, чи працюватиме розподільчий рахунок і яка тепер його роль в обліку? Чи варто продовжувати відображати в обліку експортні операції з його участю? Давайте це з’ясуємо прямо зараз.
  • КОРО на РРО закінчилася. Як відмовитися від її ведення? Чи потрібно якимось чином повідомляти податківців про відмову від ведення КОРО (Книга обліку розрахункових операцій), якщо вона закінчилася, а нову не реєстрували, оскільки не збиралися її вести?
  • Несвоєчасно зареєстровано «помилкову» ПН або РК до неї: чи бути штрафу? Питання обґрунтованості застосування штрафів за несвоєчасну реєстрацію «помилкових» податкових накладних (ПН) або розрахунків коригування (РК) до них — обговорювалося на сторінках нашого видання неодноразово. Однак тема, як і раніше, актуальна. «Обростає» вона і свіжими роз’ясненнями фіскалів, і судовою практикою. Отже, чи є можливості в платника відбитися від штрафу за несвоєчасну реєстрацію складеної помилково ПН?
  • Банківська комісія в підприємця: розбираємося на прикладах (ч. 2) У попередньому номері ми з’ясували, коли можна і коли не можна облікувати банківську комісію. Сьогодні продовжимо цю тему і розберемося, зокрема, з тим, як відобразити дохід, якщо він «крапнув» на рахунок за вирахуванням комісії банку.
  • «Роздрібний» акциз: 15 відповідей на запитання початкуючого торговця алкоголем Підприємець на загальній системі планує почати торгівлю пивом. Уже замовив ліцензію. Чи потрібно йому реєструватися платником «роздрібного» акцизу? Як розрахувати і сплатити акциз? Чи потрібно подавати деку? Перед ким звітувати і в які строки? Чи потрібно складати акцизну накладну? Давайте пробіжимося азами.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі