Теми статей
Обрати теми

ПЗ на період раніше: як виправити?

Солошенко Людмила, податковий експерт
Помилково вхідну податкову накладну (ПН), зареєстровану несвоєчасно, включили в податковий кредит (ПК) місяцем складання — квітнем (а не місяцем реєстрації — травнем) і в тому ж квітні за нею нарахували компенсуючі податкові зобов’язання (ПЗ). Помилку виявили в липні. Чи потрібно виправляти помилку, адже зрештою через неї не виникне ПДВ-недоплати за квітень і травень?

Хоча ПК урівноважений компенсуючими ПЗ і недоплати як такої не виникає, помилку все одно слід виправити, оскільки ПК з ПЗ задекларовані не в тому періоді.

Інакше, якщо залишити все як є і нічого не виправляти, фіскали можуть при перевірці зняти ранній ПК в одному періоді і донарахувати ПЗ в іншому (тоді як ранні зайві ПЗ або ПК періоду, якого не вистачає, податківці найчастіше не помічають, залишаючи їх виправлення на розсуд платника) і через це «пришити» платникові недоплату відразу у двох періодах з усіма подальшими штрафонебезпечними наслідками. Тому з’ясуємо, як ситуацію виправити.

Перенесення ПК з ПЗ до потрібного періоду. Для виправлення помилки необхідно, за великим рахунком, перенести ПК з ПЗ із квітня у травень. Для цього доведеться подати два уточнюючі розрахунки (УР): (1) до квітня — такий, що знімає ПК з ПЗ, і (2) до травня — такий, що додає ПК з ПЗ.

Перенесення ПК. З перенесенням ПК складнощів бути не повинно. Для цього достатньо:

— у ряд. 10.1 першого УР (до квітневої декларації) відмінусувати зайвий ПК (і разом з УР подати уточнюючий додаток Д5, у якому зняти зайвий ПК з «-» одним рядком);

— у ряд. 10.1 другого УР (до травневої декларації) додати ПК (і разом з УР подати уточнюючий додаток Д5, у якому додати ПК одним рядком).

Зверніть увагу: і в першому, і в другому випадку уточнюючий додаток Д5 заповнюють тільки на суму помилки — «дельту». Повністю переписувати Д5 наново не потрібно (ЗІР 101.24).

Перенесення ПЗ. По суті, аналогічним чином (зняти у квітні/додати в травні — щоправда, через свій компенсуючий ряд. 4.1 УР) переносити потрібно і ПЗ.

Проте є нюанс: ПЗ прив’язані до ПН, тобто також потрібно виправити і ПН. Адже через помилку у квітневій зведеній компенсуючій ПН «прописалися» зайві ПЗ наступного місяця — травня. Тому далі поговоримо про виправлення ПН.

Виправлення ПН. Прикро, що помилка зачепила відразу дві зведені компенсуючі ПН: (1) квітнева зведена ПН — завищена, а (2) травнева зведена ПН — занижена.

Раз річ у сумах, то слід виправити сумову помилку ПН. Щоправда, за сумовими помилками податківці останнім часом стали просувати свою фіскальну теорію (про яку скажемо пізніше). А поки що — про виправлення сумових помилок традиційним способом.

Виправляючий РК (базовий підхід). Згідно зі ст. 192 ПКУ РК складається також для виправлення помилок, допущених у ПН, у тому числі не пов’язаних зі зміною суми компенсації.

За ПКУ будь-які помилки (включаючи сумові) виправляють за допомогою РК.

Для цього поточною датою виявлення помилки до помилкової ПН складають виправляючий РК (збільшуючий або зменшуючий). А отже, щоб виправити дві ПН у нашій ситуації, необхідно поточною датою виявлення помилки скласти два РК — відповідно: (1) до квітневої зведеної ПН — зменшуючий РК; (2) до травневої зведеної ПН — збільшуючий РК.

Зверніть увагу: компенсуючі коригування обліковують у тих же рядках декларації, що і, власне, компенсуючі ПЗ (тобто в ряд. 4.1, 4.2), а ось розшифровують при цьому такі РК-коригування в додатку Д1. Тому, виправляючи, як зазначалося вище, за допомогою двох УР помилки і переносячи компенсуючі ПЗ з квітня у травень, доведеться:

— у ряд. 4.1 першого УР (до квітневої декларації) відмінусувати зайві компенсуючі ПЗ (і разом з УР подати уточнюючий додаток Д1, у якому зняти ці ПЗ з «-» одним рядком);

— у ряд. 4.1 другого УР (до травневої декларації) додати компенсуючі ПЗ (і разом з УР подати уточнюючий додаток Д1, у якому додати ці ПЗ одним рядком).

Приклад. У квітні помилково відобразили травневий ПК (1000 грн.) і через це завищили квітневі компенсуючі ПЗ (на 1000 грн.). Тоді помилку виправляємо так:

img 1

* Інші рядки УР заповнюємо з урахуванням даних з помилкових декларацій.

Перевиписування/довиписування ПН (підхід податківців). Проте фіскали останнім часом стали просувати позицію про те, що сумові помилки потрібно виправляти у два кроки, тобто:

— зареєструвати зменшуючий РК (обнуливши помилкову ПН);

— зареєструвати нову ПН (на правильний обсяг постачання) датою першої події.

Про це говорилося в листах ДФСУ від 31.05.2019 р. № 2495/6/99-99-15-03-02-15/ІПК, від 07.05.2019 р. № 1999/6/99-99-15-03-02-15/ІПК і від 29.03.2019 р. № 1331/6/99-99-15-03-02-15/ІПК, а про виправлення компенсуючих ПН — у листі ДФСУ від 25.03.2019 р. № 1232/6/99-99-15-03-02-15/ІПК і ЗІР 101.15.

Так ось, якщо дотримуватися поради контролерів, то виходить, що в нашій ситуації дві помилкові ПН (квітневу і травневу) необхідно обнулити і перевиписати наново з правильним обсягом. Але ж якщо помилку виявили з часом, то перевиписування і запізніла реєстрація ПН обіцяють платникові неабиякі штрафи за п. 1201.1 ПКУ.

І, до речі, навіть якщо й просувати варіант з ПН, то з повним перевиписуванням зведеної компенсуючої ПН податківці явно перегинають палицю, оскільки цілком можна обійтися доскладанням ПН на різницю (ПЗ, яких не вистачає). Адже самі ж фіскали (!) визнають можливість складання протягом звітного періоду декількох зведених компенсуючих ПН (ЗІР 101.16).

І, можливо, тому нещодавно в одній із консультацій податківці щодо виправлення зведених компенсуючих ПН висловилися м’якше і запропонували: (1) зайві рядки виключати зменшуючим РК, а (2) на рядки, яких не вистачає (тобто на помилково недовключені ПН) складати нову компенсуючу ПН відповідною датою (лист ДФСУ від 05.07.2019 р. № 3107/6/99-99-15-03-02-15/ІПК).

Хоча на сьогодні ст. 192 ПКУ встановлено єдиний механізм виправлення ПН-помилок — за допомогою РК. Тому погодитися з контролерами можна тільки після внесення змін до законодавства.

Інша річ, що в продавця він може призводити до викривлення ліміту (виникнення в СЕА ∑Перевищ, який не зникає). Але ж при варіанті податківців таке викривлення ліміту вийде ще більшим!

Бухоблік. І не забудьте також виправити помилку й у бухобліку. Тобто на підставі бухдовідки поточним місяцем виправлення помилки:

(1) відсторнувати (методом «червоне сторно») зайві квітневі:

ПК (Дт 641/ПДВ — Кт 644/1) з

— ПЗ (Дт 949 — Кт 643/ПЗ за п. 198.5;

Дт 643/ПЗ за п. 198.5 — Кт 641/ПДВ) і

(2) відновити ПК з ПЗ (аналогічними записами — «не сторно»).

Також зверніть увагу, що компенсуючі ПЗ потрапляють на витрати (Дт 949). Тому якщо через помилку в прибутківця-квартальника в якомусь із кварталів виявилися завищені витрати, а в іншому — занижені, то уточнитися слід було б і з податку на прибуток.

І на завершення зазначимо, що за діючими правилами компенсуючі ПЗ нараховують у тому періоді, в якому виникло право на ПК (незалежно від того, відображений ПК чи притриманий; ЗІР 101.06), або в періоді фактичного використання товарів, послуг, необоротних активів у неоподатковуваній/негосподарській діяльності (п. 198.5 ПКУ). Тому зверніть увагу: виправляти довелося б наполовину менше, якщо є можливість почекати з компенсуючими ПЗ і відкласти їх нарахування, скажімо, до періоду фактичного використання товарів, послуг, необоротних активів у неоподатковуваній/пільговій діяльності. І заразом до того часу притримати також і ПК. Тоді достатньо буде виправити тільки один помилковий квітень, а з травнем нічого робити не потрібно.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі