Теми статей
Обрати теми

Декларація про доходи: нова версія від Мінфіну

Біляєва Олена, експерт з питань оплати праці
Наказом від 25.04.2019 р. № 177 Мінфін затвердив у новій редакції форму декларації про майновий стан і доходи (ПДФО-/ВЗ-декларація), а також Інструкцію з її заповнення. Сьогодні — перше знайомство.

Нова декларація складається з 8 розділів (раніше їх було 7). При цьому «податково-знижковий» розділ перекочував в окремий додаток Ф3, а розділам, у яких зазначаються банківські реквізити для ПДФО-повернення і відомості про власне майно та майно, надане в оренду (суборенду), присвоєна нумерація.

До речі, особам, які шляхом подання декларації реалізують своє право на отримання податкової знижки, тепер потрібно буде ставити відповідну відмітку в реквізиті 8 розділу I «Загальні відомості» декларації («Особа, яка заявляє право на податкову знижку»)*.

* Вам буде цікава стаття «Як отримати податкову знижку» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 13).

У «дохідному» розділі II декларації:

— розділили доходи, отримані за трудовим договором, і доходи за ЦПД. Їх потрібно буде зазначати окремо у двох рядках: 10.1 і 10.2;

У ряд. 10.2 зазначають у тому числі доходи, отримані від ФОП-ЄП групи 4.

— доходи від емфітевзису зазначають у ряд. 10.4 разом з «орендними» доходами. Із цього доходу виділений дохід, отриманий від фізособи-орендаря, що не є податковим агентом, за оренду (суборенду, емфітевзис) земельних ділянок, розташованих НЕ за податковою адресою орендодавця (ряд. 10.4.1). Суму податку із цього доходу потрібно буде зазначити в ряд. 17 розд. V декларації — на неї зменшиться податкове зобов’язання з ПДФО (ряд. 18.1 декларації).

У 2019 році сплачувати податки з такого доходу потрібно за місцезнаходженням землі (п.п. «в» п.п. 168.4.5 ПКУ, категорія 103.07 ЗІР).

У ряд. 12 для визначення загальної суми річного доходу достатньо підсумувати підсумкові показники ряд. 10 і 11 декларації (витягувати суми з додатків Ф1 і Ф2, як раніше, не потрібно). Власне, така зміна формули на механізм розрахунку ніяк не вплинула, оскільки відповідні рядки розділу II декларації, як і раніше, заповнюються на підставі додатків.

На відміну від попередніх змін у формі декларації та Інструкції, які набирали чинності в грудні звітного року, наказ № 177 набрав чинності в серпні — з 07.08.2019 р. У зв’язку з цим виникає запитання: «з коли» подавати декларацію за новою формою?

Не виключено, що податківці наполягатимуть на поданні нової деки вже в цьому році. Актуально це для ФОП, які перейшли/зареєструвалися на загальну систему / ліквідувалися у 2019 році, а також громадян, які до кінця року подаватимуть декларацію для реалізації права на податкову знижку.

Тим, хто звітує через електронний кабінет, у цьому плані простіше (просто потрібно обрати діючу форму декларації на момент подання). При «паперовому» поданні краще уточнювати питання з формою декларації в податківців.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі