Теми статей
Обрати теми

«Бухгалтерка», «секретарка»… Фемінітиви і кадрова документація

Александрова Олеся, експерт з кадрових і податкових питань
Сьогодні ми обговоримо цікавий момент, який стосується написання посад у кадровій документації для працівниць — жінок. А саме: чи потрібно «впроваджувати» фемінітиви в кадрову документацію, враховуючи той факт, що нова редакція Українського правопису офіційно затверджує їх використання? Детальніше про це читайте далі.

Розпочнемо з уроку правопису. Нещодавно КМУ своєю постановою від 22.05.2019 р. № 437 виклав у новій редакції Український правопис*. У п. 4 параграфа 32 цього документа є такі пояснення:

* Знайти цей документ можна на сайті Міністерства освіти України за посиланням: mon.gov.ua/storage/app/media/zagalna%20serednya/05062019-onovl-pravo.pdf.

img 1

Тепер запитання: як бути з назвами професій у кадрових документах (трудовій книжці, штатному розписі тощо)?

Тут варто згадати, що згідно з положеннями п. 2.14 Інструкції № 58** записи про найменування роботи, професію або посаду, на яку прийнятий працівник, виконуються для працівників і службовців відповідно до найменування професій і посад, зазначених у Класифікаторові професій***.

** Інструкція про порядок ведення трудових книжок працівників від 29.07.93 р. № 58.

*** Національний класифікатор України «Класифікатор професій ДК 003:2010», затверджений наказом Держспоживстандарту від 28.07.2010 р. № 327.

При цьому в загальному випадку посади в Класифікаторі професій прописані в чоловічому роді, крім назв, які застосовуються виключно в жіночому роді (наприклад, «покоївка», «сестра медична», «сестра-господиня», «акушерка», «швачка»).

При веденні кадрової документації і також при заповненні таблиці 5 Звіту з ЄСВ роботодавцям і кадровикам слід виконувати вимоги Класифікатора.

Змін до Класифікатора професій поки що не вносили. А раз так, то на Український правопис доведеться заплющити очі, пріоритет — Класифікатор професій. До речі, Мінсоцполітики теж виступає за те, щоб назви посад відповідали Класифікатору (див. наприклад, лист від 31.05.2019 р. № 124/0/193-19).

Підсумуємо: при заповненні кадрової документації (трудові книжки, штатний розпис, накази тощо) і відповідні дані таблиці 5 Звіту з ЄСВ повинні відповідати Класифікатору професій: у більшості випадків вони прописуються в чоловічому роді (наприклад, «бухгалтер», «секретар»).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі