Теми статей
Обрати теми

Оновилася «акцизна» декларація: до чого готуватися?

Шевчук Михайло, податковий експерт
09.08.2019 р. декларація акцизного податку1 була змінена. «Зачепило» розділи А, Б, В, Г та Е, а також додатки. Зокрема, додатки 11 і 7 виклали в новій редакції, а додатки 1 і 4 перейменували. Крім того, з’явилися нові додатки 12, 13 і 11 — 13. Детальніше в суті змін, що відбулися, давайте розберемося в цій статті.

1 Форму якої затверджено наказом Мінфіну від 23.01.2015 р. № 14.

«Провернули» зміни, які ми зараз обговорюватимемо, за допомогою наказу № 1892. Він набрав чинності 09.08.2019 р. — з дня офіційного опублікування.

2 Наказ Мінфіну «Про затвердження Змін до форми декларації акцизного податку та Порядку заповнення та подання декларації акцизного податку» від 08.05.2019 р. № 189.

Наказ № 189 опубліковано 09.08.2019 р. у бюлетені «Офіційний вісник України», 2019, № 60.

Перше запитання, що виникає у зв’язку із цим, — коли вперше подавати декларацію за оновленою формою? Логічно було б «запустити» нову форму вже зі звітності за липень, адже саме тоді почали діяти нові правила оподаткування акцизом.

Але податківці поки що не висловилися із цього приводу img 1.

Формальний підхід (п. 46.6 ПКУ) виводить нас на звітність за вересень. Але це навряд чи. Як уявляється, податківці в будь-якому випадку «форсуватимуть» хід подій і проситимуть подавати оновлену декларацію в добровільно-примусовому порядку img 2, якщо не за липень, то за серпень.

Тому радимо стежити за появою оновлених електронних форм і бути готовими до подання звітності за новою формою.

Для цього ми зараз коротко «перешерстимо» img 3 ці зміни. А вони, забігаючи наперед, бухгалтерську громадськість не порадують img 4, адже змушують тих, хто має справу з реалізацією пального / спирту етилового, заповнювати окремі додатки, у яких вимагають наводити рух пального (чи спирту) та «сальдо» на початок і на кінець місяця в розрізі акцизних складів. Тому роботи нова форма тільки додасть…

«Наново народжені» додатки

Розпочнемо з додатків 11 і 7, які змінилися більше за інші, — обговорюваним наказом викладені в новій редакції.

У додатку 11 доведеться розписувати реалізацію пального в розрізі акцизних складів (у тому числі пересувних). Заповнюють цей додаток усі платники акцизного податку з реалізації пального (в тому числі виробники).

Зокрема, у ньому доведеться наводити такі дані:

Алгоритм заповнення додатка знайдете в п. 2 розд. V Порядку заповнення та подання декларації акцизного податку, затвердженого наказом № 14 (і зміненого наказом № 189).

— уніфікований номер акцизного складу в СЕАРП та СЕ або (щодо акцизного складу пересувного) номер реєстрації транспортного засобу в уповноважених органах відповідної держави;

— код товару (продукції) згідно з УКТ ЗЕД;

— обсяг залишків пального на початок звітного періоду3;

3 У тис. л, приведених до t 15 оC.

— обсяги пального за місцем діяльності за АН, коригувальними АН*:

отриманого;

реалізованого (у розумінні ПКУ);

обороти з реалізації пального оподатковувані*;

— обсяг залишків пального на кінець звітного періоду*;

ставка (у євро) податку з одиниці виміру згідно з п.п. 215.3.4 ПКУ;

— сума податкового зобов’язання з обсягів згідно з п.п. 213.1.12 ПКУ.

Для її розрахунку, крім оподатковуваних акцизом оборотів і ставки податку, як множник використовують офіційний курс гривні до євро на перший день відповідного кварталу4.

4 Його наводять на початку додатка (перед його табличною частиною).

Крім того, у додатку доведеться наводити дані про поповнення залишків пального згідно із заявками на поповнення (коригування) залишків пального, зареєстрованими в ЄРАН.

Додаток 7, також викладений у новій редакції наказом № 189, заповнюють оптові постачальники та виробники електричної енергії, проданої поза оптовим ринком електричної енергії. Детально зупинятися на ньому не будемо, зазначимо лише, що порівняно з поки ще чинним його аналогом додаток помітно скоротився.

Перейменовані та дещо змінені

Деякі додатки до декларації «зачепило» менше за вищеназвані, їх тільки перейменували та внесли менш істотні («косметичні» img 6) правки. Це стосується:

додатка 1 — «Розрахунок суми акцизного податку з підакцизних товарів (продукції) (крім транспортних засобів), на які встановлено специфічні ставки акцизного податку (крім операцій, визначених підпунктами 213.1.9, 213.1.11, 213.1.12 пункту 213.1 статті 213 розділу VI Кодексу)». У ньому більше не доведеться наводити інформацію про транспортні засоби, адже їм присвятили окремий додаток — 13. Відповідним чином поправлена таблична частина додатка;

додатка 4 — «Обороти, що звільняються від оподаткування, оподатковуються за нульовою ставкою». У цьому додатку зникла згадка операцій, що не підлягають оподаткуванню. Причому ця зміна стосується не лише назви додатка, але й табличної його частини, з якої зникла графа 10 (стара). Будьте уважні: у зв’язку із цим змінилася нумерація інших граф додатка;

Також у цьому додатку додали нові графи (16 і 17), що стосуються податкових пільг, але заповнювати їх доведеться тільки з 01.01.2020 р.

додатка 9 — «Заява про порушення особою, яка реалізує пальне або спирт етиловий, порядку заповнення та/або порядку реєстрації акцизної накладної / розрахунку коригування». Цей додаток незабаром зможуть подавати й платники податку, які реалізують етиловий спирт.

Зверніть увагу: до цього додатка, крім копій первинних документів, що підтверджують факт отримання пального або етилового спирту, можна буде додати додаткові письмові пояснення суб’єкта господарювання, який фактично не отримував пального або спирту етилового, але зазначений в АН, зареєстрованій у ЄРАН, як отримувач.

Про те, що саме подають разом з відповідною заявою, можна буде зазначити в спеціальному полі внизу додатка 9.

Зазначимо, що перейменували й додаток 11. Його змінена назва — «Розрахунок суми акцизного податку з реалізації пального згідно із підпунктом 213.1.12 пункту 213.1 статті 213 розділу VI Кодексу». Але й сам додаток, як ви вже знаєте, істотно змінили, виклавши в новій редакції, заразом підправивши і його назву.

Значно менш істотно змінили:

додаток 5, внісши до нього більше ясності щодо одиниць виміру тютюнових виробів, отримані на які марки акцизного податку були втрачені;

додаток 8, у якому змінили «звучання» рядка 7 табличної частини, що стосується пені, нарахованої згідно з п.п. 129.1.3 ПКУ (а не п.п. 129.1.2, як було зазначено раніше).

«Новоприбулі» додатки

Ще один істотний «подарунок» img 7 для бухгалтерської громадськості полягає в тому, що декларацію доповнили п’ятьма новими додатками, а саме:

12 «Розрахунок суми акцизного податку з реалізації спирту етилового згідно із підпунктом 213.1.12 ПКУ». У цьому додатку, подібно до «паливного» додатка 11, доведеться наводити інформацію в розрізі акцизних складів (у тому числі пересувних) щодо залишків та руху спирту етилового, а також про поповнення залишків спирту етилового згідно із заявками на поповнення (коригування) залишків спирту етилового, зареєстрованими в ЄРАН;

Складати цей додаток повинні всі платники акцизного податку з реалізації спирту етилового (у тому числі виробники).

13 «Розрахунок суми акцизного податку з транспортних засобів, що оподатковуються згідно із підпунктами 215.3.5, 215.3.51, 215.3.52, 215.3.6, 215.3.7, 215.3.8 ПКУ». У цьому додатку потрібно буде наводити інформацію про транспортні засоби, що підлягають оподаткуванню акцизним податком, перелік яких і ставки для яких визначені зазначеними в назві додатка підпунктами ПКУ;

11 «Розрахунок суми акцизного податку, що підлягає відніманню, з пального, під час виробництва якого як сировину використано інші оподатковувані підакцизні товари, згідно із пунктом 217.6 ПКУ». Його повинні будуть заповнювати особи, які виробляють підакцизні товари (продукцію) на митній території України5. При цьому в розділі I додатка їм доведеться відображати пальне, при виробництві якого як сировина використані інші оподатковувані підакцизні товари, якщо вироблене пальне відповідно до п.п. 215.3.4 ПКУ є підакцизним і облік його обсягів ведеться в СЕАРП та СЕ;

5 У тому числі з давальницької сировини.

12 «Довідка про цільове використання спирту етилового (біоетанолу) його виробником як сировини для виробництва продукції, визначеної у підпункті 229.1.16 ПКУ». Її подають суб’єкти господарювання, які одночасно є виробниками (а) біоетанолу та біопалива, (б) спирту етилового денатурованого та продукції хімічного і технічного призначення, включеної до переліку, затвердженого КМУ, (в) спирту етилового неденатурованого та оцту з харчової сировини, (г) спирту етилового денатурованого та парфумерно-косметичної продукції, (ґ) спирту етилового-сирцю та біоетанолу;

Така довідка-додаток слугуватиме підтвердженням факту цільового використання спирту етилового для виробництва продукції, визначної п.п. 229.1.16 ПКУ.

13 «Інформація про повітряні судна, які булі заправлені, та про обсяги бензинів авіаційних або палива для реактивних двигунів, використані для заправлення таких суден, яка надається згідно із підпунктом 229.8.10 ПКУ». Її повинні будуть подавати суб’єкти господарювання, які на умовах, визначених п. 229.8 ПКУ, здійснюють авіапаливозабезпечення згідно з чинним сертифікатом на відповідність вимогам авіаційних правил України щодо здійснення наземного обслуговування.

Порядок заповнення новоприбулих додатків знайдете в розд. V Порядку заповнення та подання декларації акцизного податку, затвердженого наказом № 14.

Зміни в декларації

Зміни в самій декларації торкнулися її розділів А, Б, В, Г та Е. Оскільки заповнення декларації відбувається після заповнення додатків (дані яких, як і раніше, є базою для її заповнення), то цю частину ми навмисно залишили наостанок.

Найбільше нас цікавлять зміни, що відбулися в розділі В декларації, адже його заповнюють платники акцизного податку, визначені пп. 212.1.1, 212.1.15 ПКУ, які здійснюють реалізацію пального в розумінні абз. 2 п.п. 14.1.212 ПКУ (ср. ).

У цьому розділі:

— уточнили, що дані для заповнення рядка В2 тепер «черпатимуть» з колонки 10 (а не 20) додатка 11;

додали новий рядок В10.1 «Обсяги бензинів авіаційних (код 2710 12 31 00 згідно з УКТ ЗЕД) та палива для реактивних двигунів (код 2710 12 70 00, 2710 19 21 00 згідно з УКТ ЗЕД), ввезених на митну територію України або вироблених в Україні, з яких сплачено акцизний податок за ставками, визначеними підпунктом 215.3.4 пункту 215.3 статті 215 розділу VI Кодексу без застосування підвищувального коефіцієнта 10, у разі нецільового їх використання (підпункт 229.8.12 пункту 229.8 статті 229 розділу VI Кодексу)», до якого слід переносити дані з колонки 16 додатка 1;

видалили рядок В12, який був задуманий під податкові пільги за операціями, які не підлягають оподаткуванню (згідно з п. 213.2 ПКУ). Подібного роду рядки зникли й з усіх інших розділів декларації;

Будьте уважні: у зв’язку із цим зсунулася нумерація інших рядків цього розділу.

— змінили «результуючий» рядок В17, до якого додали й дані рядка 10.1, значення якого тепер також бере участь у розрахунку суми податкових зобов’язань.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі