Теми статей
Обрати теми

Дивіденди в гривні перераховують в інвалюту на дату виплати

Свіриденко Алла, податковий експерт
У цій статті обговоримо цілком справедливе рішення Верховного Суду (постанова ВС від 16.04.2019 р. у справі № 804/6909/17*), яким найвищий судовий орган припинив майже дворічний судовий спір між підприємством, що виплачує дивіденди акціонерові-нерезиденту, і податківцями.

* reyestr.court.gov.ua/Review/81366768.

Суть спору. Порядок виплати дивідендів, затверджений загальними зборами приватного акціонерного товариства (ПрАТ), передбачає, що дивіденди акціонерам-нерезидентам виплачують в інвалюті (долари США, євро) за курсом НБУ на дату прийняття рішення про виплату дивідендів. Тому після прийняття акціонерами рішення про розподіл чистого прибутку (вираженого, звісно, в гривнях) заборгованість перед нерезидентами за нарахованими дивідендами переводили у валюту. Після чого на кожну дату балансу ПрАТ перераховувало валютну заборгованість з урахуванням зміни курсу валют, а отримані від’ємні курсові різниці (КР) включало до складу витрат.

Податківці при перевірці прибрали з витрат суму КР, донарахували податок на прибуток, а також штрафні санкції за його заниження. ПрАТ оскаржило відповідні податкові повідомлення-рішення в суді.

Позиція податкових органів. На думку контролерів, зобов’язання з виплати дивідендів, первісно розраховані виходячи з гривневої величини чистого прибутку підприємства, не належать до операцій у валюті. При прийнятті рішення про виплату дивідендів перераховувати заборгованість перед акціонерами-нерезидентами в інвалюту не потрібно, так само як і визначати КР за такою заборгованістю.

Рішення суду. Окружний і апеляційний суди** дійшли висновку, що облік зобов’язань з виплати дивідендів нерезидентам у валюті вписується в законодавчі норми, що діяли на момент прийняття такого рішення. А отже, підприємство зобов’язане було перераховувати валютні зобов’язання і визначати КР за такою заборгованістю.

** reyestr.court.gov.ua/Review/71416944 та reyestr.court.gov.ua/Review/74783347 відповідно.

ВС, у свою чергу, прийняв рішення про скасування постанов судів попередніх інстанцій і таким чином визнав правомірною позицію податківців. Проаналізувавши положення МСБО 21 «Вплив змін валютних курсів», судді дійшли висновку: оскільки офіційною валютою в Україні є гривня, функціональною валютою позивача є гривня і розмір нарахованих дивідендів первісно визначається також у гривні, то й облік заборгованості за дивідендами повинен був вестися в нацвалюті. А ось валютний еквівалент заборгованості слід було визначати при виплаті дивідендів нерезиденту за курсом НБУ на дату платежу.

Функціональна валюта — це валюта основного економічного середовища, в якому суб’єкт господарювання здійснює свою діяльність (§ 8 МСБО 21).

ВС визнав поза законом облік заборгованості за дивідендами в інвалюті і включення до складу витрат КР від перерахунку такої заборгованості.

Думка редакції. Згодні з остаточним вердиктом Верховного Суду. МСБО 21 застосовують, зокрема, для обліку операцій в інвалюті. У свою чергу, операція в інвалюті — це, серед іншого, операція, при якій суб’єкт господарювання бере на себе зобов’язання, визначені в іноземній валюті (§ 20 МСБО 21).

Тут же трохи інша ситуація. Валютою подання звітності для підприємств-резидентів є гривня. Саме в гривні виражено величину нерозподіленого прибутку підприємства, який і є базою для нарахування дивідендів пропорційно частці учасників у статутному капіталі підприємства. Виходить, первісно дивіденди акціонерові-нерезиденту нараховують у гривні. Тобто при первинному визнанні в емітента виникає гривневе, а не валютне зобов’язання і перераховувати його у валюту звітності, а також нараховувати у зв’язку із цим КР немає необхідності.

Більше того, якщо навіть з’явиться можливість нарахування дивідендів у валюті, то КР після перерахунку повинні лягати не на витрати, а відображатися у складі додаткового капіталу.

Тут інше питання. Оскільки йдеться про дивіденди іноземному інвесторові, то завдання підприємства — правильно перерахувати суму дивідендів, нарахованих у гривнях, в іноземну валюту.

Доволі часто в рішенні про виплату дивідендів для цього використовують курс на дату прийняття відповідного рішення. І припускаються помилки. Так, наприклад, п. 6 гл. 3 розд. II нині скасованого Положення № 281*** передбачав, що обсяг інвалюти, яка купується, обмінюється і перераховується для виплати дивідендів іноземному інвесторові, не може перевищувати обсягу фактичних зобов’язань перед інвестором згідно з рішенням про виплату дивідендів.

*** Положення, затверджене постановою Правління НБУ від 10.08.2005 р. № 281, яке втратило чинність з 07.02.2019 р.

Що це означає? Припустимо, підприємство прийняло рішення про виплату дивідендів у сумі 540000 грн. На дату прийняття рішення курс НБУ становив 27 грн./$ і валютний еквівалент нарахованих дивідендів — $20000. На дату виплати дивідендів курс становив 28 грн./$. Тому для виплати $20000 підприємству потрібно вже 560000 грн., що перевищує фактичний обсяг зобов’язань перед інвестором (540000 грн.). У наявності пряме порушення вищезгаданої норми.

Щоб уникнути подібних ситуацій, ми рекомендуємо первісно в рішенні про виплату дивідендів установлювати належну нерезиденту-інвесторові суму тільки (!) в гривнях і не перераховувати її у валюту за курсом на дату рішення. А ось уже на дату виплати дивідендів перерахуєте нараховану суму в гривнях в інвалюту за курсом НБУ, встановленим на цю дату.

Свого часу так діяти пропонував НБУ в листі від 26.11.2018 р. № 40-0006/ 63031. А ось зараз аналогічного висновку дійшов і ВС.

Усе те ж саме справедливо і в сьогоднішніх законодавчих реаліях. Так, п.п. 1 п. 71 розд. VI нового Положення № 5**** сформульований ще конкретніше. Він забороняє підприємствам при купівлі валюти для виплати дивідендів використовувати суму в гривнях, яка перевищує суму дивідендів, належних іноземному інвесторові згідно з рішенням емітента в гривнях. Крім того, встановлює, що перерахунок зобов’язань перед учасниками з гривні в інвалюту в разі перерахування власної валюти з метою виплати дивідендів здійснюється за офіційним курсом НБУ на дату здійснення операції (тобто перерахування валюти).

**** Затверджено постановою Правління НБУ від 02.01.2019 р. № 5.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі