Теми статей
Обрати теми

Переукладено договір оренди: що з формою № 20-ОПП?

Шевчук Михайло, податковий експерт
«У нас в оренді є автомобіль (договір оренди укладено), але строк оренди минув, після чого ми уклали новий. Як бути з формою № 20-ОПП, адже на обліку цей автомобіль значиться у нас. Вважаю, що подавати форму не потрібно». Чи правильні вис­новки нашого читача? Давайте розберемося разом, адже, можливо, така ситуація не чужа не лише йому, а й комусь із вас, шановні читачі.

Вважаємо, що в цьому випадку відображати у формі № 20-ОПП просто нічого. Пояснимо такі висновки.

Згідно з п. 8.5 Порядку № 1588* при зміні відомостей про об’єкт оподаткування, у тому числі зміні стану об’єкта, платник зобов’язаний надати до податкової за основним місцем обліку повідомлення за формою № 20-ОПП з оновленою інформацією про об’єкт оподаткування, щодо якого відбулися зміни.

* Порядок обліку платників податків і зборів, затверджений наказом Мінфіну від 09.12.2011 р. № 1588.

Те ж саме стосується об’єктів, пов’язаних з оподаткуванням (яким є транспортний засіб**).

** Об’єктом оподаткування (а не об’єктом, пов’язаним з оподаткуванням) може бути тільки легковий автомобіль не старше за 5 років, середньоринкова вартість якого становить більше 375 розмірів мінзарплати (у 2019 році — 1564875 грн.). У такому разі він — об’єкт оподаткування транспортним податком.

Але чи змінюється стан об’єкта (транспортного засобу)? Ні і ще раз ні! Автомобіль як орендувався, так і продовжує орендуватися, тобто стан об’єкта ніяк не змінюється.

У графі 9 «Стан об’єкта оподаткування» при отриманні автомобіля в оренду орендар повинен був зазначити код «8» (орендується), а орендодавець — «9» (здається в оренду)***.

*** Зауважте також, що при заповненні графи 12 розд. 3 форми № 20-ОПП принцип «укрупнення інформації» не застосовується до об’єктів оподаткування, що мають реєстраційний номер (якими якраз-таки і є транспортні засоби). Тобто інформація про такі об’єкти зазначається за кожним об’єктом окремо (див. роз’яснення в категорії 119.11 ЗІР).

Побоювання міг викликати хіба що період, коли старий договір вичерпав свій «строк придатності» img 1, а новий ще не був укладений. Адже Пам’яткою для заповнення розділу 3 Повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (додаток до форми № 20-ОПП), передбачено й такий стан об’єкта, як «тимчасово не експлуатується» (код — «3»).

Але чи потрібно виводити автомобіль з експлуатації, поки на нього не укладений новий договір? Знову-таки ні!

Підтверджує цю думку ст. 764 ЦКУ, яка встановлює, що якщо наймач продовжує користуватися майном після закінчення строку договору найму, то, за відсутності заперечень наймодавця протягом місяця, договір вважається відновленим на строк, який був раніше встановлений договором.

Як бачите, ця стаття говорить про можливість подальшого використання об’єкта оренди навіть без укладення нового договору.

Крім того, автомобіль, як і раніше, перебуває в оренді (не було акта приймання-передачі автомобіля назад).

Тобто в цій ситуації можна сміливо користуватися орендованим автомобілем і далі (а якщо договір переукладено поготів) та не піклуватися про подання форми № 20-ОПП!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі