Теми статей
Обрати теми

Відшкодування збитку — дохід ФОП спрощенця

Адамович Наталія, податковий експерт
ФОП на другій групі займається оптовою торгівлею, відправляє кур’єрською доставкою товар. Кур’єрська служба не довезла товар (він пропав). І згідно з претензією нам повернули гроші в розмірі, зазначеному в претензії. Чи буде це доходом у Книзі обліку доходів?

За загальним правилом (п. 292.1 ПКУ) до єдиноподаткового доходу ФОП включається дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій), матеріальній чи нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ПКУ.

Виняток із загального правила становлять пасивні доходи, зокрема страхові виплати і відшкодування. Зверніть увагу: тут ідеться саме про страхове відшкодування, а це не наш випадок.

Крім того, п. 292.11 ПКУ передбачає ще перелік виплат, які не включаються до доходу єдиноподатника. І тут також про відшкодування збитків, отриманих у результаті задоволення претензії, немає жодного слова.

Ще один момент. Дохід, отриманий як компенсація (відшкодування) за рішенням суду за будь-які попередні (звітні) періоди, не враховується при визначенні обсягу доходу, що надає право суб’єктові господарювання зареєструватися платником єдиного податку або перебувати на спрощенці в наступному податковому періоді (п. 292.15 ПКУ). Тобто отримані суми коштів оподатковуються єдиним податком, але водночас не враховуються в граничному обсязі доходу, дотримання якого надає право платникові зберегти статус єдиноподатника. Оскільки ФОП на другій групі спрощенки сплачує єдиний податок у фіксованому розмірі, то для нього важливо, що таке відшкодування збитків «по суду» не враховуватиметься в розрахунку граничного обсягу доходу. Але в п. 292.15 ПКУ акцент зроблено на примусовому відшкодуванні збитків — за рішенням суду. У нашому ж випадку виплата здійснюється добровільно, згідно з виставленою претензією, тобто на неї це правило не поширюється.

Таким чином, враховуючи «гумовий» п. 292.1 ПКУ, у якому надано визначення єдиноподаткового доходу, суму отриманого відшкодування збитків, згідно з виставленою претензією, необхідно включати до доходу єдиноподатника.

Щоправда, у минулому у фіскалів проскакувала консультація, де вони не вважали суму коштів, отриману в результаті задоволення виставленої претензії, доходом юрособи-єдиноподатника. Аргументували це лише тим, що такі надходження не названі в ст. 292 ПКУ (листи ДПСУ від 07.09.2012 р. № 1553/0/61-12/15-2216є, № 2728/0/71-12/15-2217).

Вважаємо, ФОП-єдиноподатнику покладатися на це лояльне роз’яснення і використовувати такий підхід не варто.

Тим паче, що в іншому своєму роз’ясненні (див. лист ГУ ДФС у Донецькій області від 08.09.2017 р. № 1868/ІПК/05-99-12-04-14) фіскали говорять уже інакше, називаючи єдиноподатковим доходом усю суму грошових надходжень, не згаданих у п. 292.11 ПКУ.

Отриману суму доходу, зокрема суму відшкодування збитку, єдиноподатник відображає в графах 2, 4 і 6 Книги. На підставі інформації із цієї Книги заповнюється податкова декларація платника єдиного податку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі