Теми статей
Обрати теми

На старт! Увага! Штрафи за несвоєчасну реєстрацію АН!

Шевчук Михайло, податковий експерт
Однією з «принад» системи електронного адміністрування пального та спирту етилового є штрафи за несвоєчасну реєстрацію в Єдиному реєстрі акцизних накладних акцизних накладних і розрахунків коригування до таких накладних. У зв’язку з акцизно-паливною революцією в цьому плані намітилася пауза, але зовсім нетривала. З 01.10.2019 р. знову в бій…

ДФСУ вже зараз готує осіб, які мають справу з реалізацією пального (у контексті ПКУ), до прийдешніх «каральних заходів» (див. повідомлення на її порталі*).

* sfs.gov.ua/nove-pro-podatki--novini-/389744.html.

Давайте й ми з вами поглянемо, до чого слід готуватися.

Відстрочення дароване img 1 п. 25 підрозд. 5 розд. ХХ ПКУ, згідно з яким уже з 01.10.2019 р. податківці почнуть застосовувати штрафи, передбачені:

1) пп. 1202.1 — 1202.3 ПКУ — за несвоєчасну реєстрацію АН і РК у ЄРАН або відсутність такої протягом більш ніж 120 к. дн. Розміри штрафів за несвоєчасну реєстрацію такі:

Тривалість прострочення, к. дн.

До 15

16 — 30

31 — 60

61 – 90

91 і більше

Розмір штрафу, % від суми акцизу

2

10

20

30

40

Ці штрафи не нові (їх застосовували й до 01.07.2019 р.), нове в них тільки те, що їх розміри розраховуватимуть виходячи з відповідних обсягів не лише пального, а й спирту етилового, зазначених у несвоєчасно зареєстрованих АН/РК.

Пунктом 1202.2 ПКУ передбачено штраф за відсутність з вини платника акцизного податку реєстрації АН/РК у ЄРАН протягом більше 120 к. дн. після дати, на яку платник податку зобов’язаний скласти АН/РК, — у розмірі 50 % суми акцизного податку з відповідних обсягів пального або спирту етилового, на які платник податку зобов’язаний скласти таку АН/РК.

І якщо до цієї частини норми лише додали згадку спирту етилового, то друга її частина повністю нова. За відсутність з вини платника акцизного податку, який отримав пальне або спирт етиловий, реєстрації в ЄРАН другого примірника АН/РК протягом більше 120 к. дн. після граничного строку реєстрації другого примірника АН/РК вона передбачає накладення штрафу в розмірі 2 % суми акцизного податку з відповідних обсягів пального або спирту етилового, зазначених у такій АН/РК.

Щодо цих штрафів податківці зазначають, що вони можуть бути застосовані до АН/РК до них, дата реєстрації яких у ЄРАН починається з 01.10.2019 р. Відповідно, складені такі АН/РК можуть бути й раніше цієї дати img 2;

2) п. 1281.2 ПКУмільйонний img 3 штраф за відсутність з вини платника податку реєстрації акцизних складів у СЕАРП та СЕ розпорядником акцизного складу.

Повторне протягом року порушення може спричинити штраф у розмірі 2 млн грн.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі