Теми статей
Обрати теми

Форма № 20-ОПП: оренда

Біляєва Олена, експерт з питань оплати праці
Незважаючи на тривале існування ф. № 20-ОПП, запитання щодо її подання не втрачають своєї актуальності й продовжують надходити до нашої редакції. З радістю відповідаємо.

Підприємство орендує офіс з 01.11.2019 р. Орендну плату за листопад перераховано 19.11.2019 р. Форму № 20-ОПП не подали. Чи можна в договорі зазначити, що він починає діяти з 01.12.2019 р., і подати ф. № 20-ОПП до 10.12.2019 р.? Як бути тоді з оплатою оренди від 19 листопада? Чи можна взагалі в цій ситуації уникнути штрафів за неподання ф. № 20-ОПП?

У випадку з орендою податківці вимагають подавати ф. № 20-ОПП протягом 10 робочих днів з дати

«набуття права платником щодо об’єкта оподаткування відповідно до… документів, що підтверджують право користування, розпорядження об’єктом оподаткування» (роз’яснення в категорії 119.11 ЗІР).

Знову ж таки згідно з п. 8.4 Порядку № 1588* ф. № 20-ОПП подається за основним місцем обліку підприємства протягом 10 робочих днів після реєстрації, створення або відкриття об’єкта.

* Порядок обліку платників податків і зборів, затверджений наказом Мінфіну від 09.12.2011 р. № 1588.

Тому вважаємо: 10-денний строк логічно відлічувати саме від заактованої сторонами дати приймання-передачі об’єкта оренди.

Якщо цей строк пропущено, є ризики отримати він податківців штраф за п. 117.1 ПКУ — у випадку з порушником-юрособою в розмірі 510 грн. (при повторному порушенні протягом року — 1020 грн.).

Що робити в цій ситуації? Якщо це прийнятно для сторін, можна «переписати» договір оренди й акт приймання-передачі на пізнішу дату. Таким чином відстрочити і граничний строк подання ф. № 20-ОПП.

Проте при такому варіанті виникає питання з орендною платою, перерахованою 19.11.2019 р. Напевно, в платіжці ви зазначили, що це орендна плата за договором за листопад. Але й це можна виправити за погодженням сторін**.

** У цьому вам допоможуть статті «Акела схибив»: при сплаті до бюджету, при договірній оплаті» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 9); «Помилка в призначенні платежу: як виправити?» (журнал «Бухгалтер 911», 2018, № 39).

Також можна ризикнути подати ф. № 20-ОПП із запізненням з надією, що податківці не помітять прострочення. Адже дата отримання об’єкта в оренду у ф. № 20-ОПП не фігурує.

У крайньому разі можна спробувати оспорити штраф за п. 117.1 ПКУ. Аргументи можуть бути такими:

1) неподання документів для взяття на облік, про яке йдеться в п. 117.1 ПКУ, не пов’язане з ф. № 20-ОПП. Адже для того, щоб стати на облік, слід подати ф. № 1-ОПП або № 5-ОПП, для взяття на облік за неосновним місцем обліку — ф. № 17-ОПП. Форма № 20-ОПП подається, по суті, довідково. Навіть якщо її не подати, суб’єкт усе одно буде взятий на облік;

Винятком буде хіба що подання ф. № 20-ОПП щодо об’єктів оподаткування, місцезнаходження яких не збігається з основним місцем обліку платника і де платник ще не взятий на облік. Хоча в такому випадку документом для взяття на облік вона стане тільки тоді, коли платник самостійно визначить це, проставивши в ній відповідну відмітку.

2) на підставі ф. № 20-ОПП не змінюється інформація про місцезнаходження госпсуб’єкта, не виправляються дані документів для взяття на облік або внесення змін до таких даних. У ф. № 20-ОПП зазначаються тільки дані про об’єкти оподаткування, які з реєстраційними змінами інформації про госпсуб’єкт не мають нічого спільного;

3) строки подання ф. № 20-ОПП не передбачені ПКУ (як того вимагає ст. 117 ПКУ). Вони встановлені тільки Порядком № 1588 (ср. ).

Проте повторимо: це аргументи на крайній випадок. Краще все-таки «не ловити ґав» і подавати ф. № 20-ОПП вчасно.

Підприємство взяло в оренду легковий автомобіль у свого працівника строком на 2 роки. Зареєстровано підприємство в обласному центрі, а автомобіль їздитиме щодня до виробничого підрозділу, розташованого в області. Зберігатися авто буде в гаражі працівника-орендодавця. Як правильно заповнити ф. № 20-ОПП?

Податківці в такому разі говорять про подання ф. № 20-ОПП протягом 10 робочих днів після оформлення договору оренди (роз’яснення в категорії 119.11 ЗІР). Але правильніше починати відлік, вважаємо, від дати фактичного отримання об’єкта в оренду (див. попереднє запитання).

Далі. Порядок заповнення ф. № 20-ОПП прописаний у Пам’ятці (додатку до повідомлення за формою № 20-ОПП). Розділ 3 ф. № 20-ОПП заповнюємо таким чином:

— у графі 2 зазначаємо код ознаки подання інформації «1» — первісне подання інформації про об’єкт оподаткування;

— у графі 3 ставимо тип об’єкта оподаткування відповідно до Довідника, розміщеного на сайті ДФСУ (http://sfs.gov.ua/dovidniki--reestri--perelik/dovidniki-/127294.html). У випадку з орендою легкового автомобіля підійде тип об’єкта «20» — автомобіль;

— у графі 4 зазначаємо найменування об’єкта. Наприклад, «Audi A8 L № АХ3548ЕН»;

— до графи 5 заносимо ідентифікатор об’єкта оподаткування — числове значення, яке складається з коду типу об’єкта оподаткування (3 знаки, у нас — «020») і внутрішнього ідентифікатора, прийнятого підприємством (5 знаків). У даному випадку ідентифікатор може бути, наприклад, таким: «02000007»;

— у графах 6 — 8 зазначаємо код за КОАТУУ й адресу, за якою перебуває об’єкт оподаткування;

— у графі 9 пишемо стан об’єкта оподаткування «8» — орендується;

— у графі 10 «Вид права на об’єкт» ставимо «7» — право довгострокового користування або оренди (оскільки строк оренди більше 12 місяців);

— до графи 12 записуємо номер кузова легкового автомобіля.

У частині граф 6 — 8 ми впираємося в деякі складнощі. У категорії 119.11 ЗІР податківці роз’яснюють, що в разі надання транспортного засобу (ТЗ) в оренду в графах 6, 7 і 8 зазначають адресу місця реєстрації ТЗ.

Але в нас інший випадок — підприємство якраз бере автомобіль в оренду. Що в такому разі зазначати в графах 6 — 8?

Із цього приводу є інша консультація від податківців, яку вони «експлуатують» протягом багатьох років:

«… у разі придбання (оренди) юридичною особою транспортного засобу для своїх госппотреб або потреб відокремленого підрозділу (філії) повідомлення за ф. №20-ОПП подається протягом 10 робочих днів після придбання (оформлення договору оренди) за основним місцем обліку такої юрособи.

У разі придбання (оренди) юридичною особою транспортного засобу для потреб відокремленого підрозділу (філії) у графі «Місцезнаходження об’єкта оподаткування» повідомлення за формою № 20-ОПП зазначається адреса відокремленого підрозділу (філії) за місцезнаходженням транспортного засобу».

Тут податківці, як уявляється, тяжіють до адреси підприємства / відокремленого підрозділу, де перебуватиме автомобіль.

Далі. Пунктом 24 Порядку № 1388*** передбачено, що ТЗ реєструють за місцем звернення власника або його уповноваженої особи незалежно від місця реєстрації (проживання) фізособи або місцезнаходження юрособи. При цьому в реєстраційних документах зазначається місце реєстрації (проживання) фізособи або місцезнаходження і стоянки юрособи, за якою реєструється ТЗ.

*** Порядок держреєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів.., затверджений постановою КМУ від 07.09.98 р. № 1388.

А згідно з п. 16 цього ж Порядку за бажанням юрособи-орендаря може бути виданий тимчасовий реєстраційний талон.

Збираючи все це разом, у нашій ситуації, якщо на юрособу оформлений тимчасовий реєстраційний талон, графи 6 — 8 можна заповнити, орієнтуючись на адресу, зазначену в такому реєстраційному талоні. Якщо такий талон не оформлявся, то, вважаємо, можна зазначити адресу реєстрації підприємства.

Адреса гаража, вважаємо, не повинна фігурувати у ф. № 20-ОПП, навіть незважаючи на те, що автомобіль у позаробочий час зберігатиметься саме в ньому. Адже підприємство, за великим рахунком, до цієї адреси не має жодного відношення.

Умову про зберігання автомобіля можна (і доцільно) буде вписати до договору оренди автомобіля, плата за яким, відповідно, включатиме в тому числі зберігання автомобіля в позаробочі години.

Не плутати з орендою гаража.

У протилежному випадку перевіряючі можуть дивитися на таке зберігання під кутом послуги працівникові, який зможе користуватися автомобілем підприємства для своїх потреб. Цей варіант уже дорожче****.

**** Деталі знайдете в статті «Наліво» на службовому авто» (журнал «Бухгалтер 911», 2018, № 50).

Таким чином, адресу гаража у ф. № 20-ОПП як місцезнаходження об’єкта, пов’язаного з оподаткуванням, показувати не потрібно.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі