Теми статей
Обрати теми

Реалізація дитячих новорічних подарунків і ПДВ

Сумцова Ольга, податковий експерт
Питання, яке перебуває «по той бік» роздач новорічних подарунків, це ПДВ-пільга з реалізації дитячих новорічних подарунків. Воно буде цікавим виробникам дитячих новорічних подарунків і тим підприємствам, які займаються продажем дитячих новорічних подарунків або квитків на новорічно-різдвяні заходи для дітей. Ним зараз і займемося.

Як ви знаєте, існує спеціальний «новорічний» Закон № 2117*. Діє він щорічно в період з 15 листопада поточного року до 15 січня наступного року як виняток із загальних положень, установлених ПКУ.

* Закон України «Про звільнення від оподаткування грошових коштів, які спрямовуються на проведення новорічно-різдвяних свят для дітей та на придбання дитячих святкових подарунків» від 30.11.2000 р. № 2117-III.

Закон установлює пільгу з ПДВ у вигляді звільнення від оподаткування ПДВ для дитячих новорічних подарунків і квитків на новорічно-різдвяні заходи для дітей, постачання (перша подія) яких припадає на період з 15 листопада поточного року по 15 січня наступного року.

Пільга з ПДВ установлена для виробничих і торговельних підприємств, які виготовляють/реалізовують дитячі святкові подарунки, а також квитки на новорічно-різдвяні заходи для дітей. При цьому пільга діє тільки в тому випадку, якщо:

1) дитячі новорічні подарунки/квитки закуповуються (1) за рахунок коштів Фонду соціального страхування, (2) профспілкових і (3) неприбуткових організацій. Якщо подарунки продаються іншим суб’єктам (звичайним юрособам, підприємцям), то пільги немає, і на таких суб’єктів господарювання оформляємо звичайну, а не «пільгову» ПН;

2) новорічний подарунок повинен відповідати вимогам, визначених Законом № 2117. А саме — це має бути набір, який містить тільки кондитерські вироби й іграшки вітчизняного виробництва та фрукти, загальною вартістю не більше 8 % прожитмінімуму для працездатної особи, встановленого законом на 1 січня звітного податкового року.

Так, для продажів у період 15.11.2019 р. — 31.12.2019 р. вартість подарунка не повинна перевищувати 153,68 грн. (1921 грн. х 8 %). Для продажів, здійснених у період 01.01.2019 р. — 15.01.2019 р., ця сума становитиме 168,16 грн. (2102 грн. х 8 %).

Також слід врахувати:

1) якщо реалізуються «пільгові» подарунки, то «вхідний» ПДВ з їх вартості (для виробників — з вартості сировини/послуг) має бути «компенсований» нарахуванням податкових зобов’язань на підставі п.п. «б» п. 198.5 ПКУ. Застосування пільги спричинить необхідність розподілу ПДВ за покупками, які призначені для одночасного використання в оподатковуваній і пільговій діяльності;

2) пільга названа в діючому Довіднику пільг (код 14060204). Тому у зв’язку з використанням пільги доведеться подати Звіт про суми податкових пільг.

З 2020 року скасовується подання Звіту про суми податкових пільг. Але! За 2019 рік Звіт подавати ще доведеться по-старому.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі