Теми статей
Обрати теми

Скорочені строки для судоскарження блокування ПН/РК!

Ярмак Марія, юрист
Є важлива постанова Верховного Суду (ВС) — від 11.10.2019 р. у справі № 640/20468/18* щодо строків судового оскарження рішення про відмову в реєстрації ПН/РК. Конкретно в тому випадку, коли платник спочатку сперечався з податківцями в адмінпорядку. ВС вирішив змінити свою позицію. Причому не на краще.

* reyestr.court.gov.ua/Review/85033140#

Суть спору. Юрособа оскаржує рішення Комісії при ДФС про відмову в реєстрації ПН. Адмінсуд першої інстанції залишив позовну заяву без руху, а потім і зовсім повернув цей документ позивачеві. Причиною став пропуск строку для подання позову.

Підприємство наполягало на тому, що у випадку з оскарженням рішення про відмову в реєстрації ПН/РК при зверненні до суду орієнтуватися потрібно на п. 56.18 ПКУ. Тобто для подання позову в платника повинно бути 1095 днів з моменту отримання «спірного» рішення. І не важливо, було адміноскарження такого рішення чи ні.

Вирішення справи судом. ВС вирішив відійти від своєї практики. Вердикт такий. Якщо позивач звертався до Комісії з розгляду скарг на рішення про відмову в реєстрації ПН/РК, то подати позов в адмінсуд можна протягом:

3 місяців з дня вручення такому платникові рішення про розгляд скарги;

6 місяців з дня звернення платника зі скаргою на рішення про відмову в реєстрації ПН/РК, коли рішення про відмову в задоволенні скарги не було прийняте та/або не вручене у строк, установлений у ПКУ.

Думка редакції. Раніше суди приймали позови в подібних справах з урахуванням 1095 днів (п. 56.18 ПКУ). Не важливо, подавав платник скаргу до Комісії з розгляду скарг чи ні. Судді керувалися тим, що: 1) рішення про відмову в реєстрації ПН/РК є рішенням контролюючого органу. А отже, потрібно застосовувати ст. 56 ПКУ, а не ст. 122 КАСУ; 2) п. 56.19 ПКУ про 1 місяць для подання позову в разі адміноскарження рішення не застосовується, оскільки ці норми суперечать п. 56.18 ПКУ.

Подібні висновки можна знайти, наприклад, у постанові ВС від 17.07.2019 р. у справі № 640/46/19.

Як бачимо, ситуація змінилася! Тепер якщо ви оскаржуєте рішення про відмову в реєстрації ПН/РК у Комісії з розгляду скарг, то подати позов до адмінсуду можна протягом 3 місяців з дати отримання рішення про відмову в задоволенні скарги. А якщо рішення за результатами її розгляду ви так і не отримали (або ж рішення не було направлене), то позов подається протягом 6 місяців з дати направлення скарги до відповідної Комісії.

Важливо! Якщо хочемо оскаржити в адмінсуді раніше оскаржене у податківців ППР / інше рішення про нарахування грошових зобов’язань (донарахування, штрафи тощо), орієнтуватися вже потрібно на місячний термін з п. 56.19 ПКУ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі