Теми статей
Обрати теми

Штраф 1 грн.: що буде першим правопорушенням?

Хмелевський Ігор, податковий експерт
Верховний Суд (ВС) у своїй постанові від 05.09.2019 р. у справі № 822/328/15* дійшов дуже важливого висновку: за вчинення порушення, відповідальність за яке передбачена п. 1 ст. 17 Закону про РРО, встановленого в межах однієї перевірки, можна застосувати тільки одну фінансову санкцію в розмірі 1 грн.! (Зрозуміло, за умови, що протягом календарного року попередньо не було встановлено порушення суб’єктом господарювання таких же вимог.) Подробиці — у статті.

* reyestr.court.gov.ua/Review/ 84076964.

Суть спору. Підприємство оспорювало в суді ППР зі штрафними санкціями за незастосування РРО і нероздрукування розрахункових документів у кратному розмірі до вартості товарів, проданих без РРО протягом періоду, що перевірявся. Суд першої інстанції в задоволенні позову відмовив, мотивуючи це тим, що зазначене порушення було вчинене неодноразово, отже, застосування санкцій у кратному розмірі є правомірним. Проте в апеляції це судове рішення було скасоване, з чим податківці не погодилися й подали касаційну скаргу.

Позиції сторін. Підставу для накладення штрафу податківці побачили в неодноразових однотипних порушеннях, які при цьому є окремими порушеннями. На думку ж підприємства, розмір штрафних санкцій розрахований податковим органом неправильно, оскільки порушення вимог Закону про РРО відбулося вперше, і, отже, слід було застосувати фінансову санкцію в розмірі 1 грн.

Вирішення справи судом. ВС залишив касаційну скаргу фіскалів без задоволення. Він констатував, що за вчинення правопорушення, відповідальність за яке передбачена п. 1 ст. 17 Закону про РРО, встановленого в межах однієї перевірки, можна застосувати тільки одну фінансову санкцію в розмірі 1 грн., за умови, що протягом календарного року попередньо не було встановлено порушення суб’єктом господарювання таких же вимог img 1.

Думка редакції. Фіскали із самого початку стверджували (дотримуються цього підходу й досі — див. 109.20 ЗІР), що продаж товару без застосування РРО не триваюче порушення і невидача касового чека під час кожного продажу товару є окремим порушенням. Тобто, на їхню думку, наступне (після першого) незастосування РРО або невидача чека вважатиметься повторним порушенням. А коли так, то в разі виявлення під час перевірки таких неодноразових порушень за перший невиданий чек РРО до суб’єкта господарювання повинна застосовуватися фінансова санкція в розмірі 1 грн., а за другий і кожен наступний — у розмірі 100 % вартості проданих з порушеннями товарів.

Наприклад, підприємство в поточному місяці отримало готівку за товар без застосування РРО і без видачі чека в таких розмірах: 2 грудня — 1000 грн., 4 грудня — 2000 грн., 5 грудня — 3000 грн. За таких умов перевіряючі застосують фінансові санкції на підставі п. 1 ст. 17 Закону про РРО в розмірі 1 грн. (за перше порушення), а також у розмірі 2000 і 3000 грн. (за кожне подальше порушення). Тобто в цьому випадку загальний розмір фінансових санкцій становитиме 5001 грн.

А як має бути насправді? Лише 1 грн.!!!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі