Теми статей
Обрати теми

Здаєте готівку до банку? Заповнюйте ВКО правильно!

Свіриденко Алла, податковий експерт
Ситуація. Обов’язки касира на підприємстві виконує головний бухгалтер. Як у такому разі правильно оформляти видатковий касовий ордер (ВКО) на здавання готівки до банку? Кого зазначати в реквізиті «Видати» ВКО і хто повинен розписатися в отриманні коштів у полі «Підпис одержувача»? Чи має в такому разі бухгалтер-касир право розписуватися у ВКО двічі: і за касира, який видав готівкову виручку, і за одержувача коштів?

Спершу скажемо, що, в принципі, нічого крамольного в тому, щоб головний бухгалтер підприємства виконував також обов’язки касира, немає. Наприклад, п. 45 Положення № 148* говорить прямо: за відсутності в штатному розписі підприємства посади «касир» керівник наказом може покласти такі обов’язки на бухгалтера або іншого працівника (зрозуміло, з укладенням договору про повну матеріальну відповідальність).

* Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою НБУ від 29.12.2017 р. № 148.

У такому разі, коли головний бухгалтер і касир — одна і та ж особа, саме цей працівник повинен ставити свій підпис у відповідних реквізитах касових документів. До речі, податківці в схожій ситуації (директор-одинак ставить свій підпис на касових документах двічі — за себе як керівника і за касира) не бачать нічого поганого (109.15 ЗІР).

Варіант — коли головбух підписується за себе і за касира — податківців теж не здивує img 1.

А тепер давайте поглянемо, як оформити ВКО конкретно виходячи з вашого запитання: на здавання готівки до банку?

У ВКО, які оформляють на загальну суму проведених касових операцій (зокрема, на здавання готівки до банку), реквізити «Одержав», «Дата», «Сума», «Підпис одержувача», а також дані документа, що засвідчує особу одержувача (поле «За________»), не заповнюють.

Ось і виходить, що у ВКО на здавання готівки до банку бухгалтер-касир розписується як завжди: за головбуха (у полі «Головний бухгалтер») і за касира (у полі «Видав касир»). За одержувача готівки в полі «Підпис одержувача» касирові розписуватися не потрібно (!), щоб не порушувати вимог Положення № 148.

А ось у полі «Видати» доведеться все ж зазначити П. І. Б. бухгалтера-касира, який здає готівкову виручку з каси підприємства до банку.

Принаймні цього вимагають фахівці НБУ в листі від 12.06.2018 р. № 50-0007/32326.

Якщо пам’ятаєте, раніше в цій графі зазначали найменування банку, до якого здається виручка. Що, загалом, було логічно: адже одержувачем грошових коштів зрештою є саме банк, а не касир, який виступає посередником між банком і підприємством. Крім того, ще одна дивина такого порядку заповнення ВКО в тому, що касир (через згадку в полі «Видати») виступає в ролі одержувача коштів, але свого підпису в їх отриманні не ставить.

У рядку «Підстава» зазначають підставу для видачі готівкових коштів з каси підприємства (наприклад, у нашому випадку — «торговельна виручка на поточний рахунок» тощо)**.

** Більше корисної інформації знайдете в статті «Заповнення ПКО і ВКО: шпаргалка» (журнал «Бухгалтер 911», 2018, № 29).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі