Теми статей
Обрати теми

Плутанину потрібно? (проєкт змін до ЄСВ звітності)

Біляєва Олена, експерт з питань оплати праці
Початок нового року — це завжди стрес на ґрунті подання звітності. Багато всього потрібно встигнути. А сум’яття в цій справі — поганий помічник. Доволі давно на розгляд викладалися проєкти змін до ЄСВ-нормативки, у тому числі ЄСВ-звітності*. Є побоювання, що «вистрілять» вони в найбільш невідповідний момент — коли річна звітність уже буде в самому розпалі. Тому щоб знизити градус майбутніх пристрастей, поки ще «тихо», ознайомимо вас із суттю запланованих змін.

* mof.gov.ua/uk/draft-laws-and-regulations-in-2019.

Ідеться про проєкти змін до Інструкції № 449** і Порядку № 435***. Зосередимося саме на останньому.

** Інструкція про порядок нарахування і сплати ЄСВ, затверджена наказом Мінфіну від 20.04.2015 р. № 449.

*** Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого ЄСВ, затверджений наказом Мінфіну від 14.04.2015 р. № 435.

Звіт з ЄСВ (ф. № Д4)

Як відомо, з 01.01.2019 р. відбулася довгоочікувана подія. Після тривалих років дискримінації ФОП-роботодавці таки дістали право застосовувати пільгову ставку ЄСВ 8,41 % до зарплати осіб з інвалідністю, які у них працюють (ч. 13 ст. 8 Закону про ЄСВ).

Власне, це й стало однією з причин, чому хочуть освіжити (з річним запізненням) «роботодавську» ф. № Д4.

Зокрема, хочуть підкоригувати таблицю 1 ф. № Д4. Уточнити, що в рядку 2.2 зарплату працівників з інвалідністю, на яку нарахований ЄСВ за ставкою 8,41 %, зазначають не лише підприємства, установи та організації, але й ФОП, у тому числі єдиноподатники.

При цьому чомусь забули передбачити аналогічні правки до рядків 3.2 і 3.2.1 таблиці 1, де зазначається сума нарахованого ЄСВ за ставкою 8,41 %, а також сума ЄСВ, яку б нарахував роботодавець на зарплату працівника з інвалідністю, якщо б застосовував звичайну ставку 22 %.

Не підкоригували й код застрахованої особи «2» в Таблиці відповідності кодів… (додаток 2 до Порядку № 435). Там, як і раніше, значаться «Працюючі особи з інвалідністю на підприємствах, в установах і організаціях» — про ФОП-роботодавців жодного слова img 1. Можливо, перед виходом у світ змін ці моменти все-таки врахують.

Є ще низка змін — до Переліку таблиць звіту, до рядків 3, 6 таблиці 1, до таблиць 2 і 5. Але вони звичайних роботодавців навряд чи зацікавлять або здивують.

Фактично все, що буде потрібно знати роботодавцям, так це те, що нова форма — це та, в якій ці зміни є.

Знову ж таки ці «давно відомі нововведення» (застосування пільгової ставки ЄСВ 8,41 % і Ко) пропишуть й у п. 6 розд. III Інструкції № 449. У тому числі уточнять, що вимогу про сплату мінімального ЄСВ-внеску до зарплати працівника з інвалідністю ФОП не застосовують.

ЄСВ-звітність ФОП (ф. № Д5)

Тут теж «косметика». По суті, вирішують ті проблеми, які успішно «перевалили» при поданні звітності за 2018 рік.

Так, у «підприємницькій» ф. № Д5 усунено складність із заповненням реквізиту 6 титульної її частини «Тип платника та період перебування (місяць)».

Тепер тут буде можливість зазначити два періоди перебування на загальній системі протягом року.

Будуть два однакові рядки (один під іншим): «ФО — на загальній системі оподаткування з по».

Нагадаємо, це потрібно тим підприємцям, які у звітному році кілька разів змінювали систему оподаткування. Наприклад, у I кварталі були загальносистемниками, у II — III кварталах працювали на спрощенці, а з IV кварталу знову повернулися на загальну систему.

Також виправлено «помилкову» формулу розрахунку показника графи 6 таблиці 1 ф. № Д5. Як і належить, суму нарахованого ЄСВ (гр. 6) розраховуємо як добуток суми доходу, на яку нараховується ЄСВ, з урахуванням максимальної величини (гр. 4) і ставки ЄСВ (гр. 5).

Зараз «красується» «Сума нарахованого єдиного внеску (графа 3 х графа 4)». Але проблем це не створює. Швидше, тільки плутанину.

Тут же зазначимо, що з п.п. 2 п. 4 розд. IV Інструкції № 449 збираються виключити норму, згідно з якою податківці направляли повідомлення-розрахунок суми доплати ЄСВ до мінімального страхового внеску тим ФОП-загальносистемникам і незалежним професіоналам, які до 01.01.2017 р. нарахували ЄСВ у розмірі, меншому за мінімальний страховий внесок (тоді був такий механізм).

Відповідно з п. 13 розд. IV Порядку № 435 приберуть норму, яка зобов’язувала таких ФОП-загальносистемників і незалежних професіоналів подавати таблицю 2 додатка 6 до Порядку № 435 (ср. ). Саму таблицю 2 з форми № Д6 теж приберуть. А на її місце «стане» нинішня таблиця 3 — її подають ФОП, незалежні професіонали та члени фермерського господарства, яким за результатами перевірки донараховано або зменшено зобов’язання з ЄСВ.

Також «округлено» останній звітний період для страхувальників, які припиняють діяльність і знімаються з ЄСВ-обліку. Ці особи подаватимуть ЄСВ-звіт за останній звітний період, що включає місяць (цілком), у якому:

— зроблено запис до ЄДР про припинення діяльності юрособи або ФОП;

— внесено запис до реєстру страхувальників про припинення діяльності незалежного професіонала;

— платник утратив статус члена фермерського господарства, набув статусу особи, яка підлягає страхуванню на інших підставах, звільнений від сплати ЄСВ згідно з ч. 4 ст. 4 Закону про ЄСВ.

На сплату це не вплине, оскільки й зараз мінімальний ЄСВ за місяць не дробиться на частини.

Таким чином, доходимо висновку, що заплановані зміни, по суті своїй, «косметичні». Проблем із заповненням оновлених форм не буде. А ось із вибором, якими саме формами закривати звітний період, «за класикою» ми, можливо, помучимося.

Хоча цього разу, можливо, усе буде по-іншому (хочеться в це вірити img 2). Стежте за нашими публікаціями.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі