Теми статей
Обрати теми

Підсумкова ПН: з 01.01.2020 р. змінюються правила складання

Сумцова Ольга, податковий експерт
У купі прийдешніх податкових та інших законодавчих новацій не варто забувати і про вже раніше прийняті норми, що набирають чинності з 01.01.2020 р. Одна з таких норм стосується складання підсумкових податкових накладних (ПН). А саме — вимога про те, щоб таблична частина таких ПН заповнювалася в загальному порядку. Цей момент і обговоримо в статті.

Наказ № 763*, яким ще наприкінці 2018 року була оновлена форма податкової накладної (ПН), передбачає новацію, яка набере чинності з 01.01.2020 р. Зокрема, абз. 5 п. 14 Порядку № 1307** міститиме вимогу про те, що заповнювати табличну частину підсумкової ПН потрібно «за правилами, визначеними цим Порядком». А оскільки спеціальних правил заповнення табличної частини для підсумкових ПН Порядок № 1307 не містить, це означає, що табличну частину підсумкової ПН доведеться заповнювати в «загальному» порядку img 1. Тобто з розшифровуванням усієї номенклатури, кількості, ціни, кодів УКТ ЗЕД (із заповненням усіх граф ПН у загальному порядку).

* Наказ Мінфіну від 17.09.2018 р. № 763.

** Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом Мінфіну від 31.12.2015 р. № 1307.

Нагадаємо: зараз фіскали в «номенклатурній» графі 2 підсумкових ПН радять (101.16 ЗІР) групувати товари/послуги за групами, що відповідають певному коду товару/послуг згідно з УКТ ЗЕД/ДК 016:2010. При цьому графи 4, 5, 6 і 7 можуть не заповнюватися.

Що буде, якщо проігнорувати вимогу про заповнення підсумкової ПН за загальними правилами і з 01.01.2020 р. заповнювати її по-старому?

Формально — за сам факт заповнення підсумкової ПН з порушенням жодної відповідальності немає. Адже така ПН не видається покупцеві, а отже, помилки за її неправильне складання нічим не загрожують.

Але є інший ризик. Фіскали можуть з 01.01.2020 р. так налаштувати своє ПЗ, що підсумкові ПН, якщо в «табличній» частині такої ПН не будуть заповнені всі необхідні графи, просто не реєструватимуться.

А нереєстрація/несвоєчасна реєстрація ПН, у тому числі й ПН, які не видаються покупцеві, — це вже штраф.

У такому разі доведеться: або виконувати вимоги Порядку № 1307 про заповнення ПН у «загальному» порядку; або на крайній випадок тоді обходити це обмеження тим, що прив’язати це все до послуг (тобто зазначати в ПН, що постачаються не товари, а послуги — 47.00 «Роздрібна торгівля, крім торгівлі автотранспортними засобами та мотоциклами», або 56.29 «Послуги із забезпечення харчуванням, інші», або 56.10 «Послуги ресторанів та пунктів мобільного харчування» тощо).

Заголовна частина підсумкової ПН заповнюється, як і раніше:

— у полі «Не підлягає наданню отримувачу (покупцю) з причини…» проставляється відмітка «Х» і зазначається тип причини «11»;

— у полях для зазначення даних про покупця в графі «Отримувач (покупець)» зазначається «Неплатник», а в рядку «Індивідуальний податковий номер отримувача (покупця)» проставляється умовний ІПН «100000000000», рядок «Податковий номер платника податку…» не заповнюється.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі