Теми статей
Обрати теми

ЄСВ-звіт за ф. № Д5: помилився — виправся

Біляєва Олена, експерт з питань оплати праці
Форму № Д5 раз на рік подають усі ФОП. Завдяки їй у тому числі нараховується пенсійний стаж. Але що робити, якщо після закінчення граничних строків подання звіту побачили, що помилилися? Інструкція із самовиправлення — у цій статті.

Розпочнемо з того, що правила самовиправлення з розд. V Порядку № 435* нічим нам у цьому випадку не допоможуть img 1. Як бути?

* Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого ЄСВ, затверджений наказом Мінфіну від 14.04.2015 р. № 435.

Фіскали нещодавно «освіжили» своє бачення проблеми — див. консультацію з категорії 301.06.02 ЗІР. Ідеться про помилки, які стосуються грошових показників. Дослівно:

«арифметична помилка, невірно порахована сума доходу/ЄВ, заповнено не ту таблицю форми № Д5 за період до 01.01.2018 або, зокрема, за звітні періоди після 01.01.2018 у таблиці 1 форми № Д5 невірно вказано код категорії застрахованої особи тощо».

Податківці зазначають, що такі помилки можуть бути виявлені ними (податківцями) під час документальної перевірки і виправлені (підприємцем) за її результатами. Але «перехопити ініціативу» може й підприємець.

Розраховувати на штрафну амністію в цьому випадку не доводиться img 2.

Не чекаючи перевірки, він пише заяву до податкової з проханням провести перевірку/звірку. У заяві зазначається причина перевірки (помилка у формі № Д5, яка саме помилка, причини її виникнення, правильні дані). За підсумками перевірки/звірки і робиться виправлення.

Якщо є необхідність у донарахуванні/зменшенні ЄСВ, то на підставі акта перевірки податківців виправлення потрібно буде відобразити в таблиці 3 форми № Д6. У ній потрібно буде зазначити дату і номер акта, код застрахованої особи (для ФОП це код «40»), а також заповнити коригуючі дані про дохід і ЄСВ за ті місяці, за якими були допущені помилки у формі № Д5 (у тому числі зі знаком «-»).

Для виправлення помилки достатньо заповнити тільки таблицю 3 форми № Д6. Інші таблиці цієї форми подавати не потрібно!

А якщо помилка не призводить до донарахування/зменшення ЄСВ? Слід розуміти, буде потрібне перездавання звіту.

Ну а якщо помилка в реквізитах, які взагалі не стосуються грошових показників? Спочатку логічно перевірити, чи «лягла» щодо вас інформація з поданої форми № Д5 в системі персоніфікованого обліку. Для чого слід узяти в ПФУ відповідну виписку.

Якщо все добре, можливо, на цьому можна й зупинитися. Якщо ж дані щодо вас до системи персоніфікованого обліку не зайшли, доведеться знову-таки звертатися до податківців і наново подавати звіт з правильними даними**.

** Вам також стане у пригоді стаття «Форма № Д5: на що звернути увагу підприємцям?» (журнал «Бухгалтер 911», 2018, № 40).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі