Теми статей
Обрати теми

Подарунки до 8 Березня для співробітниць: ПДВ-нюанси

Сумцова Ольга, податковий експерт
Підприємство придбало подарунки до 8 Березня для співробітниць. Як у цьому випадку складати податкові накладні (ПН) при видачі подарунків? Достатньо скласти «загальні» ПН (нульову і на мінбазу) чи потрібно на кожну співробітницю? Чи нараховувати компенсуючі податкові зобов’язання?

Видача подарунків = безкоштовна передача = постачання (п.п. 14.1.191 ПКУ) = об’єкт обкладення ПДВ. Оскільки договірна вартість у цьому випадку дорівнює нулю, ПДВ нараховується виходячи з мінбази вартості придбання подарунків (п. 188.1 ПКУ). При цьому потрібно скласти дві ПН:

першу — на договірну (тобто нульову) вартість. За загальними правилами така ПН має бути складена на кожне постачання (кожну видачу подарунка). Але оскільки сума ПДВ у ній дорівнює нулю, то відповідальності за її несвоєчасну реєстрацію (ст. 1201 ПКУ) і неправильне заповнення немає. Тому її можна (і доцільно) скласти одну і, в принципі, навіть останнім числом місяця вручення подарунків співробітницям. Хоча «за правилами» складати ПН потрібно датою видачі подарунків співробітницям.

У «шапці» такої ПН у полі «Не підлягає наданню отримувачу…» ставимо відмітку «X» і тип причини «02». А ось ознаку зведеності проставляти не потрібно, адже така ПН не відповідає жодній ознаці зведеності. У заголовній частині такої ПН:

1) у полях для заповнення даних продавця — проставляємо свої дані, у тому числі заповнюємо поле «податковий номер платника податку»;

2) у полях для заповнення даних про покупця — у полі «Отримувач (покупець)» зазначаємо «Неплатник», в полі ІПН — «100000000000», поле «податковий номер платника податку»не заповнюємо;

Пункт 12 Порядку № 1307*.

* Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом Мінфіну від 31.12.2015 р. № 1307.

другу — на мінбазу з типом причини «15». Платник має право:

— або складати «індивідуальні» ПН — у день видачі подарунків співробітницям (у нашому випадку це буде одна ПН на всі видані подарунки);

— або складати зведену ПН на мінбазу не пізніше останнього дня місяця, у якому відбулися такі операції (п. 201.4 ПКУ).

Якщо складаємо зведену ПН, то в «шапці» ПН зазначаємо код ознаки «3» (п. 11 Порядку № 1307). У полі «Не підлягає наданню отримувачу…» ставимо відмітку «Х» і тип причини «15». У заголовній частині ПН у полях, відведених для заповнення як даних продавця, так і даних покупця, проставляємо свої дані. У графі «Номенклатура товарів/послуг продавця», крім власне назви товару, зазначається такий текст: «перевищення бази оподаткування, визначеної відповідно до статей 188 і 189 Податкового кодексу України, над фактичною ціною постачання». А ось графи 3.1, 3.2, 3.3, 4, 5, 12 розділу Б не заповнюються (п. 16 Порядку № 1307).

Далі щодо нарахування «компенсуючих» ПЗ. Протягом останніх двох років фіскали говорять, що при безкоштовних передачах достатньо нарахувати одні ПЗ виходячи з бази, визначеної згідно з п. 188.1 ПКУ. А ось «компенсуючі» ПЗ нараховувати не потрібно!

Див., наприклад, лист ДФСУ від 06.10.2017 р. № 2154/6/99-99-15-03-02-15/ІПК, консультацію в категорії 101.06 ЗІР.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі