Теми статей
Обрати теми

Військовий облік: з 14.02.2019 р. ведемо за оновленими правилами

Біляєва Олена, експерт з питань оплати праці
На жаль, тема військовозобов’язаних і призовників продовжує залишатися актуальною. З 14.02.2019 р. військовий облік на підприємстві потрібно вести з урахуванням оновлених вимог. Давайте розбиратися, що це за вимоги.

Ідеться про зміни, які внесені до Порядку № 921* постановою КМУ від 06.02.2019 р. № 74.

* Порядок організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов’язаних, затверджений постановою КМУ від 07.12.2016 р. № 921.

У Порядку № 921 з’явилася згадка про Єдиний державний реєстр військовозобов’язаних (автоматизована інформаційна телекомунікаційна система…). Суб’єктами Реєстру є розпорядник Реєстру, органи адміністрування Реєстру й органи ведення Реєстру. Звичайні підприємства суб’єктами Реєстру не є. Для виконання функцій ведення Реєстру в районних (міських) військових комісаріатах призначаються оператори Реєстру**.

** Див. Порядок ведення Єдиного державного реєстру військовозобов’язаних, затверджений наказом Міноборони України від 08.08.2017 р. № 418.

Як і раніше, якщо військовозобов’язаних/призовників*** на підприємстві менше 500, то обов’язки з ведення їх обліку покладають на посадову особу служби персоналу (до змін — кадрового підрозділу) або служби управління персоналом.

*** Визначення див. у Законі України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25.03.92 р. № 2232-XII (далі — Закон № 2232).

Пункт 14 Порядку № 921 зобов’язує підприємство в 7-денний строк інформувати районний (міський) військкомат про призначення, переміщення та звільнення осіб, відповідальних за ведення військового обліку.

Відтепер інформувати в такий же спосіб потрібно і про призначення, переміщення та звільнення керівного складу підприємства.

У п. 16 Порядку № 921 уточнили, що на військовий облік призовників підприємство бере громадян віком від 17 (раніше — від 18) до 27 років.

Також установлено, що осіб, які прибули з тимчасово окупованої території України, підприємство бере на військовий облік військовозобов’язаних після того, як вони будуть узяті на облік у районному (міському) військкоматі за місцем узяття їх на облік як внутрішньо переміщених осіб (п. 18 Порядку № 921).

У розд. II особової картки працівника за формою № П-2 у рядку «Назва райвійськкомату за місцем фактичного проживання» за такими працівниками потрібно зазначати назву військкомату, на території відповідальності якого фактично мешкає військовозобов’язаний з числа внутрішньо переміщених осіб (абз. 9 п. 40, п. 41 Порядку № 921).

Заповнюючи особову картку працівника — офіцера запасу, зверніть увагу на реквізит «Склад», у якому зазначається профіль підготовки. Як і раніше, тут може бути зазначений командний, інженерний, технічний, юридичний, медичний або ветеринарний профіль. Але з’явилися і три нові профілі підготовки — оперативний, адміністративний, оперативно-технічний (п. 41 Порядку № 921).

У п. 36 Порядку № 921 прописано, що держоргани та підприємства (установи, організації) ведуть персональний облік призовників і військовозобов’язаних за місцем їх роботи (навчання), у тому числі на умовах трудового договору (контракту, угоди), строком більше ніж 3 місяці.

Як відомо, підприємство зобов’язане, зокрема (пп. 37, 45 Порядку № 921):

— щомісячно до 5-го числа надсилати до військкомату повідомлення про зміну облікових даних військовозобов’язаних/призовників;

— щорічно до 1-го грудня подавати до військкомату списки громадян, які підлягають приписці до призовних дільниць.

Тепер уточнено, що ці відомості підприємство подає до військкомату в разі їх наявності.

Крім того, Кабмін конкретизував положення, що стосуються звіряння даних про призовників/військовозобов’язаних, яке проводиться між підприємствами і військкоматами. Так, установлено, що графік звіряння затверджується розпорядженням голови райдержадміністрації або рішенням міськради.

Прописано особливий порядок звіряння даних особових карток призовників/військовозобов’язаних, які перебувають на обліку у військкоматах інших регіонів. До таких військкоматів потрібно надіслати дві копії особової картки № П-2 (розділи, у яких зазначені військово-облікові ознаки працівників), а також копії військово-облікових документів. Після звіряння з даними військкомату одна копія особової картки повертається на підприємство з відміткою військкомату «звірено __ _________ 20__року», підписом посадової особи, яка провела звіряння, і гербовою печаткою (п. 46 Порядку № 921).

Призовників/військовозобов’язаних можуть викликати у військкомат з метою оформити військово-облікові документи, приписку до призовної дільниці, пройти медогляд, стати на військовий облік, отримати призначення на воєнний час, а також з метою призову на військову службу або на збори військовозобов’язаних (п. 56 Порядку № 921).

Отримавши таке розпорядження (додаток 23 до Порядку № 921), керівник підприємства зобов’язаний видати наказ про оповіщення призовників/військовозобов’язаних і ознайомити останніх із ним у частині, яка стосується прибуття у військкомат у визначені строки. Копію цього наказу тепер необхідно надіслати до відповідного військкомату в 3-денний строк (п. 47 Порядку № 921)!

Якщо військовозобов’язаний досяг граничного віку перебування в запасі (цей вік визначений ст. 28 Закону № 2232), посадова особа, відповідальна за ведення військового обліку, протягом 7 днів з дня досягнення цього віку надсилає військовозобов’язаного у військкомат для виключення з військового обліку. Військкомат ставить відповідну відмітку у військово-обліковому документі.

На підставі цієї відмітки в особовій картці працівника роблять запис «виключений з військового обліку за віком» (п. 43 Порядку № 921).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі