Теми статей
Обрати теми

Єдиноподатник торгує макулатурою: ПДФО/ВЗ-нюанси «на вході»

Мірошниченко Віталіна, податковий експерт
Єдиноподатник групи 2 займається торгівлею макулатурою. Він отримав лист від податківців про те, що аналіз його діяльності свідчить про факти виплати доходу фізособам без утримання з виплат ПДФО і ВЗ. Чи зобов’язаний підприємець вести облік витрат з конкретизацією, у кого саме була куплена макулатура? Чи потрібно утримувати ПДФО і ВЗ?

Чи потрібно утримувати ПДФО?

Торгуючи макулатурою, підприємець, очевидно, приймає її в тому числі від фізосіб. Зазначимо, що при купівлі макулатури у фізосіб підприємець не зобов’язаний утримувати з виплати ПДФО. Річ у тому, що ПДФО слід утримувати тільки в тому випадку, якщо підприємець виплачує громадянинові дохід, зазначений у ст. 164 ПКУ. Якщо ж ви виплачуєте дохід, зазначений у ст. 165 ПКУ, то з таких доходів ПДФО не утримується.

Саме до цього списку щасливих винятків потрапила і макулатура img 1. Згадка про неї міститься в п.п. 165.1.25 ПКУ.

«До загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються такі доходи: …сума доходу, отримана… за здані (продані) ним вторинну сировину, побутові відходи, брухт кольорових металів…» (п.п. 165.1.25 ПКУ).

Немає сумнівів у тому, що макулатура є відходами і вторсировиною. Підтвердження цьому можна знайти в ДК 005-96* (код макулатури — 7710.3.1.01; вона належить до побутових відходів і є вторсировиною — додаток І до ДК 005-96).

* ДК 005-96 «Класифікатор відходів», затверджений наказом Держстандарту України від 29.02.96 р. № 89.

При цьому податківці не сперечаються з тим, що при прийманні від населення вторсировини і відходів не потрібно утримувати ПДФО.

Чи потрібно утримувати ВЗ?

А ось з військовим збором ситуація гірша. Незважаючи на те, що ВЗ зазвичай утримується з тих же доходів, з яких сплачується і ПДФО, до 01.01.2019 р. діяло виключення img 2. У п.п. 1.7 п. 161 підрозд. 10 розд. XX ПКУ було сказано, що від обкладення ВЗ звільняються доходи, які не включаються до загального оподатковуваного доходу, за винятком згаданих, зокрема, в п.п. 165.1.25 ПКУ img 3.

Тобто при виплаті фізособі-продавцю винагороди за здану ним макулатуру ПДФО можна було не утримувати, а ось ВЗ — в обов’язковому порядку потрібно було утримати, про що говорили і податківці (категорія 132.02 ЗІР). Така ось чехарда img 4.

Нагадуємо, що правило, яке приписує утримувати ВЗ «з макулатури», працювало з 13.03.2015 р. по 31.12.2018 р.

На щастя, з 01.01.2019 р. це правило кануло в Лету. Тепер можна сміливо не утримувати ВЗ, виплачуючи громадянинові дохід за здану ним макулатуру** img 5.

** Детальніше про новорічні податкові реформи, зокрема про скасування ВЗ «з макулатури», ми розповідали в статті «Зустрічаємо 2019 рік: ПДФО, ВЗ, ЄСВ-зміни і Ко» (журнал «Бухгалтер 911», 2018, № 52-53).

А що ж робити з періодом до 01.01.2018 р.? Очевидно, ніхто вас не пробачить за неутримання ВЗ. Якщо ви приймали макулатуру в громадян img 6, потрібно було утримувати ВЗ і сплачувати його img 7.

Чи потрібно подавати форму № 1ДФ?

Це найпроблемніше запитання. У цьому випадку незалежно від необхідності/відсутності необхідності утримувати при виплаті доходу фізособі ПДФО/ВЗ, відповідні доходи підлягають відображенню у формі № 1ДФ.

У ній зазначаємо: ІПН громадянина, що здав макулатуру, суму виплаченого йому доходу, ознаку доходу «149» і ставимо «0,00» по графах з ПДФО.

За фізособами, що мають відмітку в паспорті про право здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта, замість ІПН зазначається серія і номер паспорта.

Щоб не втратити дані про ІПН громадянина, можна скласти акт закупівлі макулатури у фізособи (у довільній формі). Як фізособа — постачальник макулатури може виступати хто завгодно img 8. Причому така інформація у формі № 1ДФ не небезпечна для громадянина-продавця виникненням податкових ПДФО/ВЗ-зобов’язань, оскільки не спричиняє необхідності сплачувати податки або подавати деку про доходи (ми вже сказали, що відповідні доходи не включаються до оподатковуваного доходу згідно з п.п. 165.1.25 ПКУ).

Незважаючи на це, далеко не завжди продавці макулатури готові ділитися відповідною інформацією зі збирачами вторсировини. На що податківці відповідають — «ваші проблеми». А за некоректне заповнення / неподання форми № 1ДФ буде штраф згідно з п.п. 119.2 ПКУ img 9.

Що стосується розділу II форми № 1ДФ (інформація про ВЗ), то, на думку ДФСУ, тут слід «скопом» відображати як оподатковувані, так і не оподатковувані ВЗ доходи (категорія 103.25 ЗІР). Знову-таки «на місцях» можна зустріти й альтернативні позиції, але радимо дотримуватися саме лінії ДФСУ.

До чого призведе порушення?

Розпочнемо з того, що ще ніхто не довів, що підприємець дійсно приймав макулатуру в громадян. Цілком можливо, що він збирав її сам img 10.

На цьому і наполягайте. У такому разі все сказане вище не повинне хвилювати підприємця.

Знову ж таки, згідно із застереженням з абз. 2 п. 292.3 ПКУ це не будуть безкоштовно отримані товари, вартість яких єдиноподатник повинен включати до доходу.

Якщо ж ви визнаєте, що дійсно закуповували макулатуру у фізосіб, найімовірніше, будуть застосовані такі штрафи:

— за неподання форми № 1ДФ — 510 грн. (один штраф за всі неподані звіти — п. 119.2 ПКУ;

— за «незабезпечення збереження податкових документів» — 510 грн. (п. 121.1 ПКУ);

— за несвоєчасну сплату ВЗ — штраф 25 % від несплаченої суми плюс сама сума ВЗ (1,5 % від доходу, виплаченого фізособі) (п. 123.1 ПКУ);

— за несвоєчасну сплату ВЗ — пеня за кожен день прострочення — 120 % річних облікової ставки НБУ (п. 129.4 ПКУ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі