Теми статей
Обрати теми

З 15 січня видаємо ЗІЗ за новими Вимогами

Біляєва Олена, експерт з питань оплати праці
З 15.01.2019 р. набрав чинності наказ Мінсоцполітики від 29.11.2018 р. № 1804, яким затверджено Мінімальні вимоги безпеки і охорони здоров’я при використанні працівниками засобів індивідуального захисту на робочому місці (далі — Вимоги). Саме цей документ тепер регулює порядок видачі ЗІЗ, а Положення № 53* із зазначеної дати втратило чинність.

* Положення про порядок забезпечення працівників спецодягом, спецвзуттям та іншими засобами індивідуального захисту, затверджене наказом Держгірпромнагляду від 24.03.2008 р. № 53.

У Вимогах прямо зазначено, що вони обов’язкові не лише для юросіб, а й для ФОП, які використовують найману працю.

ЗІЗ, що придбаваються, повинні (п. 1 розд. III Вимог) мати позитивний висновок органів з оцінки відповідності, сертифікат відповідності чи декларацію відповідності.

Висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи при придбанні ЗІЗ більше не вимагається.

Роботодавець повинен проводити оцінку ЗІЗ, яка включає (п. 6 розд. II Вимог), зокрема:

— визначення характеристик, які повинен мати ЗІЗ для ефективного захисту життя та здоров’я працівників від уже визначених ризиків, беручи до уваги будь-які ризики, які може створити сам ЗІЗ;

— порівняння характеристик ЗІЗ, наявних у госпсуб’єкта, з характеристиками, визначеними під час цієї оцінки.

При видачі наднормативних ЗІЗ в особовій картці обліку спецодягу, спецвзуття та інших ЗІЗ (додаток 1 до Вимог) відтепер необхідно посилатися на порядковий номер оцінки ЗІЗ, а не на План заходів, як було раніше.

В іншому форма особової картки залишилася без змін.

Перед видачею ЗІЗ роботодавець зобов’язаний проінформувати працівника про ризики для його життя та здоров’я, від яких його захищатиме цей ЗІЗ (п. 13 розд. II Вимог).

Установлено, що роботодавці повинні, зокрема (пп. 14 та 15 розд. II Вимог):

— завчасно інформувати працівників, профспілку та/або уповноваженого з охорони праці про усі заходи, які мають бути вжиті для забезпечення безпеки і здоров’я працівників під час використання ЗІЗ;

— проводити консультації з працівниками, профспілкою та/або уповноваженим з охорони праці, а також надавати їм можливість брати участь в обговоренні всіх питань, пов’язаних із забезпеченням їх безпеки і здоров’я під час використання ЗІЗ на робочих місцях.

У випадку якщо ЗІЗ передчасно зношені не з вини працівника, роботодавець, як і раніше, зобов’язаний замінити їх за свій рахунок.

Якщо працівник придбав ЗІЗ за свої кошти, роботодавець компенсує всі витрати на умовах, передбачених колдоговором.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі